Site icon Наше Місто

Сезонна алергія: симптоми захворювання та лікування у Дніпрі

Як лікують алергію у Дніпрі

Літо традиційно радує нас яскравим сонцем, теплом та буйством зелені. Проте для людей, які страждають на алергію, цей період може стати справжнім випробуванням. Але підготуватися до сезонної алергії, а також зробити її прояви менш нав’язливими, можливо. 

Детальніше про це журналістам “Наше місто” розповіла Євгенія Михайлівна Дитятковська  – доктор медичних наук, професор, голова ради експертів МОЗ України за напрямком “Алергічна допомога та імунологія”, радник міністра охорони здоров’я з цих питань, головний експерт з цих питань у м. Дніпро та Дніпропетровській області, керівниця регіонального алергоцентру, професор кафедри внутрішньої медицини 2 медичного університету, заслужений лікар України, депутат Дніпровської міської ради, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту.

Що таке алергія і які її прояви

 Хтось через неї мусить розпрощатися з улюбленою кицькою. Інші не можуть насолоджуватися цвітінням квітів та їсти деякі смачні продукти. А декого вона взагалі може вбити. Все це про алергію. Наразі люди страждають на неї все частіше. Наприклад, як демонструють дані досліджень, у світі до 30% населення страждає на алергічні риніти. 

До того ж війна, крім жахливих людських втрат та руйнувань, призводить до несподіваних проблем зі здоров’ям – тяжких алергічних реакцій, особливо у людей, які вже страждають на поліноз або бронхіальну астму. 

Євгенія Михайлівна Дитятковська  – доктор медичних наук, професор, голова ради експертів МОЗ України

 – Під час війни збільшилась кількість тяжких форм алергії, – сказала професор Євгенія Дитятковська. – Вже є роботи наших і зарубіжних вчених, які підтверджують, що після ракетного удару в повітрі підвищується концентрація плісняви. Це ускладнює протікання полінозу, бронхіальної астми.

Що ж таке алергія? Які основні симптоми та причини виникнення захворювання? Як з нею жити? Чи можна її вилікувати? Керівниця регіонального алергоцентру відповіла на найбільш розповсюджені питання. 

– Алергія – це захворювання імунної системи, – підкреслила Євгенія Михайлівна. – Є різні форми алергії, які пов’язані зі змінами в різних ланцюгах імунної відповіді. Сезонна алергія – це порушення гуморального імунітету. Головний для цієї хвороби імуноглобулін – імуноглобулін Е – відповідає за алергічні реакції, в основі яких лежить перший тип імунологічного запалення. До них відносяться алергічний риніт, бронхіальна астма, атопічний дерматит, харчова та медикаментозна алергія, інсектна алергія, анафілаксія тощо. Але це порушення генетично обумовлене. Якщо хворіє один з батьків, є 25% вірогідності того, що народиться дитина з алергією. Якщо хворіють обоє батьків – то 75% вірогідності того, що їхні діти матимуть алергічні захворювання. Але спадкується не захворювання, а готовність дати високу продукцію імуноглобуліну Е. 

 Які рослини можуть викликати алергію

 Алергія – це не лише алергія на рослини. Але ми зупинимось на сезонній алергії. У нашому регіоні ми маємо три пилкові хвилі. 

 – Перша хвиля у березні-квітні, коли дерева виділяють пилок, – пояснила Євгенія Михайлівна.  – Друга хвиля у квітні-травні, це лугові трави та злаки. І третя хвиля найбільше характерна для нашого регіону. Пилок виділяє амброзія, полин, лобода, кукурудза, соняшник і циклахена. Але головним алергеном є амброзія та полин. На сьогодні вже доведено, що соняшник не має головних молекул, а лише перехресні. Тому навіть, якщо тести будуть позитивні на всі алергени, ми завжди робимо аналіз під назвою “алерго-компонентна молекулярна діагностика”.  Знаходимо головний мажорний білок і лікуємо. На третій пилковій хвилі може алергія тільки до амброзії, або тільки до полину, або разом до двох. 

Пилок виділяє амброзія, полин, лобода, кукурудза, соняшник і циклахена.

 Ці три пилкових хвилі дуже характерні для нашого регіону. Але у серпні, коли пік цвітіння амброзії, ще буде активізація кліщів хатнього пилу та плісняви. Ті, у кого алергія на плісняву, після дощу їхній стан різко погіршується. Але багато людей впевнені, що у них алергія саме на амброзію. 

 – При появі перших симптомів потрібно обов’язково звернутися до алерголога, який незалежно від вашого стану призначить алерго-компонентний аналіз, – підкреслила професор кафедри внутрішньої медицини 2 медичного університету Євгенія Дитятковська. Його можна виконувати протягом усього року. Нагадаю, проби-тести в пік загострення ніхто у світі не виконує. Таким чином нам сьогодні легше, що можна взяти у людини кров і чітко визначити, що є алергеном. Тож ми можемо прописати конкретну науково обгрунтовану дієту. Ми маємо лікувати людину симптоматично. Потім – профілактично, це алерген-специфічна імунна терапія. Вона у нашій країні на найвищому рівні. Ми маємо не тільки алергени, екстракти алергенів, які виробляють у нас, у Вінниці. Ми також маємо іспанські алергоїди, де діє та молекула, яка є причиною. Таким чином, ефективність лікування в десятки разів вища. А головне, що немає жодних побічних ефектів.

Симптоми і лікування алергії

 Симптоми сезонної алергії класичні: риніт, кон’юктивіт. Але якщо не лікувати алергічний риніт і кон’юктивіт – згодом може виникнути бронхіальна астма. Головне – не сплутати їх з застудою, тому потрібно відразу звернутися до сімейного лікаря, а вже він скерує до алерголога. 

Симптоми сезонної алергії класичні: риніт, кон’юктивіт

 – У серпні та вересні дуже багато хворих страждає на алергію,- попередила Євгенія Михайлівна. – Люди чхають, у них риніт та кон’юктивіт, кашель та лихоманка. Вони самостійно купують антибіотики та лікуються, думаючи, що це застуда. Але антибіотики – це високоактивний алерген. І людина може припуститися жахливої помилки, яка може коштувати життя. Я нагадаю, що окрім риніту та кон’юктивіту можлива лихоманка. Вона пов’язана з тим, що виникає запальний процес у головному мозку. Також можливе підвищення артеріального тиску. Але це відбувається лише влітку. Хворі кажуть, що вони погано почуваються, працюючи на дачі. Натомість взимку все добре. Це не гіпертонічна хвороба, це гіпертензивний синдром, який має відношення до сезонної алергії. Але він йде поруч з класичними симптомами. Можливий також алергічний міокардит, реактивний артрит. 

Я багато навчаю лікарів, щоб вони диференціювали, що це не ревматичне захворювання, а алергічне. Всі ті препарати, які дають при ревматизмі, можуть бути шкідливими на тлі алергічних захворювань.

На жаль, деякі люди просто йдуть в аптеку, купують антигістамінні препарати. Але насправді потрібна комбінація ліків (сучасні антигістамінні, антилейкотрієни, інтраназальні кортикостероїди, в очі – олопатадин, для бронхіальної астми – ліки згідно зі сходинкою захворювання) .

 За словами Євгенії Михайлівни, не варто капати очі гормональними краплями. Вони допомагають, але дають дуже багато побічних ефектів. Лікарі-алергологи призначають саме те, що потрібно в даному випадку конкретному хворому. 

 – Крім того, якщо у вас не дихає ніс два-три місяці, то у вас виникне головний біль, погіршиться сон, почнуться депресивні розлади. Тому це захворювання не можна ігнорувати. І лікувати його мають лише лікарі-алергологи, – додала професор Євгенія Михайлівна.

 Чи можна повністю вилікувати алергію

Євгенія Дитятковська наголосила, що існують ін’єкції, які показані при важких проявах алергії. Вони ефективні, але дороговартісні. Безкоштовно, на жаль, в нашій країні препарат не надається. 

 – Я працюю над тим, щоб це стало можливим, – каже вона. – Якщо виробництво буде у нашій країні, то тоді ми зможемо робити державні закупівлі і надавати його безкоштовно пільговим категоріям. Я кажу це, як головний алерголог країни. Ми можемо виконувати безкоштовно алергокомпонентну діагностику та алерген-специфічну імунотерапію дітям та бійцям ЗСУ, згідно програми міської ради, яка запропонована міським головою Борисом Філатовим. Але це можливо тільки у нашому регіональному алергоцентрі. Тут лікуються найтяжчі хворі не лише з Дніпра, а й з усієї області. Також у нас є кабінети у лікарні на лівому березі, в університетській лікарні, і є приватні клініки, де працюють мої учні – сертифіковані алергологи. 

Дослідження допоможе визначитись із діагнозом

 Застосування протиалергічних препаратів допомагає контролювати клінічний стан хворих, проте не дозволяє повністю вилікувати алергію та змінити прогноз розвитку захворювання.

 – Специфічна імунотерапія  розрахована на 5 років, – зазначила Євгенія Михайлівна. – Під контролем імунологічних показників. Ми можемо зробити так, що цей курс оновить імунну відповідь. Є такі роботи, які показали, що алерген-специфічна імунотерапія і використання моноклонального антитіла можуть за 5 років імунну відповідь повернути до нормальної. Але є дані, що люди можуть отримувати підтримуючу дозу десятиріччями і не буде жодних симптомів. Людина знатиме, що хвороба є, але симптоми людину не турбують. А повністю вилікувати чи перерости алергію неможливо.

За її словами, в пубертатному періоді антитіла виснажуються і не працюють, тому здається, що дитина переросла хворобу. Але це не так. Алергія може проявитися у різному віці. Її може спровокувати стрес. Також алергени агресивні у містах, де є промисловість. Наприклад, у селах концентрація амброзії, полину, соняшника, кукурудзи є найвищою. Але там хворих менше, ніж у містах. Тобто, людина потрапляє у таку ситуацію, коли запускається генетична схильність.

Дієта при алергії: чи можна їжею полегшити перебіг хвороби

 Дієта – це таке ж лікування, як і пігулки. Дотримуватись її дуже важливо. Якщо пацієнти не виконуватимуть так звані “правила перехресту” вони можуть навіть померти від анафілаксії. 

При алергії потрібно дотримуватись дієти

 – У мене велике прохання до наших хворих – дотримуйтеся дієти, – каже радник міністра охорони здоров’я з питань алергічної допомоги та імунології.  – Наприклад, якщо алергія на пилок, не можна вживати мед, горіхи, насіння, соняшникову олію, селеру, петрушку, кріп, інші спеції. Але якщо у вас алергія на амброзію, ми додаємо до цього списку огірки, цукіні. Якщо алергія на полин – не можна їсти усі види капусти, часник, цибулю, перець.

 Дієта для алергіків є не забаганкою, а необхідністю. Індивідуальні особливості організму диктують свої умови, і збалансований раціон може підбиратися лише за участі професійних алергологів.

 – Дехто вважає, що при алергіях під час дієти не можна їсти червоне,- сказала Євгенія Михайлівна. – Але червоне не має до цього жодного відношення. Насправді, червоне не можна їсти лише тим, у кого алергія на аспірин. А тим, у кого алергія на трави, не можна вживати злаки. Для кожного алергена є своя дієта. Це науково обгрунтовано Європейською Академією Алергології та Клінічної Імунології.

 Головне – не займайтеся самолікуванням. Дотримуйтесь рекомендацій лікарів, уникайте алергенів та ведіть здоровий спосіб життя – це запорука вашого гарного самопочуття! Бережіть себе та своїх близьких і будьте здорові!

Фото:НМ, ДМР, особистий архів Є. Дитяковської.

Категорія: Важливо, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version