Site icon Наше Місто

Аби друг не загубився. Дніпрянам нагадали, як убезпечити улюбленцям під час вибухів

Ворожі удари та гучні вибухи – страшна і сумна реальність, у якій доводиться жити дніпрянам та усім українцям. Атаки призводять до страшних людських жертв. На жаль, страждають також наші улюбленці – собаки, коти. Про те, як убезпечити тваринок, розповідає Наше місто.

Після нещодавніх ворожих атак по Дніпру містяни жваво обговорювали долю кількох собак, які злякалися, втекли та загубилися. Зокрема – небайдужі містяни переймалися за собачку на прізвисько Герда (на фото). Після прильотів господарі активно розшукували улюбленицю – писали в соцмережах, підключали всіх, хто може щось знати про долю cобаки. На щастя, спільними зусиллями Герду вдалося розшукати та повернути додому. 

Як убезпечити улюбленців, як запобігти тому, що собака може злякатися та втекти? Адже собака через гучні вибухи може побігти світ за очі, потрапити під машину і, на жаль, загинути…

Вигулювати улюбленця – тільки на повідці, у разі небезпеки – заводити додому

В міському КП Зооконтроль, яке серед іншої вкрай потрібної роботи постійно опікується допомогою тваринкам, що загубилися, нагадали кілька важливих правил, які стануть у нагоді всім власникам собак.

Для того, аби ваші улюбленці після гучних вибухів не втекли та не загубилися, господарям варто вигулювати песиків виключно на повідці,  зазначає Ірина Пономаренко, начальниця відділу реєстрації домашніх тварин міського КП “Зооконтроль”.  Вкрай небажано відпускати на вільний вигул.

Адже собака, яка хвилину тому тихо гуляла, під час вибуху може злякатися гучного звуку, дезорієнтуватися та миттєво втекти. А господар навіть не встигне зорієнтуватися та, на превеликий жаль, буде вимушений шукати та рятувати улюбленця.

Окрема ситуація – приватний сектор, де собаки часто вільно гуляють у дворі. У разі, коли оголошено повітряну тривогу і є безпосередня загроза місту, найкраще забрати собаку в будинок, уточнює фахівець. Адже були випадки, коли собаки, що мешкають біля приватного будинку, від страху могли навіть зірватися з ланцюга та втекти. 

– Якщо у собаки спостерігається страх вибухів – буде корисно порадитися з ветеринаром (обов’язково!) і, можливо, давати заспокійливі препарати, – пояснює Ірина Пономаренко.

На щастя, часто небайдужі городяни знаходять домашніх собак, які злякалися вибуху, втекли і загубилися, і привозять тварин до КП Зооконтроль. Загалом з початку року сюди потрапили понад 80 тваринок, які загубилися. Про всіх знайдених собак та котів КП “Зооконтроль” оперативно повідомляє у власних соцмережах

Варто знати!
Власники тваринок, що загубилися, можуть зателефонувати до КП “Зооконтроль” за номером: 067-908-89-86, щоб дізнатися, чи не знайдено саме їхнього улюбленця.


Реєструйте та чипуйте песиків та котиків

Вкрай важливо та корисно зареєструвати та чипувати ваших улюбленців, нагадують у КП Зооконтроль. Це – швидка та безболісна процедура, після якої улюбленець (в першу чергу – собака) матиме чіп. На цьому носієві містить вся інформація про тваринку та власника – з телефоном включно. 

Таким чином, якщо чіповану собаку, яка загубилася, знайдуть фахівці міського КП Зооконтроль, то вони зможуть оперативно просканувати тваринку та отримати інформацію про неї та власників. А далі – зв’яжуться та повернуть чотирилапого друга

– Були такі випадки, що ми телефонували власнику загубленої тварини, яку знайшли і просканували, а він ще не знає, що його улюбленець втік з дому, – розповідає Ірина Пономаренко. 

 
На жаль, близько 90%  загублених собак, що потрапляють до КП Зооконтроль, не зареєстровані, тож знайти власників вдається не одразу, зазначає Ірина Пономаренко. А  якщо тваринка зареєстрована та чіпована, пошук господаря займає лічені хвилини.

Пройти процедуру реєстрації та чіпування можна у КП Зооконтроль (вул.Березинська, 60, тел.067-908-89-86), а також у близько 30 приватних ветеринарних закладах Дніпра.

Корисно знати!

Фахівці КП “Зооконтроль” зазначають: якщо ви любите свого улюбленця  та турбуєтесь про нього –  дотримуйтесь простих правил:

Фото КП Зооконтроль, з соціальних мереж

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version