Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ У Дніпрі відкрили «Пам’ятник загиблим від бомб» Вадима Сідура

28 червня у  Дніпрі за адресою пл. Троїцька, 5-А відкрився новий монумент. Він називається «Пам’ятник загиблим від бомб» , його автор – видатний скульптор, наш земляк Вадим Сідур, 100 років з дня народження якого відзначається саме у цей день. Журналісти «Нашого міста» побували на місці події.

Вадим Сідур народився у нашому місті і навчався у 33-й школі, яка розташована як раз напроти пам’ятника, – зазначив на відкритті Григорій Гельфер, голова МБФ «Культурна столиця», заслужений діяч мистецтв України. –  Його пам’ятник нагадує про жертви страшних війн – Другої Світової, у якій брав участь Вадим Сідур, і сьогоднішньої. Його роботи встановлені у Німеччині, в Америці, а це перший пам’ятник в Україні. На жаль, «Пам’ятник загиблим від бомб» – це дуже сучасна робота, бо ми зараз теж живемо серед страхіть війни. Але роботи Сідура – це обереги. Тому ми вважаємо, що ця робота буде оберігати все наше місто і всю Україну.

Ірина Нестеренко

Пам’ятник створений за підтримки меценатів, зокрема – корпорації «Біосфера», яка виділила на нього значну суму. Також до цього процесу долучилися небайдужі дніпряни.  У відкритті монумента взяла участь Ірина Нестеренко – віцепрезидентка з операційної діяльності корпорації «Біосфера». Вона наголосила, що «Пам’ятник загиблим від бомб» стане нагадуванням наступним поколінням про несамовиту жорстокість, яка супроводжує всі війни.

Головний художник Дніпра Сергій Білий дуже тішиться з того, що у Дніпрі з’являється мистецтво високого рівня. На його думку, важливість такого витвору буде оцінена з часом.

Пам’ятник відтворив відомий скульптор з Кам’янського, заслужений художник України Гарнік Хачатрян. Заради того, щоб побачити оригінал «Пам’ятника загиблим від бомб» на власні очі, він разом з Григорієм Гельфером їздив до Берліна. Там вони спілкувалися з близьким другом Вадима Сідура – Карлом Аймермахером. Саме він зберігає ескізи та оригінали робот нашого земляка.

Цю скульптура обрав не я, а час, у якому ми живемо, – впевнений Гарнік Хачатрян. – Спочатку ми хотіли встановити у Дніпрі інший пам’ятник, створений Вадимом Сідуром. Але велика війна змусила нас змінити плани. Вирішили створити пам’ятник, який показує, як ракета вбиває мирних людей. Над ним я працював приблизно п’ять місяців. Оригінал, який я побачив у колекції Карла Аймермахера, має висоту 35 см.  Я підкреслюю, що автор цієї роботи – Вадим Сідур, а я тільки збільшив її.

Гарнік Хачатрян згадує, що найскладнішим був перший місяць роботи. Потім стало легше. Висота монумента разом з постаментом  – 4 метри 20 сантиметрів. Вага – до 700 кілограм, матеріал – чорний метал. Подібна скульптура встановлена у одному з міст Німеччини.

Фото Володимира Федорищева.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у бібліотеці Дніпра відкрилася виставка рушників.

Категорія: Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: