Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як сонячні батареї рятують мешканців Дніпра під час відключення світла

Супрун Юлія

сонячня батареї

Війна змусила українців по-новому поглянути на питання енергозабезпечення. Відключення світла стали буденністю, змушуючи шукати альтернативні джерела живлення. Для багатьох таким порятунком стали сонячні батареї. Подробиці з’ясовував кореспондент “Нашого міста”.

Панель на балконі

Дніпрянин Володимир Штенгелов встановив сонячну панель на балконі свого будинку ще на початку війни, щоб мінімізувати наслідки блекаутів для своєї родини. Передусім треба було заживити газовий котел, щоб взимку не залишитися без опалення.

Ми взагалі батарею ставили для живлення газового котла, щоб опалення нашої квартири не залежало від відключень електрики, – розповідає Володимир. – У нас акумулятор на 100 ампер і його вистачало годин на шість роботи. Завдяки цьому в блекаути працював газовий котел, було 12-вольтове джерело світла на кухні та у коридорі і можна було заряджати телефони.

Дніпрянин використовує вдома сонячну батарею
Володимир використовує вдома сонячну батарею. Колаж: НМ

При цьому він додає, що навіть ця невелика автономія досить коштовна, адже безкоштовна сонячна енергія виявляється доволі дорогим задоволенням, адже до самої батареї потрібне ще й інше обладнання.  

Одна сонячна батарея тебе не врятує. До неї потрібен акумулятор хороший, а також прилад, який буде передавати цю електрику від батареї і заряджати цей самий акумулятор. Потім ще потрібен інвертор, який буде перетворювати накопичене в акумуляторі. Усе залежить від того, що ти хочеш отримати в результаті, – пояснює Володимир і додає, що потрібно купувати більш потужні акумулятори, які швидко заряджаються. Чим більша ємність акумулятора, тим більший запас електроенергії вдається зробити.

Як працюють сонячні батареї у приватному житлі

  • Для живлення газового котла: багато власників приватних будинків встановили сонячні батареї, щоб забезпечити роботу газового котла під час відключень світла. Це дає їм тепло та можливість користуватися гарячою водою.
  • Для живлення побутової техніки: ті, хто має більші потужності, можуть використовувати сонячні батареї для живлення холодильника, освітлення, ноутбуків та інших електроприладів.
  • Для повної автономії: деякі ентузіасти змогли облаштувати свої будинки повністю автономними сонячними системами. Це дозволяє їм не залежати від централізованого постачання електроенергії взагалі.
Сонячна станція на будинку
Сонячна станція на будинку. Колаж: НМ

Мало сонця та коштовна автономія

Одна з основних проблем, з якою стикаються власники сонячних батарей у квартирах – недостатність сонця.

Сонячну батарею потрібно ставити на південь, – пояснює Володимир. – А в нас один бік будинку виходить на схід, а інший на захід. Сонця не вистачає, тому ми не можемо її використовувати на повну силу. Коли прямі сонячні промені потрапляють у цю сонячну батарею, це одне. А коли розсіяне світло – цього не вистачає.

Фахівці кажуть, що у багатоквартирних будинках єдине місце, яке дозволяє експлуатувати сонячну панель на повну потужність – це дах. Але тут потрібно домовитися з керівниками ОСББ про оренду ділянки покрівлі. І вигідніше це робити щонайменше для кількох квартир. 

Зазвичай ОСББ замовляють установку станцій невеликої потужності з продуктивністю 1-1,5 тис. кіловат-годин на місяць. Це гібридні станції з акумуляторними батареями для загальнобудинкового споживання. Їх використовують для освітлення під’їздів, безперебійного живлення ліфтових, підсобних приміщень тощо. Один кіловат під ключ коштує близько 1000 доларів, – розповідає Сергій Чиньонов, власник компанії «Онлісолар».

Сергій Чиньонов, власник компанії Онлісолар
Сергій Чиньонов

За його розрахунками, при споживанні однією квартирою 600 кіловат-годин на місяць на даху одного під’їзду можливо встановити шість станцій на шість квартир. Кожна з них обійдеться приблизно в 7200 доларів. Ще потрібно знайти місце для інвертора та акумулятора. Така станція може повністю забезпечити квартиру енергією лише у теплу пору року, а у холоди – не більше, ніж на 30 %. Для більшості дніпрян така автономія – дороге задоволення, тому і заказів на такі станції дуже мало. Частіше сонячні станції встановлюють у приватних будинках.

Дніпрянин Ігор Кочет вже кілька років експлуатує сонячну панель у своєму приватному будинку. 

Ігор Кочет використовує сонячну панель у приватному будинку
Ігор Кочет використовує сонячну панель у приватному будинку. Колаж: НМ

Я використовую сонячну батарею вдома, коли відключаю централізовану електрику, трошки підживлюю. У мене одна панелька. Вона дає 200-250 Вт у потужності. Можна підключити ноутбук. Взимку важливо було живити газовий котел, щоб він працював, – пояснює чоловік. 

Свою сонячну батарею він встановив на схилі даху на південній стороні. Ігор радіє своїй скромній енергетичній автономії, але вважає її нерентабельною.

Якщо порівнювати з цими цінами на електрику, яка постачається з мережі, то окупність однієї сонячної батареї може бути через 5-10 років. І за ці роки потрібно, щоб, по-перше, сонячну батарею ніякою негодою не побило, щоб ніяка гілка не впала на неї, щоб ураганом не знесло. А через років 10 відбувається деградація батареї. І, відповідно, якщо хтось думає, що поставить сонячну панель і буде безкоштовно отримувати електрику,  воно так це не працює. Це тільки незалежність, – пояснює Ігор Кочет.

сонячна панель на даху будинку
Панель, яку встановив Ігор Кочет на будинку. Фото: Ігор Кочет

Однією з найбільших переваг є безшумна робота сонячної батареї, на відміну від генератора. Але є свої нюанси.

Можна завести генератор, але він буде шуміти, споживати пальне. Сонячна панель у цьому плані краща, але якщо є сонце, а у випадку, коли на небі хмари, дощ, то зрозуміло, що вона не працює, – каже чоловік.

Які переваги та недоліки використання сонячних батарей?

Переваги:

  • Енергонезалежність: сонячні батареї дають можливість не залежати від відключень світла та постійно зростаючих цін на електроенергію.
  • Економія: з часом вкладення в сонячні батареї окупаються за рахунок економії на електроенергії.
  • Екологічність: використання сонячної енергії не шкодить довкіллю.
  • Безшумність роботи

Недоліки:

  • Висока вартість: початкові інвестиції в сонячні батареї, акумулятори та інші комплектуючі можуть бути значними.
  • Залежність від сонця: взимку, коли сонячних днів менше, або в похмуру погоду, ефективність сонячних батарей значно знижується.
  • Складність монтажу: для встановлення сонячних батарей потрібні певні знання та навички, тому часто доводиться звертатися до фахівців.

Окупність сонячних батарей залежить від багатьох факторів: вартості обладнання, потужності системи, рівня інсоляції, тарифів на електроенергію.

Експерти радять:

  • Перед встановленням сонячних батарей провести ретельний енергоаудит, щоб визначити потребу в електроенергії та підібрати оптимальну систему.
  • Порівняти пропозиції різних компаній та вибрати надійного постачальника обладнання та послуг монтажу.
  • Звернути увагу на державні програми підтримки розвитку сонячної енергетики, які можуть зробити покупку сонячних батарей більш доступною.

Нагадаємо, раніше ми писали, Як вберегти холодильник від перепадів напруги під час відключення світла.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: