Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Професор з Дніпра розповіла, чи можливо повністю вилікувати алергію

Як позбутися алергії

Алергія стала справжньою епідемією сучасного світу. Вона вражає мільйони людей по всій земній кулі, роблячи життя нестерпним. Кожен алергик прагне назавжди позбутися цієї хвороби.

Чи це можливо, журналістам «Наше місто» розповілаЄвгенія Михайлівна Дитятковська  – доктор медичних наук, професор, голова ради експертів МОЗ України за напрямком “Алергічна допомога та імунологія”, радник міністра охорони здоров’я з цих питань, головний експерт з цих питань у м. Дніпро та Дніпропетровській області, керівниця регіонального алергоцентру, професор кафедри внутрішньої медицини 2 медичного університету, заслужений лікар України, депутат Дніпровської міської ради, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту.

Євгенія Дитятковська наголосила, що існують ін’єкції, які показані при важких проявах алергії. Вони ефективні, але дороговартісні. Безкоштовно, на жаль, в нашій країні препарат не надається. 

 – Я працюю над тим, щоб це стало можливим, – каже вона. – Якщо виробництво буде у нашій країні, то тоді ми зможемо робити державні закупівлі і надавати його безкоштовно пільговим категоріям. Я кажу це, як головний алерголог країни. Ми можемо виконувати безкоштовно алергокомпонентну діагностику та алерген-специфічну імунотерапію дітям та бійцям ЗСУ, згідно програми міської ради, яка запропонована міським головою Борисом Філатовим. Але це можливо тільки у нашому регіональному алергоцентрі. Тут лікуються найтяжчі хворі не лише з Дніпра, а й з усієї області. Також у нас є кабінети у лікарні на лівому березі, в університетській лікарні, і є приватні клініки, де працюють мої учні – сертифіковані алергологи. 

 Застосування протиалергічних препаратів допомагає контролювати клінічний стан хворих, проте не дозволяє повністю вилікувати алергію та змінити прогноз розвитку захворювання.

 – Специфічна імунотерапія  розрахована на 5 років, – зазначила Євгенія Михайлівна. – Під контролем імунологічних показників. Ми можемо зробити так, що цей курс оновить імунну відповідь. Є такі роботи, які показали, що алерген-специфічна імунотерапія і використання моноклонального антитіла можуть за 5 років імунну відповідь повернути до нормальної. Але є дані, що люди можуть отримувати підтримуючу дозу десятиріччями і не буде жодних симптомів. Людина знатиме, що хвороба є, але симптоми людину не турбують. А повністю вилікувати чи перерости алергію неможливо.

За її словами, в пубертатному періоді антитіла виснажуються і не працюють, тому здається, що дитина переросла хворобу. Але це не так. Алергія може проявитися у різному віці. Її може спровокувати стрес. Також алергени агресивні у містах, де є промисловість. Наприклад, у селах концентрація амброзії, полину, соняшника, кукурудзи є найвищою. Але там хворих менше, ніж у містах. Тобто, людина потрапляє у таку ситуацію, коли запускається генетична схильність.

Фото: НМ.

Читайте також: Тепер 6 дітей на двох: у Дніпрі у родині переселенців з Маріуполя і Марганця народилася трійня.

Категорія: Важливо, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: