Зараз у багатьох магазинах можна придбати морозиво, термін придатності якого сягає двох років. Чи безпечно вживати такий продукт?
З «довгожителями» краще не ризикувати
Декілька років тому Асоціація виробників морозива та заморожених продуктів (виявляється, є така) дійсно прийняла максимальний термін зберігання морозива – два роки. Але слід розуміти, що воно може стільки зберігатися, тільки в тому випадку, якщо температура буде від -24 до -32. А якщо температура -18, то морозиво зберігатиметься, але втрачатиме той смак, який повинно мати.
Брати морозиво, яке зберігалося два роки, я не рекомендую, – зазначає Оксана Сидоренко, експертка з якості та безпечності харчових продуктів. – Адже йдеться про гарантійний термін, коли ви не отруїтесь морозивом, але смаком насолодитись буде складно. Крім того, дуже часто, на жаль, існують проблеми із зберіганням. Виробник свій продукт заморожує і доставляє в мережу, а далі починаються детективи. Дуже нечасто в мережі можна знайти гарно заморожене морозиво.
Не радить їсти морозиво – довгожитель й дієтологиня Ксенія Фощій. Вона нагадує, що термін зберігання натурального вершкового масла в морозильній камері – від 9 до 12 місяців. А саме воно дуже часто входить до складу солодкого десерту. Відповідно виникає питання щодо складу морозива, термін придатності якого занадто великий. Навряд чи воно може бути по-справжньому якісним.
Що подовжує життя морозива
На фейсбук-сторінці української мережі закладів харчування Gelarty можна знайти докладне пояснення феномену довготривалого життя деякого морозива. Ось що писав про це Максим Голубєв, засновник крафтового виробника морозива Massimo Gelarty.
«Чому термін придатності промислового морозива 2 роки, а справжнього — 3 місяці? І як зрозуміти, що морозиво готове до польоту на смітник? Якщо вам цікаво, я спробую пояснити. Не думайте, що в морозиві Груша з горгонзолою через деякий час зберігання при мінусових температурах зіпсується сир або груша. Коли в льодовику знайшли мамонта, його можна було розморозити, підсмажити і з’їсти. З м’ясом нічого поганого не трапилося. Можливо, воно стало трохи жорсткуватим, але точно не зіпсованим. Холод — це найкращий консервант, відомий людству. Так чому ж термін придатності замороженого м’яса мамонта набагато більший, ніж морозива, якщо і те, і інше зберігається при -20? Причина не в бактеріях. При мінусових температурах вони не розмножуються ні в мамонті, ні в морозиві. Причина короткого терміну придатності справжнього морозива у вільній воді.
З наукової точки зору, морозиво — це суміш води, жиру, повітря і сухих речовин. Сухих речовин в морозиві має бути не більше 30%, інакше з’явиться присмак згущеного молока і неприємна зернистість. Жиру, якщо ви готуєте справжнє морозиво — не більше 11%, бо почнеться ефект задубіння. А щодо 59%, які залишилися — то це якраз рідина, тобто вода. Нехай слово “вода” вас не лякає, оскільки молоко — це теж жир, вода і сухі речовини. Отож, вода в морозиві може бути двох видів: вільна і поєднана. Саме вільна вода впливає на його термін придатності, перетворюючись з часом на хрусткий лід. Для довідки: хрускіт в морозиві свідчить про те, що воно вже готове до польоту на смітник, їсти його точно не варто.
Ріст кристалів льоду починається через кілька годин після приготування морозива і продовжується постійно. Чим більше вільної води, тим швидше ростуть кристали і тим менше термін придатності морозива. Тобто, для збільшення терміну придатності морозива з нього потрібно прибрати якомога більше вільної води, а саме поєднати її з чимось. І ось тут шляхи промислового і справжнього морозива кардинально розійшлися. В промисловому морозиві воду поєднують з “білим порошком”, що дозволяє кристалам не рости роками. Не буду поглиблюватись в його хімічний склад, але особисто я обходжу цей порошок десятою дорогою.
А от у справжньому морозиві цю воду поєднують з жирами, білками і цукрами. Безліч джелатер’є у всьому світі паряться над формулами поєднання води. Прикол у тому, що з різними композиціями цукрів і білків вода поєднується по-різному. Любителю морозива слід розуміти дві речі.
- Два роки терміну придатності — це результат штучної хімічної дії на нього.
- Хрускіт кристаликів льоду, а не бактерії — от що обмежує термін придатності продукту (але це лише за умови, що температурний режим зберігання морозива не порушувався).
В будь-якому випадку, морозиво приносить щастя, мотивуючи організм виробляти ендорфіни. Їжте натуральне морозиво, а не хрустке, до складу якого входять “білі порошки”, і будете по-справжньому щасливими і здоровими людьми!»
Фото з відкритих джерел.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, які молодіжні організації працюють у Дніпрі.