Skip to content

Яке покарання чекає на військовозобов’язаних, які не нададуть ТЦК військового квитка

Яке покарання чекає на військовозобов’язаних, які не нададуть ТЦК військового квитка

З початком повномасштабної агресії Росії в Україні введено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Це означає, що чоловіки віком від 18 до 60 років, які підлягають мобілізації, зобов’язані мати при собі військовий квиток або інші документи, що підтверджують військово-обліковий статус. Військовозобов’язані громадяни повинні пред’являти військовий квиток представникам Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки або Національної поліції на їх першу вимогу. А чоловіків, які не носять з собою військовий квиток, чекає покарання. Яке саме – розповіла юристка Олександра Капітула, пише «Наше Місто» з посиланням на РБК.

Обов’язкові документи для військовозобов’язаних чоловіків

З 18 травня 2024 року введено нову форму військово-облікового документа, що є обов’язковою для всіх громадян, включаючи призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Про це повідомила правозахисниця.

Військовозобов’язані чоловіки повинні мати при собі новий військово-обліковий документ у письмовій або електронній формі. Крім того, уповноважені особи зобов’язані перевірити документ, що посвідчує особу (паспорт громадянина України).

Якщо у особи є старий військово-обліковий документ, але дані в ньому не потребують змін, новий документ отримувати не обов’язково. Також у додатку Резерв+ з’явився QR-код, який можна сканувати для перевірки чинності електронного військово-облікового документа.

Відповідальність за відсутність військово-облікового документа

Олександра Капітула повідомила, що відсутність військово-облікового документа або відмова пред’являти його уповноваженим особам є порушенням закону про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (Ст. 210-1 КУпАП). У особливий період за таке порушення передбачено штраф від 17 до 25 тисяч гривень. Крім того, особі можуть виписати повістку для уточнення даних, за якою вона буде зобов’язана з’явитися до ТЦК та СП.

Нагадаємо, раніше ми писали: Бронювання від мобілізації в Україні 2024: хто може отримати у липні і як це зробити.

Читайте також: Чи можуть призвати військовозобов’язаного, який подав документи на відстрочку: відповідь експертів з Дніпра.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: