Site icon Наше Місто

Як керувати власним будинком: можливості для ОСББ у Дніпрі та в Україні

В Україні, та передусім у Дніпрі, наразі є корисні можливості для того, щоб люди самостійно керували власними будинками – створювали та розвивали ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків). У Дніпрі міська влада, місцеві депутати приділяють велику увагу підтримці об’єднань, допомагає учасникам ОСББ планувати та проводити потрібні ремонти, покращувати власні домівки. А крім того – інформують, навчають та допомагають ділитися корисним досвідом, цікавим для всіх, хто прагне вправно керувати будинком. Про це розповідає “Наше місто”

Понад 100 ремонтів з початку року за Програмою співфінансування

У Дніпрі вже кілька років успішно працює Програма співфінансування ремонтів в будинках ОСББ/ЖБК, започаткована свого часу за ініціативою міського голови Бориса Філатова. Унікальна дніпровська ініціатива дозволяє учасникам об’єднань провести необхідні ремонти та покращення у своїх будинках за підтримки міської влади.

Для того, щоб виконати певний ремонт чи роботи з модернізації, ОСББ або ЖБК, які беруть участь в програмі, можуть акумулювати та внести лише 25% потрібних коштів. Інші 75% надає міська влада.

Ремонти та покращення у будинках Дніпра, де створені ОСББ,  активно тривають. Станом на 30 червня у межах Програми співфінансування виконано 104 заявки ОСББ-ЖБК. Зокрема, виконано ремонти 20 покрівель, 30 сантехнічних систем, 30 електромереж. Також приведено до ладу понад двадцять ліфтів у висотних будинках: виконано три поточні ремонти та 20 капітальних. Облаштоване одне укриття. 


Приміром, нещодавно у межах Програми співфінансування  в будинку по вул.Бажова, 30, яким керує ОСББ “Амур”, успішно провели ремонт системи опалення в одному з під’їздів. ОСББ сплатило лише 25% вартості робіт.



Раніше аналогічну модернізацію системи опалення провели в іншому під’їзді. Тепер будинок став більш енергоефективним,  готовий до нового опалювального сезону.

У разі аварійного ремонту ліфту ОСББ/ЖБК може сплатити всього 10% загальної вартості, інші 90% надає місто. 

Так, нещодавно у межах Програми співфінансування було успішно завершено капітальний ремонт ліфтового обладнання у ЖБК № 220, яке керує житловим будинком за адресою: ж/м Покровський, 3-П. Цього року замінили станцію керування та лебідку у першому та другому підʼїздах, а також кабіну в четвертому. Торік замінили станцію керування та лебідку у 3-му та 4-му підʼїздах, а також кабіни у 1-3 під’їздах. 

Мешканці вдячні міській владі за суттєву допомогу:

Ірина Куваннікова

– У попередні роки нам допомогли утеплили частину будинку, замінили електромережі, зробили покрівлю, — каже Ірина Куваннікова, голова правління ЖБК № 220. –  Дуже хорошу фінансову підтримку надає місто. Своїми силами ми такі вартісні роботи не зробили. У майбутньому теж плануємо брати участь у програмі співфінансування – хочемо продовжувати утеплення, зробити вимощення, ремонти у підʼїздах.

Святослав Ткаченко

Всього зараз в роботі перебуває 107 заявок від ОСББ та ЖБК, повідомляє Святослав Ткаченко, директор департаменту з питань самоорганізації населення Дніпровської міської ради. 

Для того, щоб взяти участь у Програмі співфінансування ремонтів в будинках ОСББ/ЖБК на майбутній 2025 рік, об’єднанням вже зараз варто готувати проєктні пропозиції – прийом заявок триває до 30 вересня.  Отримати додаткову інформацію можна в Департаменті з питань самоорганізації населення Дніпровської міської ради,  тел. 063 340 9477.

Безплатне навчання для представників ОСББ та ЖБК

Це – цікава та корисна ініціатива, започаткована міською владою. Під час навчальних курсів представники об’єднань співвласників отримують корисні знання зі створення та управління ОСББ, взаємодії з учасниками, фінансових та юридичних питань, дізнатися про можливості для ремонтів та енергомодернізації та ін.

– До участі в навчанні, яке міська влада проводить щороку, запрошують голів та членів правління,  учасників ОСББ, а також ініціативних мешканців, які лише прагнуть створити об’єднання та керувати власним будинком, – зазначає Владислав Макарець, керівник організаційного відділу департаменту самоорганізації населення міської ради Дніпра. –  Проводяться кілька модулів навчання. На учасників чекають як очні заняття, так і онлайн-лекції, виступи експертів та авторитетних спікерів.

Навчання для представників ОСББ  та ЖБК Дніпра користується великою популярністю – до занять доєднуються чимало зацікавлених слухачів. 

Владислав Макарець

– У навчанні можуть взяти участь усі охочі, ті, хто керує або бажає керувати власним багатоквартирним будинком, – зазначає Владислав Макарець. – Це повністю безкоштовно для учасників.

Фінанси, менеджмент та інформаційна безпека – питання на часі

Приміром, під час стартової лекції були розглянуті організаційні питання щодо управління багатоквартирним будинком. А наприкінці  червня учасники навчання відвідали виїзне заняття, яке відбулося просто неба на затишному подвір’ї ОСББ “ТВЕРСЬКА 19” (після перейменування – вул.Яскрава).

В цьому будинку за підтримки міської влади та низки установ-партнерів просто зараз реалізується унікальний проект з комплексного утеплення

Світлана Бардакова

– Загалом за час роботи об’єднання співласників зробило багато: в будівлі оновили вікна, двері в під’їздах, замінили труби опалення, встановили індивідуальний тепловий пункт, – розповідає Світлана Бардакова, голова правління ОСББ “Тверська 19”. – Під час навчальних курсів дізнаємося багато корисного та поділимося нашим досвідом.

Під час навчання представники ОСББ та ЖБК можуть отримати нові корисні знання з найбільш актуальних тем: менеджмент об’єднання, управління фінансами, участь у проєктах з модернізації та розвитку, а також – енергозбереження, зокрема – встановлення автономних джерел живлення. 

– Актуальне питання  – інформаційна безпека, вкрай важлива у наш час. Навички безпечної поведінки в Інтернеті в т.ч. убезпечать голів та учасників ОСББ від шахрайства та фішингу, поширеного в мережі, – зазначає Владислав Макарець

Тетяна Шалова

– Такі курси – дуже класна ініціатива,  – каже Тетяна Шалова, голова правління ОСББ “Затишна оселя” (пр.Миру, 18). – Це корисний досвід, яким діляться колеги, знання, в тому числі – юридична допомога, яку не отримаєш ніде більше. Мені цікаво практично все – робота з мешканцями, проєкти співфінансування – усі знання, які збираємо потрішку.

Дізнатися більше щодо можливостей для ОСББ/ЖБК в Дніпрі, про підтримку з боку влади міста усі охочі можуть на сайті ОСББ Дніпро або звернувшись до Департаменту самоорганізації населення міської ради Дніпра.

Можливості для ОСББ: сонячні електростанції та теплові насоси для власного будинку

Цікаві  можливості пропонує просто зараз Державний фонд енергоефективності. Зокрема, в рамках програми ГрінДім ОСББ/ЖБК пропонують  фінансування на встановлення сонячних станцій, теплових насосів, а також супутнього обладнання.

Грантові кошти можуть надаватися у розмірі не  більше 1 млн грн на встановлення системи сонячного електропостачання та 2  млн грн – на встановлення теплових насосів.

У межах гранту відшкодовуються витрати ОСББ/ЖБК на придбання необхідного обладнання проведення енергоаудиту. Встановлення та сервісне обслуговування приладів має провести власне ОСББ/ЖБК.

Для того, щоб взяти участь у програмі, ОСББ/ЖБК мають пройти процедуру, про деталі якої можна дізнатися у відповідному розділі на сайті Фонду енергоефективності.

Що треба, аби створити ОСББ?

Якщо ви маєте бажання, сили та можливості (організаційні насамперед) для того, щоб покращувати власний багатоквартирний будинок разом із іншими мешканцями – власниками квартир, то можна спробувати створити ОСББ та керувати власним будинком. 

Головне – варто зважити: чи мешкає в будинку достатня кількість платіжноспроможних власників, які будуть відносно дисципліновано сплачувати до ОСББ внески за управління будинком, який технічний стан будівлі, які є проблеми, наскільки масштабних ремонтів вона потребує, та врешті-решт чи вистачить ресурсів, які зможе акумулювати ОСББ, для проведення певних покращень

Отже, для створення ОСББ варто виконати наступні кроки

– створити ініціативну групу;

Детальну покрокову інструкцію можна знайти зокрема тут.

Ініціативні мешканці та групи, які розмірковують про створення ОСББ, завжди можуть звернутися за консультацією та порадою щодо нюансів створення об’єднання, розвитку, менеджменту до Департаменту з питань самоорганізації населення міської ради Дніпра, тел. 063 340 9477

Категорія: Влада, ЖКГ, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version