Site icon Наше Місто

У Дніпропетровській області зросла кількість випадків сказу

У Дніпропетровській області зросла кількість випадків сказу

На Дніпропетровщині стрімко зростає кількість випадків сказу тварин. З початку року вже зафіксовано 72 випадки, найбільше з яких у Новомосковському районі. Фахівці б’ють на сполох і закликають власників тварин негайно вакцинувати своїх улюбленців. А у разі укусу дикою або домашньою твариною, яка викликає підозру, терміново звертатися до медиків. Подробиці дізнавалися журналісти ДніпроTV, – пише «Наше Місто».

В Обухівці стався один із випадків, який вкотре підкреслює важливість вакцинації для захисту улюбленців від смертельних інфекцій. Ветеринарна лікарка Анна Стрюченко нагадує, що вакцина є єдиним засобом для цього. Вона зазначає, що існує великий вибір вакцин, які доступні за прийнятними цінами. Вакцинація від сказу завжди доступна, і на ринку представлені чеські, американські та французькі вакцини.

З початком війни зросла кількість диких тварин з прифронтових зон, які переносять вірус сказу. Ці тварини можуть проникати до житлових приміщень та заражати домашніх улюбленців.

Ознаки укусу скаженою лисицею у домашнього улюбленця:

При виявленні вищезазначених симптомів у домашнього улюбленця, необхідно негайно звернутися до ветеринара.

“Якщо ви підозрюєте сказ, треба звертатись до державної ветеринарної лікарні. Тільки вони мають право виїхати, створити акт, провести перевірку”, – пояснює Стрюченко.

Під час розмови з лікаркою до клініки прийшла місцева жителька, яка хотіла дізнатися про наявність вакцин через побоювання, викликані чутками про спалах сказу. Вона розповіла, що має собаку і двох кішок, яких регулярно вакцинує у клініці з метою профілактики сказу.

Втім, не всі вважають сказ страшною хворобою. У Головному управлінні Держпродспоживслужби області розповідають, що сказ собак, котів та лисиць фіксують майже у всіх районах.

“Місто Дніпро – це один випадок. Найбільше випадків сказу – це Новомосковський район 19, Синельниківський район 15, Покровка 8, Дніпровський район 7, Криворізький 4. Якщо людина побачила дику тварину, лисицю, телефонуємо в органи місцевого самоврядування, в поліцію. Якщо тварина мертва і знаходиться на території домоволодіння, то телефонуємо в Держпродспоживслужбу (наш телефон є на сайті), або в найближчу лікарню ветеринарної медицини, де приїде лікар, зробить маніпуляції з трупом тварини, надішле матеріал в лабораторію і отримають результат найближчим часом”, – повідомляє головна спеціалістка відділу організації протиепізоотичної роботи Вікторія Война.

Фахівчиня вважає, що сказ продовжуватиме поширюватися, поки триває війна. Лікування від цієї хвороби не існує, є лише профілактика. Людина також може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус, подряпину або потрапляння зараженої слини.

Нагадаємо, раніше ми писали: Сказ на Дніпропетровщині: названо неблагополучні райони станом на червень.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version