Skip to content

Кожне місто має право створювати свої правила забудови і вимоги для забудов, – Ганна Бондар

Кожне місто має право створювати свої правила забудови і вимоги для забудов, - Ганна Бондар - Наше Місто

Відбудова України – це мільярди коштів наших партнерів. Вони мають розподілятися за прозорими правилами і корупціогенні ризики мають бути максимально мінімалізовані. Інакше країна ризикує втратити довіру партнерів, а відтак і допомогу. Проте в Україні і досі незрозуміла ситуація з роботою над Містобудівним кодексом – єдиною альтернативою містобудівній “реформі” 5655, яку через корупційні ризики розкритикували Європаралмент, Єврокомісія і в якому Королівський інститут Chatham House побачив сприятливі умови для картельної змови забудовників.

Після скандальної відставки ексвіцепрем’єра Олександра Кубракова в уряді з’явився законопроєкт “Про відновлення”, який несе корупційні ризики. Слідом за ним голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк видала свою авторську колонку “Відверте затягування та нові корупційні схеми. Як зливають містобудівний кодекс”.

Як просувається робота над кодексом? Хто і як намагається перешкодити цій роботі? Про це громадська ініціатива «Голка» поговорила з головою робочої групи народною депутаткою Ганною Бондар (“Слуга народу”).

Фото з відкритих джерел

«Наше суспільство серйозно змінилося після повномасштабного вторнення. Громадяни не хочуть, щоб їм щось нав’язували, хочуть залученості, яка є у кращих демократіях світу. Ми доєднали до роботи 11 експертів з різних країн. Треба розуміти, як діє система англосаксонського права, що у них із містобудуванням. Я раджу всім переглянути ці лекції, це дуже цікавий досвід. У нас зараз все більше мерів розуміє, що треба боротися за те, щоб до тебе приїхали не лише туристи, але й мешканці. Низька народжуваність, смертність під час війни, внутрішньо переміщені особи і ті, хто шукають прихистку за кордоном – все це ті фактори, які дуже швидко змінюють підходи у містобудуванні.

Ми не можемо просто усунути людський фактор у містобудуванні і все цифровізувати, як це дехто пропонує. Кожне місто має право створювати свої правила забудови і вимоги для забудов. Тоді в них буде індивідуальність. Ви коли їдете в Лондон, то це не Париж, а коли в Париж, то це не Венеція. Так от саме індивідуальність міст – це їхнє право боротися за мешканців», – вважає Ганна Бондар.

Народна депутатка також висловила свою думку щодо чергового законопроєкту “Про відновлення”, який з’явився після відставки Кубракова, і ризики, які там є.

– У проєкті “Про засади відновлення України”, є дві частини. Перша – власне, новий закон про відновлення. А друга частина подана у вигляді порівняльної таблиці на 340 сторінок (!) зі змінами у вже діючи закони. Більшість цих змін – просто скопійовані із 5655. Там майже все, що не увійшло у “експериментальні проєкти” Кабміну – нові права та обов’язки суб’єктів містобудування, розробка проєктної документації та її експертиза.

Серед змін є і право Кабміну на проведення “експерименту”, який наразі передбачає скопійовані із 5655 правила надання містобудівних умов та обмежень, дозвільні процедури та контроль за будівництвом. Тобто, в сумі норми Закону про відновлення і експериментальні порядки – це прихований запуск в дію по частинах майже всього 5655.

Повне інтерв’ю читайте за посиланням.

Нагадаємо, що законопроєкт 5655 наробив чимало галасу у суспільстві, що не дивно. Зокрема й через те, що після його ухвалення майже неможливо буде поскаржитися на недоброчесного забудовника. Натомість скарги можна буде подавати на:

  • архітекторів,
  • експертів,
  • органи місцевого самоврядування,
  • навіть на органи контролю.

Міський голова Дніпра Борис Філатов неодноразово заявляв, що «Закон 5655 – це історія великого обману всіх, включаючи Президента». «Якщо Президент підпише цей скандальний закон, то через певний час кожен з мешканців має ризик побачити, як просто у нього во дворі замість газону, дитячого майданчика тощо почнуть зводити будинок, скажімо, на 15-20 поверхів. При цьому ані мешканці, ані міська влада нічого не зможуть зробити з цим. В подібній ситуації буде лише один варіант: збирати валізку, брати каву та бутерброди та їхати в Київ, щоб висловити центральній владі своє незадоволення», – вважає Борис Філатов.

Цей законопроєкт повністю нівелює контроль міст за будівництвом, вважає київський міський голова Віталій Кличко. На його думку, таким чином створюються умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок. «А тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування!», -говорить Кличко

Нагадаємо, Асоціація міст України звернулась до Президента України Володимира Зеленського про застосування ним вето щодо законопроєкту 5655. 13 грудня 2022 року до Президента про застосування вето на 5655 звернулись на сесіях рад понад 1000 депутатів місцевих рад з різних громад України, петицію про ветування 5655 на сайті Президента необхідні 25000 громадян підписали за кілька годин.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Новини політики Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: