Skip to content

У Дніпропетровські області зросла кількість інфікованих на сказ

У Дніпропетровські області зросла кількість інфікованих на сказ - Наше Місто

В Дніпрі та області зафіксовано випадки смертельно небезпечної хвороби – сказу. Кілька селищ області перебувають у повному карантині. Протягом лише одного тижня наприкінці квітня до лікарень Дніпропетровщини звернулось 12 жителів, серед них 6 дітей. Медичні працівники попереджають, що можна заразитися навіть від домашніх тварин, пише «Наше Місто».

Напади тварин призвели до госпіталізації понад півтори тисячі людей у Дніпропетровській області. Сказ підтверджено принаймні в 130 випадках. Фахівці висловлюють тривожну тенденцію.

Завідувачка відділення особливо небезпечних інфекцій ДОЦКПХ Галина Шамичкова розповіла журналістам ДніпроTV, що кількість випадків сказу серед тварин продовжує зростати. У 2023 році спостерігалося збільшення у 5,5 разів порівняно з попереднім роком – зареєстровано 77 випадків, в той час, як у 2022 році було лише 14. Ця тенденція триває і у поточному році, де вже зафіксовано 93 випадки сказу серед тварин.

Дикі лисиці та вовки можуть передавати сказ як людині, так само як і домашнім улюбленцям. Для тварин потрібно робити щеплення щороку, починаючи з віку трьох місяців.

В Новомосковському районі скажений кіт напав на свою власницю. Результати аналізів показали, що також захворіло 19 тварин. Відповідно до цього район був оголошений епідемічним осередком. Деякі населені пункти вже перебувають під карантином, який оголошено на 60 днів.

«За цей рік звернулось 114 громадян, з яких 87 особам призначено постфактову профілактику. Всього на сьогодні карантинні обмеження запроваджені в 15 населених пунктах.З них 5 на території Перещепинської, 4 – Губиниха, 2 – Черкаське і 1 на території Магдалинівської громади», — розповів Андрій Андреєв, начальник управління держпродспоживслужби Новомосковського району.

Щотижня приблизно 10 людей з лабораторно підтвердженим сказом звертаються до медичних закладів Дніпра. За словами лікаря-терапевта Наталії Буренькової, перші ознаки цієї хвороби включають почервоніння рани, свербіж та болючі відчуття.

«Це почервоніння рани, свербіж, болючі відчуття – це перші ознаки. Далі вже з’являються поширені симптоми – це судоми, це може бути слинотеча і фотофобія, і страх води. Симптоми є так, але якщо вони вже з’явилися, то результат буде один – це летальний», — розповіла Наталія Буренькова,

Що робити, якщо вас вкусила будь-яка тварина

Після отримання укусу будь-якою твариною важливо вжити наступні заходи негайно:

  1. Промити місце укусу протягом 10-15 хвилин проточною водою разом з мильним розчином.
  2. Обробити краї рани антисептиком.
  3. Накласти стерильну або чисту пов’язку на уражену ділянку.
  4. Звернутися до фахівця в медичний заклад для отримання кваліфікованої медичної допомоги та введення необхідного щеплення.

Нагадаємо, раніше ми писали: На Дніпропетровщині оприлюднили список неблагополучних населених пунктів станом на травень 2024.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: