Skip to content

Як знизити шум від генераторів і мінімізувати негативний вплив на екологію

Як знизити шум від генераторів - Наше Місто

Інтернет-мережею шириться неправдива інформація про штрафи для власників генераторів за перевищення рівня шуму. Держпродспоживслужба України офіційно спростовує цю інформацію та наголошує, що під час ліквідації аварійних та надзвичайних ситуацій санітарні норми щодо шуму не застосовуються. Це стосується, зокрема, використання генераторів під час відключень електроенергії, повідомляє «Наше Місто» з посиланням на ГУ Держпродспоживслужби України у Дніпропетровській області.

Як знизити шум від генераторів - Наше Місто
Маргарита Малишева, фото ГУ Держспоживслужби у Дніпропетровській області

«Статтею 32 Закону України «Про систему громадського здоров’я» передбачено, що шум на захищених об’єктах під час здійснення будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівні, встановлені державними медико-санітарними нормативами для відповідного часу доби. Допустимі рівні звуку в приміщеннях житлових будинків становлять 35-55 дБА вдень та 25-35 дБА вночі, а на території житлової забудови — 50-60  дБА вдень та 40-50 дБА вночі (наказ МОЗ  від 22 лютого 2019 року №463). Однак зазначені вимоги не застосовуються під час ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій. А також у випадках коли, наприклад, шумні прилади та інше обладнання забезпечують життєдіяльність житлових і нежитлових громадських будівель», повідомила головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

Як знизити шум від генераторів - Наше Місто

Однак, важливо пам’ятати, що робота генераторів може негативно впливати на здоров’я людей та довкілля з кількох причин:

  • Шум: Постійний шум високого рівня може спричиняти стрес, погіршувати сон та загалом шкодити здоров’ю.
  • Вібрації: Вібрації від генераторів можуть передаватися на стіни будівель та меблі, спричиняючи дискомфорт та психофізіологічні розлади.
  • Шкідливі викиди: Генератори можуть викидати у повітря чадний газ, оксиди вуглецю, оксиди азоту, ангідрид сульфатний, акролеїн, бензопірен та інші шкідливі речовини.

Щоб мінімізувати негативний вплив генераторів, рекомендується:

  • Встановлювати генератор на відкритому повітрі, подалі від вікон та дверей житлових приміщень.
  • Забезпечити відведення вихлопних газів.
  • Використовувати шумозахисні екрани.
  • Встановлювати генератор на рівній, стійкій поверхні.
  • Регулярно проводити технічне обслуговування генератора.
  • Заправляти генератор якісним пальним.

Пам’ятайте:

  • Некоректне встановлення або експлуатація генераторів може призвести до пожеж та інших аварійних ситуацій.
  • Чадний газ є смертельно небезпечним, тому важливо використовувати генератор лише на відкритому повітрі та вчасно провітрювати приміщення.
  • Дотримуючись цих простих правил, ви зможете безпечно та відповідально використовувати генератор під час відключень електроенергії, не завдаючи шкоди своєму здоров’ю та довкіллю.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі в котельнях встановлюють резервні генератори, які передала Японія.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: