Skip to content

Що приховують стіни: таємниці двох найвідоміших будинків Дніпра

Супрун Юлія

два найвідоміши будинки у Дніпрі

У Дніпрі існують будинки, які формують історичний вигляд Дніпра. Саме до таких відносяться дві будівлі на перехресті проспекта Яворницького та вулиці Єфремова. “Наше місто” згадує історію цих будинків. 

будинки на розі пр. Яворницького та вул. Єфремова у Дніпрі
Відомі будинки у 1964 році. Фото: ФБ-група “Катеринослав-Дніпропетровськ-Дніпро”

Будівлі за адресами вул. Ефремова, 1 та пр. Яворницького, 26 формують кути перехрестя з центральним проспектом. Обидва побудовані на початку минулого століття і обидва суттєво постраждали під час Другої світової війни та були відновлені. Старі фото нагадують, як будинки виглядали у минулому столітті.

будинок по вул. Єфремова,1 у Дніпрі
будинок по вул. Єфремова,1 у Дніпрі
Будинок по вул. Єфремова,1. Фото: НМ

Будинок по вул. Єфремова, 1 фахівці вважають одним з найкращих творів радянської архітектури в місті. Спочатку він був побудований в архітектурних формах конструктивізму, а у процесі його відновлення після Другої світової зовнішній вигляд було змінено. На фасаді з’явилися архітектурні деталі, які належать до елементів класичної архітектурної спадщини.

Добротна п’ятиповерхова “сталінка” навпроти (пр. Яворницького, 26) відома тим, що там колись мешкала наша відома землячка Юлія Тимошенко. Їй належала двокімнатна квартира у 50 кв.м. ГПУ конфіскувала цю нерухомість у політичної лідерки у червні 2011 року, а вже за півроку квартиру придбав полковник запасу, колишній десантник. За чутками, чоловік був з оточення Юлії Тимошенко. Ріелтори оцінювали квартиру у $60-70 тис.

Будинок по пр. Яворницького, 26 у 1970-ті та у 2013-му році
Будинок по пр. Яворницького, 26 у 1970-ті та у 2013-му році. Колаж: НМ
Сталінка по Яворницького, 26  у Дніпрі у 1950-ті
Сталінка по Яворницького, 26 у 1950-ті. Фото: ФБ-група “Катеринослав-Дніпропетровськ-Дніпро”

Нагадаємо, раніше ми писали, як виглядала набережна Дніпра понад півстоліття тому. 

Категорія: Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: