Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Яке морозиво обрати і скільки можна з’їсти: поради експертів з Дніпра

Коли на вулиці спекотно, хочеться не тільки сховатись в тінь, а й з’їсти чогось прохолодного. І тут одразу на думку приходить роками перевірений варіант – морозиво. Здавалося б, зробити це нескладно – воно є у кожному магазині. Зайшов, купив пачку, а краще дві – і ось вона, бажана насолода. Але насправді не все так просто. Як правильно обирати морозиво і в якій кількості його краще вживати, щоб отримати задоволення, а не проблеми? Відповіді на ці питання шукала журналістка «Нашого міста».

Оптимальна порція – 70 грамів

Дієтологиня Ксенія Фощій тему морозива дослідила досконало. Перше моє питання стосується того, чи можна їсти його дітям і скільки. Бо не секрет, що малюки дуже полюбляють цей смаколик. І тут одразу  – несподіванка.

Ксенія Фощій

–       Якщо справа не стосується дітей перших двох років життя, діти мають харчуватись приблизно так само, як і дорослі, – впевнена Ксенія Фощій. – Тобто ми маємо у всьому, у тому числі і в їжі, бути для малюків прикладом. Тому розділяти морозиво на дитяче та доросле я вважаю недоречним. Щодо користі від морозива, то вона може бути хіба що в категорії «покращення настрою». Солодкий смак підвищує певні гормони, у більшості – ендорфіни. Проблеми, звісно, не вирішуються, але настрій покращується.

А ось який десерт краще «заходить» у спеку саме вам – питання індивідуальне. Відповідь на нього залежить від конституції людини, кислотності її шлункового соку, а також від кількості морозива, яке вона з’їла. Оптимальна порція морозива, на думку дієтологині, має важити приблизно 70, максимум 100 грамів.

–  Коли порція більша за 100 грамів, в ній забагато цукру, – підкреслює Ксенія Фощій. – Якщо він міститься у природним чином незв’язаній клітковині, тоді цукор швидко потрапляє у кровоток. Це не добре для судин – особливо це стосується тих людей, в яких і без того високий рівень цукру або підвищений холестерин. Тому, якщо ви хочете, щоб морозиво не принесло вам шкоди, їжте його невеликими порціями і не на ходу.

Користі немає, але настрій підвищиться

У будь-якому випадку назвати морозиво корисним продуктом складно. Варто обов’язково звертати увагу на показники, які є на упаковці. Якщо побачите там ДСТУ-4733 – це еталон. Там принаймні не буде трансжирів або інших шкідливих домішок. Завдяки такому морозиву наш організм може отримати невелику кількість білку, кальцію, вітамінів групи В. Але це, звісно, крапля в морі – заради цих макро-та мікроелементів його їсти не варто. Морозиво з маркером ДСТУ-4734 дієтологиня їсти взагалі не радить . А ось у морозиві з показником ДСТУ-4735 немає жиру, бо воно зроблене з фруктів.

– З фруктовим морозивом теж варто бути обережним, бо ті, хто часто хворіють, скоріш можуть підхопити застуду саме після вживання такого продукту, – зазначає Ксенія Фощій. – Тим, хто має підвищенні або пограничні показники цукру у крові, краще обирати те морозиво, яке містить жири. Бо вони гальмують всмоктування глюкози у кровоток. До того ж крафтове морозиво зараз виготовляється з інуліном, який міститься у цикорії та топінамбурі. Це розчинна клітковина, яка сприяє зниженню рівня цукру у крові. До того ж там додатково можуть бути фрукти та ягоди, а це теж добре.

Звертайте увагу на склад глазурі та упаковку

Склад крафтового морозива теж треба вивчати. Якщо там замість цукру використовується стевія або еритрол, це чудово. Ще один маркер якості – використання певного ароматизатора. Ваніль – більш якісна та дороговартісна сировина. А ось ванілін – ні. Звертайте також увагу на склад глазурі – там теж можуть бути некорисні трансжири. Також не варто брати морозиво з арахісом – у багатьох людей на нього є алергічна реакція. Краще обирати грецький горіх чи фундук.

–        Не раджу їсти морозиво людям з занадто низькою кислотністю, – додає Ксенія Фощій. – Бо будь-який холодний продукт буде заважати перетравленню іншої їжі, яку така людина вживатиме згодом. До того ж скоро прийде сезон цвітіння амброзії. Нерідко підґрунтям для алергічних реакцій на неї є поганий стан імунної системи через запалення у кишківнику.  Тому якщо маєте проблеми зі здоров’ям  –  порадьтесь щодо вживання морозива зі своїм сімейними лікарем.  

Ще один неприємний момент, який наразі супроводжує наше життя та може негативно вплинути на якість морозива – це постійні відключення електроенергії. Вони небезпечні для всіх продуктів тваринного походження, які містять молоко та яйця. Якщо не хочете отруїтись, звертайте увагу на упаковку в магазині. Якщо вдома в морозилці холодна смакота зберігається без світла, скажімо, 8 годин, це зазвичай не є небезпечним. Але якщо морозиво стало м’яким, краще його не вживати.

–          Тим, хто стежить за калоріями та боїться набрати зайву вагу, я не раджу їсти морозиво лежачи на дивані, – підсумовує Ксенія Фощій. – Керуйтеся простим правилом: поїли щось з великим вмістом цукру – рухайтесь. Так ви і отримаєте насолоду, і не погладшаєте.

На крафтовому морозиіві зекономити не вдасться

Ті, хто не женуться за економією та можуть собі дозволити недешеві продукти, часто обирають крафтове морозиво. Дніпровський виробник крафтового морозива Mr.Pops зараз розповсюджує свою продукцію по 10 регіонам України, виробляючи тисячі порцій щомісяця. За дев’ять років свого існування цей бренд набув  популярності в Україні.

Євгенія Антіпова

 – Нам було потрібно зробити так, щоб людину «торкнуло», коли вона надкусила наше ескімо, – згадує Євгенія Антіпова, співзасновниця Mr.Pops,  у інтерв’ю Владі Миколюк.  – Як? Від початку не терпіли ніяких спрощень: ані у смаках, ані в інгредієнтах, ані у виробництві.  Фісташку, до прикладу, ми купуємо на фермерському господарстві в регіоні Бронте, Сицилія. Манго замовляємо з Індії, а шоколад нам везуть прямо з Бельгії.  Гроші, виручені за півроку вуличних продажів, витратили на устаткування та перше маленьке виробництво. А далі Mr.Pops почав отримувати запрошення вже від магазинів, кав’ярень, ресторанів та цілих торговельних мереж.

 Цікаво, що спочатку засновники цього бренду намагались бути супероригінальними і … не мали успіху. Вони згадують, що  прагнули wow-ефекту і тому готували смаки типу каркаде з імбиром, шоколад з морською сіллю. Гості казали “вау!”, але чомусь добавки не просили. Так починаючі бізнесмени зрозуміли, що щось не так, і вирішили піти по класичним поєднанням типу полуниця-вершки, манго-маракуйя тощо. 

До речі,  Mr.Pops не використовує фруктове пюре (окрім імпортного манго), а тільки саме цілі фрукти, які перетираються вже на виробництві. Звісно, такий підхід не може не впливати на ціну. Наприклад, брауні з вишнею та журавлиною коштує 125 гривень за порцію вагою 58 грамів, груша-дор блю – така ж сама ціна за 80 грамів. А за 80 грамів морозива з малини чи іриски доведеться віддати 110 гривень. Що ж, натуральне не може бути дешевим.

Домашнє морозиво – для тих, кому не шкода часу    

Ще один виробник морозива з Дніпра, який добре відомий далеко за межами нашого міста, це «Ласунка».  У торговельних мережах його вироби мають досить помірну ціну, тому не дивно, що багато шанувальників морозива обирають саме цей бренд. Разом з тим, схоже, «Ласунка» не боїться конкурентів, бо сміливо пропонує на своєму сайті поради щодо того, як  зробити домашнє морозиво з молока.

 «Якщо ви хочете отримати м’яке морозиво з ніжним кремовим смаком, для приготування вибирайте найжирніші молокопродукти, – радять представники «Ласунки».  – Якщо потрібен легкий десерт, беріть молоко низької жирності. Найпростіше використовувати автоматичну мороженицю. Цей девайс постійно перемішує масу при заморожуванні, що не дає утворюватись великим кристалам льоду. Якщо у вас немає морожениці, доведеться перемішувати майбутнє морозиво вручну перші 4 години застигання. Спочатку мішайте з інтервалом в 20-30 хвилин, а потім — раз на годину. Для застигання ідеально використовувати порційні пластикові формочки — масу в ниж не потрібно помішувати при заморожуванні. Також можна використовувати великий контейнер з кришкою. Вкрай важливо, щоб ємності герметично закривалися — морозиво дуже легко вбирає сторонні запахи”.

Ось ще декілька лайфхаків від «Ласунки» для тих, хто буде робити домашнє морозиво.  Сухе молоко зробить його вершковим, желатин або агар-агар загустить заготовку, що особливо актуально, якщо ви готуєте з молока низької жирності. Крохмаль  додасть однорідності текстурі, цукрова пудра замість цукру зробить десерт ніжнішим. Лимонний сік злегка загустить суміш, додасть більш кремовою текстури, а коньяк або ром додадуть легкості та зменшать можливість утворення кристалів. Ну і, звісно, різні посипання й топінги зроблять смак десерту оригінальнішим.

 Найпростіший рецепт домашнього морозива на дві порції виглядає так.

 Інгредієнти:

  • 1 стакан молока жирністю не менше 2,5%;
  • 1 яйце;
  • 2 ст.л. цукру;
  • ванілін за смаком.

Процес приготування:

Яйце з цукром і ваніліном потрібно розмішати до однорідної маси, але не збивати. У готову суміш влийте молоко, продовжуючи помішувати. Потім поставте її на невеликий вогонь. Важливо: ні в якому разі не кип’ятіть суміш. Як тільки маса нагріється, зніміть її з вогню та збийте міксером до утворення стійких піків. Розподіліть майбутнє морозиво по формах і поставте в морозилку. Для замерзання потрібно близько п’яти годин. Готовий десерт діставайте з морозилки безпосередньо перед подачею та прикрашайте за своїм бажанням: тертим шоколадом, сиропами, джемами, свіжими фруктами. Смачного!

Фото Валерія Кравченка та з відкритих джерел.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які особливості мають прохолодні напої

Категорія: Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: