Skip to content

Дніпрянин придумав, як зробити безкоштовні акумулятори холоду, які «врятують» холодильник

Як зробити безкоштовні акумулятори холоду - Наше Місто

Дніпрянин Геннадій Карпов шляхом наукових експериментів придумав, зробити безкоштовні акумулятори холоду, які «врятують» холодильник від розмерзання на досить тривалий час, повідомляє «Наше місто».

“Виготовити акумулятор холоду дуже просто та майже безкоштовно. Нам знадобиться pet-пляшка на 1.5 літри з під мінеральної води та 180-200 грам солі (6-7 столових ложок «з гіркою», тобто максимум, що можна набрати в ложку). Краще за все «Екстра», кам’яна теж підійде, а ось морську не рекомендую (там до 20% зовсім не NaCl, що робить результат слабопередбачуваним).

Сіль засипаємо в пляшку і заливаємо холодною водою з під крану. Щоб акумулятор не розірвало під час замерзання, зверху залишаємо трохи повітря (3-4-см до розчинення солі або 4-5 см після розчинення; це тому, що під час розчинення щільність розсолу зростає майже на 10%). І – в морозилку. Але – тільки по одному, первинна заморозка одночасно декількох акумуляторів недоцільна, їх потрібно заморожувати послідовно, і на це може піти декілька днів», – розповів Геннадій.

Як зробити безкоштовні акумулятори холоду - Наше Місто

За його словами, кожен акумулятор має ємність десь ~30 Вт*г «чистого холоду» (щоб виробити таку кількість компресор витрачає ~50-60 Вт*г), що відповідає десь годині штатної роботи холодильника. Тому, в залежності від об’єму морозилки, оптимальна кількість акумуляторів десь 4-6, це дозволить пережити 4-5 годин відсутності е/е без негативних наслідків для продуктів.

«Також рекомендую виготовити ще пару-трійку акумуляторів для загальної камери з половинною концентрацією солі (90-100 гр на pet-пляшку 1.5 л). Вони будуть мати температуру танення десь -3-5, що цілком достатньо для загальної камери та виключає ризик «переморозки» продуктів, що знаходяться поряд з акумулятором. Ці «високотемпературні» акумулятори потрібно тримати в морозилці за наявності е/е та перекладати в загальну камеру за її відсутності», – додав Геннадій.

Нагадаємо, раніше ми писали, як вберегти холодильник від перепадів напруги під час відключення світла.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: