Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як у Дніпрі 155 років тому почали будувати водопровід та скільки коштувала вода

Супрун Юлія

як у Дніпрі будували перший водопровід

4 липня виповнилося 155 років з дня, коли у Катеринославі була закладена перша  черга водопроводу, яка починалася від площі Соборної. Незважаючи на те, що місто розташоване на березі річки, у ньому майже століття не могли побудувати таке благо цивілізації, як водопровод. Забір води здійснювали з Дніпра двома паровими машинами “Варгітон” біля Монастирського острова, а воду подавали в нагірну частину міста в район, де зараз розташована “Дніпровська політехніка”. Водогін закінчувався на вершині Соборної гори. Про це нагадує “Наше місто”.

Водонапірна вежа першого водогону на Соборній площі у 1900 році
Водонапірна вежа першого водогону на Соборній площі у 1900 році. Фото: ФБ-група “Ностальгія по Дніпру”.

Саме славнозвісні пагорби, на яких розташоване місто, заважали організації водопроводу. Інженери бралися за це кілька разів, починаючи з 1788 року, але успіху не мали. Тому тривалий час місцеві жителі користувалися колодязями і обозами з водою. 

Доставка води у Катеринославі
Доставка води у Катеринославі. Фото: ФБ-група “Ностальгія по Дніпру”.

Нарешті після дев’яти років обговорювань, 22 червня 1869 року, Міська дума Катеринослава ухвалила рішення побудувати міський водогін, який буде розрахований на подачу 20000 відер води на добу. А вже за два тижні після ухвали заклали першу чергу водопроводу. 

краєвид Катеринослава

На прохання губернатора і Міської Думи, на чолі з міським головою Давидом Пчолкіним, міністерство внутрішніх справ виділило Катеринославу допомогу в розмірі 80 тисяч рублів на влаштування водопроводу. Його створенням займався спеціально запрошений інженер Фрідріх Ротман.

Відкрили водогін вже через п’ять місяців, але щоправда з другої спроби. Скоріше за все позначилися прискорені терміни будівництва і в день відкриття 1 листопада 1869 року обвалилася стіна основного приміщення. Відкрили водопровід тільки після ремонту 25 листопада 1869 року

Тарифи на воду 155 років тому були такі: відро води – 1/4 копійки, бочка на 40 відер – 6 копійок. За договором із Міською Думою, Ротман був зобов’язаний постачати воду безоплатно для пожежогасіння та поливу вулиць, а також малозабезпеченим – за спеціальними талонами, які видавали в управі. 

Нагадаємо, раніше ми писали про таємниці двох найвідоміших будинків Дніпра.

Категорія: Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: