Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Нове життя у Дніпрі: родина переселенців працевлаштувалася на КП “Дніпроводоканал”

Працевлаштування переселенців

Родина Михайла Миколайовича була змушена покинути свій дім на Луганщині та шукати прихисток за її межами. Їхнім новим домом став Дніпро, де вони знайшли не лише житло, але й роботу на одному з комунальних підприємств міста. Про дивовижну історію порятунку та адаптацію на новому місці – читайте в матеріалі “Наше місто”.

Станція аерації  

Михайло Миколайович приїхав до Дніпра з міста Попасна, Луганської області разом з донькою, зятем та онуками. Відразу знайшли житло і почали шукати роботу. Звернулись до КП “Дніпроводоканал” щоб дізнатись, чи є вільні вакансії.

Механік станції аерації Кирило Яковенко 

-До нас прийшла на роботу ціла родина переселенців. Ми знайшли їм робочі місця, бо розуміємо, що людям потрібно допомагати. Вони роботящі, чесні, приємно з такими працювати, – сказав механік станції аерації Кирило Яковенко.  

Михайло Миколайович вже третій рік працює слюсарем на станції аерації. До війни він мав досвід роботи водієм, трактористом та токарем, але на новому місці довелося опановувати іншу професію. Колеги допомагали йому адаптуватися та швидко оволодіти навичками.

Михайло Миколайович

-Робота хороша, мені подобається. Звісно, іноді виникають аварійні ситуації, але ми всі разом їх усуваємо. Буває, що виходять з ладу задвижки, насоси, сальники – ми їх ремонтуємо. Якщо труба потекла – знімаємо, зварювальник зваре – знову ставимо. Все просто. За це і люблю свою роботу, – розповів Михайло Миколайович. 

Зять Михайла Миколайовича працював тут слюсарем, а донька операторкою. З часом вона знайшла роботу за фахом, зараз працює фельдшером у медпункті. Нещодавно і зять змінив місце роботи – тепер він – майстер на заводі. А голова родини залишився на комунальному підприємстві. Завдяки працьовитості та відповідальному ставленню до своїх обов’язків Михайло Миколайович здобув повагу колег та керівництва. 

Станція аерації

-Михайло Миколайович працює у нас з травня 2022 року. Це дуже гарний спеціаліст, сумлінно виконує свою роботу. Завжди прийде на допомогу, – наголосив механік станції аерації Кирило Яковенко. –  Іноді виникає робота у понаднормовий час, він її виконує якісно. Жодних зауважень немає. Ми його навіть преміювали за особисті досягнення.  А у травні 2023 року йому підняли розряд слюсаря-ремонтника з 4 на 5-ий.

Чоловік каже, що вже звик до життя у Дніпрі. Але зізнається, що згадує про довоєнні роки з сумом. Йому  боляче усвідомлювати, що сталося з рідним містом.

Михайло Миколайович працює слюсарем

-Попасну почали обстрілювати з перших днів війни. З четвертої ранку і до опівночі гатили без перерви. Потім дві-три години тиші. А з ранку знову починалося. Розбивали місто сантиметр за сантиметром, – каже чоловік. –  Ми ховалися у погребі, але багатьох це не врятувало. Мої сусіди так загинули разом з донькою, в одну мить. Вони не хотіли виїжджати, бо тримали господарство. Я не знаю, що зараз з моїм будинком. Дивився супутникові знімки – нашої вулиці майже немає. Дахів не видно жодного. А що там під завалами – невідомо. 

Історія цієї родини – це один із багатьох прикладів того, як комунальні підприємства Дніпра допомагають переселенцям знайти роботу та налагодити життя на новому місці.

Дніпро – лідер із працевлаштування вимушених переселенців

Дніпровська міська рада стала одним з кращих роботодавців міста. Від початку повномасштабного вторгнення у департаменти, управління, комунальні заклади та комунальні підприємства ДМР працевлаштовано майже 10 тисяч осіб, з них 1131 – ВПО.

Наприклад, комунальні підприємства які підпорядковуються департаменту транспорту та транспортної інфраструктури ДМР, працевлаштовують внутрішньо переміщених осіб з перших днів повномасштабного вторгнення. 

Тетяна Янушкевич, очільниця інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради

-За 2023 рік КП «Дніпровський електротранспорт» ДМР прийняло на роботу 142 ВПО. Це водії трамваїв та тролейбусів, механіки, слюсарі, електрики тощо, – сказала  Тетяна Янушкевич, очільниця інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради. – Усім співробітникам надано повний соціальний пакет: офіційне працевлаштування, оплачувана відпустка, за потреби – безкоштовне житло в гуртожитках, які підпорядковуються комунальному підприємству. Також підприємство приймає охочих до «Навчально-виробничого центру», де безкоштовно готують водіїв трамваїв та тролейбусів. Учні отримують стипендію, за потреби – кімнату у гуртожитку. 

Тим часом КП «Дніпровський метрополітен» ДМР з 24 лютого 2022 року прийняло на роботу 50 ВПО (контролери, електромеханіки, слюсарі-електрики, інженери тощо), КП «Транспортна інфраструктура міста» –3 ВПО.

Фото Володимира Федорищева.

Читайте також: У Дніпрі в котельнях встановлюють резервні генератори, які передала Японія.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: