Skip to content

Підвищення податків в Україні 2024: що кажуть власники малого бізнесу та експерти з Дніпра

Підвищення податків в Україні 2024: що кажуть власники малого бізнесу та експерти з Дніпра

Уряд розробив план, який передбачає суттєве зростання податків вже цього року. Ці зміни торкнуться й ФОПів. Як представники малого бізнесу ставляться до такої ініціативи – дізнавалися журналісти ДніпроTV, – пише «Наше Місто».

Одна з представниць малого бізнесу у Дніпрі – Альона Костюк. Вона відкрила кав’ярню чотири роки тому. До цього вона здобувала досвід у Європі, працюючи баристою. Жінка розповіла, що вкладає весь свій час і душу в розвиток бізнесу. За її словами, за кордоном все чудово, але вдома вона почувається «своєю», тому й вирішила відкрити кав’ярню. Для неї це більше про душу, оскільки тут вона може розкривати свої таланти, вигадуючи оригінальні напої.

Родина вклала в бізнес більше півмільйона гривень, відкрившись під час епідемії коронавірусу. Альона зазначила, що у такому бізнесі щодня вкладаються кошти і витрачається час, адже завжди є потреба щось додати або прибрати.

У перші дні повномасштабного вторгнення Альона, попри шок, не закрила свій заклад, а навпаки – почала додатково волонтерити.

«Дзвонила постачальникам і казала: “Давайте везіть мені молоко, каву”, але вони відповідали: “Альона, війна йде, яка кава? Яке молоко?” Та й постійні клієнти були такі впевнені, що все буде добре, мовляв, нікуди не треба виїжджати. Перші 2 місяці дійсно було важко, але коли маєш якусь підтримку, то все стає легше. Я залишилась і досі не шкодую, що не поїхала», – ділиться власниця кав’ярні «LoveSwing».

Щодо планів уряду про підвищення податків для бізнесу цього року Альона висловила незадоволення, сподіваючись, що її кав’ярня не збанкрутує. Вона зазначила, що в цій ситуації є два основних варіанти: змиритися з нею і продовжувати працювати далі або не погодитися і виїхати за кордон.

Поки обговорюється збільшення військового збору до 5% та поширення його на ФОП, а також підвищення ПДВ на 2-3 відсотки. Остаточні цифри презентують у липні.

«Запропоновані зміни призведуть до збільшення податків для 3 групи приблизно в 6 разів. Для 2 групи точний розмір збільшення визначити складно, він може становити від 10 до 20 разів. Податки для 1 групи зміняться мінімально, але перелік дозволених видів робіт та послуг для них буде значно скорочений», – повідомив економічний експерт Віктор Жих.

Поки уряд не озвучив нові умови для роботи бізнесу, власниця кав’ярні намагається збільшити продажі і залучити нових клієнтів. Серед нововведень – підвішена кава. Бариста Анастасія Ільченко розповіла, що коли клієнт купує каву, їм пропонують придбати ще одну чашку для наступного покупця.

«У нас вже так робили: приходив постійний клієнт і купив 30 чашок кави для військових», – поділилася бариста.

Нагадаємо, раніше ми писали: Мобілізація в Україні 2024: як студентам оформити відстрочку.

Читайте також: Ринок нерухомості Дніпра у червні 2024: скільки коштують квартири.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: