Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Готують сані з літа: як у Дніпрі модернізують та утеплюють житлові будинки

Михайло Чернов

В Дніпрі попри всі складнощі воєнного часу, міська влада проводить модернізацію житлових будинків, зокрема утеплення фасадів. Таке оновлення дозволяє краще зберігати тепло всередині будівель.Тож в холодну пору року температура в квартирах стане вищою на кілька градусів, підвищиться комфорт для мешканців. Про це розповідає “НМ”.

Проєкти тепломодернізації будинків в Дніпрі були розроблені ще до війни. На щастя, втілити їх в життя міські служби змогли зараз. Фінансові ресурси для цих важливих заходів, що підвищують енергоефективність будівель, місту надали на вигідних умовах наші європейські партнери.

«Встигнемо в будь-якому випадку до початку опалювального сезону. Це дуже важливо для людей… Всі ці заходи під час повномасштабної війни також знижують навантаження на енергосистему. Тож ми і далі працюватимемо в цьому напрямку», – підкреслив Борис Філатов, міський голова Дніпра, який особисто перевірив перебіг робіт з тепломодернізації житлових будинків на одній з локацій.

Мешканцям п’ятиповерхівок на 12-му кварталі стане тепліше взимку

Поміж інших будівель комплексно утеплять будинки № 113 та №119 на пр.Богдана Хмельницького (12 квартал). Це –  п’ятиповерхові будівлі з кількох під’їздів, які були зведені кілька десятиліть тому та вочевидь потребували оновлення. Роботи з утеплення на цих двох локаціях триватимуть до середини червня. 

– Тепломодернізацію будівель виконують комплексно, – пояснює представник департаменту житлового господарства міської ради Єгор Худяков. – Зокрема, в будинках повністю утеплюють та оновлюють покрівлю. Для цього фахівці прибирають старий шифер, замість нього вкладають сучасну металочерепицю, також влаштовують паро- та гідробар’єр, облаштовують захист від ударів блискавки.

Фасади будівель утеплюють сучасною та довговічною мінеральною ватою, також подбають про цоколь. Після цих ремонтних робіт в будівлі краще зберігатиметься тепло, тож температура в квартирах взимку  буде вищою. В будинках, які обладнані приладами контролю та обліку тепла, можна споживати менше теплоносія та сплачувати за нього менше.

– Добре, що проводиться утеплення, – розповідає Василь Іванович, власник квартири в будинку №119 по пр.Б.Хмельницького, який мешкає тут кілька десятиліть. – Раніше в нас відремонтували покрівлю, привели до ладу труби опалення, а ще – оновили дорогу біля будинку. Тепер – дуже зручно!

Житлові і громадські будівлі, які зводилися в Україні в минулому, станом на зараз не відповідають сучасним вимогам до ефективного використання енергетичних ресурсів. Зокрема, споживання теплової енергії для опалення будівель в Україні значно перевищує стандарти розвинених країн. Тож енергомодернізація житлового фонду – питання на часі для усіх міст та великих населених пунктів країни, яке вже успішно вирішує влада та комунальні служби Дніпра.

Загалом в цьому році заплановано тепломодернізувати 13 будинків комунальної форми власності в Дніпрі, повідомив Єгор Худяков. Зокрема, це будівлі на проспекті Б.Хмельницького, а також великий будинок – гуртожиток на проспекті Слобожанському, №106 – №108, добре відомий дніпрянам як “Пентагон”.

Крім того, в 2024 році в Дніпрі передбачено провести тепломодернізацію у кількох житлових будинках, якими керують ОСББ. Для цього  будуть залучені в тому числі ресурси наших європейських партнерів, роботи будуть виконані в межах спільного проєкту уряду та Європейського банку реконструкції та розвитку. 

В переліку  – дві будівлі, фасади яких зазнали руйнувань внаслідок ворожих обстрілів – за адресами: вул. Набережна Перемоги, 120 та вул.Калинова, 100–А. Також будуть утепленні будинки, якими керують ОСББ, за адресами: вул. Інженерна, 1, вул. Інженерна, 3, вул. Квартальна, 35, а також вул. Яскрава, 19.

Як утеплять“Пентагон”

Добре відомі дніпрянам висотні будинки на пр.Слобожанському, 106-108,  які ще з радянських часів в народі мають назву “Пентагон”, чекають позитивні зміни. Команда депутата міської ради Сергія Пустового, який представляє інтереси мешканців низки масивів лівого берега Дніпра, у відповідь на звернення людей анонсувала плани щодо утеплення будівель.

– Цього року “Пентагон” повністю утеплять мінераловатними плитами, товщиною утеплювача 150 мм (стіни фасада, цоколь, зовнішні відкоси), – повідомив Сергій Пустовий. – Фасад матиме дуже презентабельний вигляд! А ще виконають капітальний ремонт даху, одна з болючих проблем гуртожитка.


Депутат нагадав, що чотири роки тому за ініціативи міського голови Бориса Філатова в будинках 106-108 на пр.Слорбожансьмоу, які були у дуже складному стані, пройшли перші серйозні ремонти. Зокрема, замість старих були встановлені сучасні вікна, відремонтовані під’їзди, утеплені місця спільного користування та ін.

А завдяки утепленню будівлі вже взимку мешканці відчують позитивний результат. Адже  теплозбереження в будівлі буде в середньому на 50% вище.

Малосімейка на пр.Слобожанському, 105 – ще один будинок, в якому цього року проведуть комплексне утеплення, а також капітально відремонтують дах. Ця п’ятиповерхівка, побудована майже півсторіччя тому. Тут живуть багато сімей, серед яких переселенці, родини військових, літні люди.  Покращення будуть реалізовані завдяки  міському проєкту з енергозбереження за підтримки європейських партнерів.
 

Ескіз - так виглядатиме будинок після утеплення

Ескіз – так виглядатиме будинок після утеплення

Плани щодо масштабного покращення мешканцям під час зустрічі презентували депутати міської ради Сергій Пустовий та Тетяна Каптєлова.

– Будівлю планують утеплити сучасною мінеральною ватою, яка не горить. В результаті будинок отримає своєрідний «термос», який взимку буде тримати тепло, а влітку – прохолоду.  Причому буде виконано таким чином, що поява вологи та «грибка» виключені. Економічний ефект люди побачать вже цієї зими. І наступного літа теж – бо кондиціонери вмикатимуться рідше, – пояснює депутат міської ради Сергій Пустовий.

Тож попри всі складнощі воєнного часу, міська влада,  депутати міської ради допомагають дніпрянам покращувати багатоквартирні будинки. В результаті люди отримують більш зручні умови для життя та економію зі сплати за тепло, а місто крок за кроком стає більш комфортним та презентабельним.

– Слобожанський проспект потроху набуватиме крутого вигляду, а його мешканці заощаджуватимуть кошти. Якби не війна, масштаби та темпи перетворень були б інші, – зазначає Сергій Пустовий, депутат міської ради Дніпра. -. Дякую за ініціативу та підтримку очільника міста Бориса Філатова та голову Громадської Ради Геннадія Корбана.

Єдиний в України: “Енергодім” на Яскравій

Проєкт з утеплення будинку на вул. Яскрава, 19 (раніше – вул.Тверська), де створено та успішно працює ОСББ, реалізується завдяки залученню ресурсів з низки джерел, зокрема грантових коштів країн ЄС, державного бюджету, міста та власних ресурсів ОСББ.

Утеплення тут проводиться у межах програми «Енергодім» Фонду енергоефективності спільно з КП «Енергодім» Дніпровської міськради та департаментом з питань самоорганізації населення.

Роботи тривають. Комплексна енергомодернізація допоможе знизити енергоспоживання будинку до 50%, зменшити рахунки за комунальні послуги. Роботи в будинку ОСББ планують завершити до початку холодів.

– Ще у 2021 році ми подавали заявку до Фонду енергоефективності, – розповідає Світлана Бардакова, голова правління ОСББ «ТВЕРСЬКА 19» (після перейменування вулиця має назву “Яскрава” – прим.ред.). –  Самостійно підготували проєктну документацію і отримали схвалення заявки. Через повномасштабне вторгнення не змогли реалізувати проєкт. Втім, зараз вже розпочались роботи з утеплення будинку, що дуже добре.

Мешканці будинку цілковито підтримують ремонт та утеплення.

– Ми потребували таких робіт, адже взимку часто було дуже холодно,- розповідає місцева мешканка Світлана Берегова. –  Моя оселя розташована на північній стороні, тож температура у квартирі була навіть 13 градусів. Добре, що цієї зими будемо підготовлені до холодів.

Проєкт з тепломодернізації будинку за адресою: Яскрава, 19 – унікальний в масштабах країни.

– Це – перший в Україні проєкт утеплення, який поєднує декілька різних форм фінансування – грантові кошти Європейського Союзу, кошти державного бюджету, міста Дніпро та власні ресурси ОСББ, – підкреслив Владислав Макарець, начальник організаційного відділу департаменту з питань самоорганізації населення Дніпровської міськради. – На роботи з енергоефективності частину грошей надає  відповідний фонд. Також з бюджету міста надається фінансування на безвідсотковій основі. ОСББ повертатиме кошти завдяки отриманій економії від проведення енергоефективних заходів.

Чому не варто проводити клаптикове утеплення в житлових будинках

Ситуація, коли власники квартири у багатоквартирному будинку прагнуть утеплити лише свій фасад – типова для всієї України. Однак експерти зазначають: чинити так не варто. Адже як мінімум вашим сусідам по багатоповерхівці від цього точно стане дискомфортно.

– Передусім клаптикове утеплення — це порушення норм. Аже такі роботи передбачають втручання у зовнішні опорні конструкції, які не можна змінювати без розробки проєктно-кошторисної документації, – пояснює експерт Михайло Лук’яник, експерт ГО “Екоклуб”, яке займається питаннями енергозбереження, зокрема у житловому секторі.

Клаптикове утеплення не має суттєвого впливу на енергоефективність будівлі загалом. Власник квартири, який утеплив її, з одного боку вірогідно досяг власної мети   — у квартирі частково стане тепліше. Але в цілому таке перетворення мінімально вплине на збереження тепла у всьому будинку. Скоріше – нашкодить.

Справа в тім, що на краях утеплювача (якщо розглядати стіну зсередини) буде з’являтися конденсат. Частина стіни буде зволожуватись, а через певний час покриється грибком.  Всередині таких приміщень, де проводиться “клаптикове” утеплення, погіршуються санітарно-гігієнічні норми. Це може статися в квартирі, власник якої проводив клаптикове утеплення, або ж у його сусіда, якого такі новини точно не порадують. 

А у віддаленій перспективі з інженерної точки зору ці процеси пришвидшать руйнацію стін. Тож правильне рішення, на думку експертів – комплексне утеплення багатоквартирних будинків

Категорія: Влада, Влада, ЖКГ, ЖКГ, Новини Дніпра, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: