Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Що може зробити кожен мешканець Дніпра, щоб зменшити тривалість відключень електрики

Михайло Чернов

Вся країна та Дніпро зокрема наразі потерпає через відключення електрики, а енергетична система країни зараз критично страждає через наслідки руйнівних ворожих атак. Що може зробити кожен з нас, аби допомогти енергетиці нашої держави, яка критично постраждала від ворожих атак, а також заощадити власні кошти, особливо після підвищення тарифів, дізнавалися журналісти “Наше місто”.

Зменшити споживання електрики – єдиний шлях

Після жорстоких ударів по енергетичній інфраструктурі навесні цього року країна втратила генерацію енергії загальною потужністю близько 9 ГВт. Це – надзвичайний виклик для держави, її енергетичного сектора та економіки загалом.

Андрій Терещук

– З понеділка у нашому регіоні відключення світла стали значно частішими та жорсткішими. Дефіцит електроенергії збільшується. Ми вимушені за наказом «Укренерго» вводити додаткові черги відключень. Це стосується і юридичних осіб, і населення, – підкреслює Андрій Терещук, генеральный директор ДТЕК Дніпровські електромережі. – Енергетична система – це єдиний організм. Пошкодження в одному регіоні впливають на всі інші. Тому і відключення – аби зберегти систему та дати час на відновлення. Це не наше бажання, а наказ «Укренерго», щоб підтримати баланс виробництва й споживання електроенергії в Україні.

В той час, коли енергетики намагаються виконати надскладні ремонти, кожен громадянин може допомогти всій державі вистояти. – своєю свідомою поведінкою та щоденною економією електрики.

Сергій Коваленко

– Саме зменшення споживання електроенергії  – єдиний дієвий шлях для того, щоб просто зараз стабілізувати ситуацію в енергетиці, зазначає Сергій Коваленко, генеральний директор Yasno.

 Топ-менеджер енергетичної компанії наголошує, що наразі є два напрями дій: коли ми самі вимикаємо світло – в своїх оселях, або в закладах, на виробництвах, або коли діють обмеження від «Укренерго». Тобто, якщо в державі  немає стільки електроенергії, скільки потрібно, то може допомогти самообмеження, або ж вступають в гру графіки відключень

Як зменшити енергоспоживання та зекономити кошти?

Енергетики нагадують: найбільше споживання в масштабах всієї країни припадає на ранок, коли починають роботу підприємства, транспорт та ін. А також ввечері, коли люди повертаються додому. Пікові години споживання електрики  — з 19.00 до 22.00. Після 23.00 навпаки — спостерігається спад. Тож усіх українців закликають за можливості скоротити використання електроприладів саме вранці та ввечері.

“Це важливо для підтримання нашої енергосистеми, бо вночі споживання найнижче, тому електроенергії в системі більше”,  – зазначають представники Yasno.

Експерти ДТЕК “Дніпровські електромережі” надають усім дніпрянам наступні корисні поради. Виконуючи ці нескладні правила, кожен може допомогти енергетиці нашої держави, яка критично постраждала від ворожих атак, а також власному бюджету – особливо після підвищення тарифів на електрику.

Отже, громадян-споживачів закликають:

▪️ Ощадливо споживайте електроенергію у пікові години, вранці та ввечері, особливо — з 19.00 до 22.00.  

▪️  Перенесіть найбільш енерговитратні процеси (приміром –  прання) на пізній вечір або ніч. Принаймі – вмикайте пральну машину, посудомийку та інші енергозатратні прилади після 23.00. До того ж, якщо конкретний споживач має т.зв. двозонний лічильник (“день-ніч”), то й користуватися електроенергією в нічний час вигідніше, ніж у денний – адже можна  сплачувати вдвічі менше за електрику, спожиту з 23.00 до 7.00.

▪️  Не вмикайте потужні електроприлади у вашій оселі одночасно. Приміром, вмикайте електрочайник, мікрохвильовку та ін. почергово, щоб розподілити навантаження.  Техніка, яка споживає найбільше електроенергії (понад 1,5 кВт/год), – це певні електрочайники, бойлер, електроплита, фен, праска.

▪️ Користування кондиціонерами: варто розумно ставитися до споживання електрики та не  охолоджувати приміщення, в якому наразі вас немає. 

▪️ Якщо ви отримуєте гарячу воду за допомогу бойлера, то знов ж таки вмикайте прилад  на ніч, а зранку вимикайте. Гаряча вода в бойлері буде зберігатися приблизно 6 годин.

▪️  Вимикайте світло, якщо в ньому немає потреби: виходячи з кімнати, з квартири та ін.

▪️  Крок за кроком замінить усі лампи в оселі на світлодіодні. У порівнянні з лампами розжарювання вони споживають  в 10 разів менше електрики (!),  випромінюючи таку ж кількість світла. Приміром, 10 світлодіодних ламп будуть освітлювати ваше приміщення не гірше за старіі, втім споживатимуть енергію як одна стара лампа!

▪️ Обираючи побутову техніку варто надавати перевагу такій, що має клас енергоспоживання А, А +, А++, А+++. Вона більш енергоефективна, а отже – споживатиме менше.

Вночі – дешевше: двозонний лічильник дозволить зекономити

Сучасний двозонний лічильник, який рахує енергоспоживання в оселі окремо вдень та вночі, дозволяє суттєво зекономити,  якщо користуватись електроенергією з 23:00 до 7:00, нагадують у ДТЕК “Дніпровські електромережі”. Навіть після підвищення тарифів в Україні користування електроенергією вночі (саме за наявності двозонного лічильника “день/ніч”)  – вдвічі дешевше,  ніж вдень.

У разі бажання встановити такий лічильник  можна отримати потрібну інформацію на сайті ДТЕК Дніпровські електромережі.

Досвідчені фахівці роблять все «під ключ»: програмують сучасний прилад на тариф день/ніч, демонтують старий лічильник та встановлюють новий. Вся процедура за сприятливих обставин  триває близько години. 

В частині житлових будинків, зокрема – у Дніпрі, ДТЕК “Дніпровські електромережі” виконують безкоштовне встановлення двозонних лічильників клієнтам (в межах інвестиційної програми на цей рік).

Дізнатися про те, чи потрапляє саме ваша будівля до цієї програми, можна у відповідному розділі на сайті компанії

Готуємось до відключень – закуповуємо спорядження

На випадок відключень світла дніпрянам рекомендують заздалегідь придбати деякі корисні речі, які допоможуть простіше пережити кілька годин без електрики.

Зокрема це:

  • повербанк, від якого можна підзарядити смарфтон/планшет;
  • ліхтарик (звичайний або налобний);
  • за потреби – портативна газова плитка та газовий балончик до неї;
  • Може стати у нагоді зарядна станція (міні-електростанція), приміром – Ecoflow або інш. Якщо такая станція має розетку 220 В – від неї можна підзарядити невелику побутову техніку (приміром, ноутбук);  
  • Якщо пересуваєтеся вулицею в темний час доби, а зовнішнє освітлення не працює – варто розмістити на одязі флікер – світловідбиваючий елемент: таким чином водії зможуть побачити вас навіть у темряві.

Де знайти інформацію про відключення світла у Дніпрі

Відомості про відключення світла можна знайти на відповідній веб-сторінці компанії Yasno – тут можна знайти графік відключень за номером конкретного будинку, приміром у Дніпрі.

Також можна отримати інформацію у чат-ботах ДТЕК “Дніпровські електромережі” у Viber та Telegram та в розділі “Відсутня електроенергія” на сайті ДТЕК “Дніпровські електромережі”.

В першу чергу живиться критична інфраструктура

Мешканців Дніпра та області наразі гостро хвилює питання про те, за яким принципом відбуваються відключення електрики. Докладну інформацію про принципи та алгоритм відключень надали  ДТЕК “Дніпровські електромережі”.

Розмір обмеження для кожної області визначає Національна енергетична компанія “Укренерго”.Обов’язок оператора системи розподілу (ОСР), яким зокрема є ДТЕК “Дніпровські електромережі” – розподілити виділену потужність між усіма клієнтами.

НЕК “Укренерго” кожного дня встановлює обмеження на день та доводить їх до відома оператора системи розподілу. У першу чергу електроенергія виділяється на критичну інфраструктуру: це – лікарні, котельні, водопостачання, військові об’єкти і т.ін. Перелік критичної інфраструктури визначає та доводить до оператора системи розподілу місцева влада.

“Решту електроенергії ми рівномірно розподіляємо між населенням, соціально-побутовою сферою, бізнесом і промисловістю”, –  повідомляють у ДТЕК “Дніпровські електромережі”- Кожного вечора публікуємо інформацію про обмеження електроенергії на наступний день. Робимо все від нас залежне, щоб наші клієнти мали світло вдома якомога частіше та довше”.

До речі, енергетики самі потерпають від складнощів через відключення світла:

– У мене теж вимикають світло, як і всім, – написав Андрій Терещук, генеральный директор ДТЕК Дніпровські електромережі, у своєму ФБ. – Я також не встигаю попрати речі або зарядити гаджети. До речі, моя пʼята черга вчора ледь не зіпсувала всі продукти у холодильнику…. Живемо так. Намагаємося прийняти цю реальність і всупереч усьому думаємо про краще!

Нагадаємо, дізнатися про вірогідні графіки відключень електрики, зокрема – в Дніпрі, можна онлайн за посиланням 

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: