Skip to content

Як стартапу залучити гроші для розвитку та масштабування?

Як стартапу залучити гроші для розвитку та масштабування?

Багато підприємців постають перед вибором: самостійно інвестувати гроші у бізнес або залучити сторонній капітал, щоб швидше масштабуватися? Зазвичай інвестиції потрібні на початкових етапах розвитку проєкту — коли вони скеровуються на розробку прототипу або перші продажі. Через підвищену невизначеність та численні ризики банки часто відмовляються давати гроші на розвиток стартапів та молодих проєктів, або роблять це під заставу нерухомого майна. Тоді перед новачком постає питання щодо залучення коштів від приватних інвесторів та інвестиційних фондів. Далі ми розкажемо, де шукати фінанси на розвиток бізнес процесів, і які нюанси обов’язково потрібно врахувати. 

Як стартапу залучити гроші для розвитку та масштабування?

Що таке інвестиції у стартапи й чому вони важливі?

Студенти, вчені та амбітні ентузіасти — всі ці люди буквально фонтанують ідеями. Вони хочуть зробити світ кращим через організаційні або технічні рішення. Зазвичай їм не вистачає часу, сил, напарників чи технологій. Гроші могли б розв’язати ці проблеми. Маючи у своєму розпорядженні необхідний об’єм фінансів, можна швидко створити команду, закупити обладнання, налагодити виробництво продукції та організувати маркетинг.

У такій ситуації на допомогу приходять інвестори. Найчастіше це люди без технічних знань, які мають при цьому достатній фінансовий капітал. Вони відбирають топові проєкти та дають гроші молодим стартаперам. Благодійністю вони не займаються, адже інвестиції у стартапи принесуть їм частку у новому бізнесі або відсоток від обороту компанії. Зрештою, задоволені всі: нова технологія вирішує повсякденні проблеми людства, талановиті люди реалізуються, запускають бізнес і технології, а інвестори отримують відсотки.

Хто може інвестувати гроші у ваш проєкт?

Щоб перетворити ідею на реальний бізнес або масштабувати стартап, потрібні чималі гроші. Іноді для цього недостатньо своїх накопичень і тому вам допоможуть інвестиції. 

Інвесторами можуть бути:

  • Друзі та знайомі. Вкладати кошти у бізнес-процеси можуть люди з вашого близького оточення. Зателефонуйте їм, розкажіть про свою ідею, і, можливо, вона їх зацікавить. Однак завжди поділяйте особисте та професійне. Перш ніж приймати гроші від близьких людей, переконайтеся в тому, що вони готові розділити ваші ризики.
  • Інвестиційні фонди. Зазвичай це приватні венчурні інвестори, які дають стартапам не лише фінансову, а й експертну підтримку. Вони часто стають для проєктів повноцінними кураторами та діляться досвідом, а в обмін отримують частку в компанії. 
  • Бізнес-інкубатори. Знайти інвестора можна через бізнес-інкубатори — це спеціальні організації, створені для підтримки стартапів. Вони допомагають бізнесу з орендою офісу, надають доступ до обладнання та баз даних, консультують з питань оподаткування та юриспруденції, а головне — забезпечують зв’язки з партнерами та інвесторами. Від інвестиційних фондів вони відрізняються тим, що не вкладають у проєкти власні гроші. Такі бізнес-інкубатори часто зустрічаються у сфері фінансів України.
  • Корпоративні акселератори. Вони так само як і інкубатори, спеціалізуються на розвитку стартапів та залученні інвестицій. Акселератори відрізняються тим, що підтримують проєкти, які вже стабільно працюють, і допомагають новачкам масштабуватися. 

Також не варто забувати про різноманітні гранти. Для того, щоб отримати грант, потрібно обрати організатора конкурсу (зазвичай це приватний чи державний фонд), надіслати заявку через Інтернет та пройти відбір. Врахуйте, що фонди відстежуватимуть, на що конкретно ви витрачаєте призові гроші.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: