Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Співи, гімнастика та вітамінні коктейлі: як Дніпровський терцентр працює під час війни

Як війна вплинула на роботу терцентру

Вже багато років поспіль у Дніпрі працює територіальний центр соціального обслуговування, де опікуються самотніми пенсіонерами та людьми з інвалідністю. Він став не лише місцем, де можна отримати допомогу, але й справжньою домівкою, де панує атмосфера підтримки, розуміння та творчості. Детальніше про роботу Дніпровського міського територіального центру  читайте в матеріалі «Наше місто».

Хто має право на отримання послуг

Головним напрямком діяльності Дніпровського міського територіального центру є надання соціальних послуг громадянам, які опинилися у складних життєвих обставинах та потребують стороннього догляду і допомоги. Підтримка надається за місцем їхнього проживання, перебування або в умовах денного перебування.

 – На початку 2022 року у терцентрі на обліку перебували 7736 підопічних,- повідомила Яна Миронова, заступниця директора начальниця відділу  Дніпровського міського територіального центру в Амур-Нижньодніпровському районі. – З початку 2024 року міським територіальним центром обслужено 11 236 осіб, з них 1314 внутрішньо переміщених осіб. Значно збільшилась кількість громадян, які залишились на самоті через виїзд рідних за кордон. Саме тому послуга «догляд вдома» стала більш затребувана. Адже літні люди потребують різнобічної допомоги в побуті.

Як війна вплинула на роботу терцентру

Війна стала жорстким випробуванням для всієї соціальної сфери України. Проте, крім труднощів, вона дала поштовх до розвитку нових методів та форм роботи соціальних служб.

– Дніпро став прихистком для людей, яким довелося покинути свої домівки, які втратили своїх рідних і яким була необхідна допомога, – сказала Яна Миронова. – Так міський територіальний центр надав прихисток у відділах районів міста майже 220 переселенцям. Сьогодні у двох відділах терцентру проживає – 9 осіб зі статусом ВПО.

У Міському територіальному центрі за адресами: вул. Панікахи, 95 та вул. Осіння, 11- Б розташовані пункти незламності, які забезпечені зарядними пристроями, повербанками, запасами води. Вони підключені до інтернету та функціонують у випадку критичних ситуацій.

Задля підвищення патріотичного настрою серед підопічних територіального центру проводяться тематичні концерти, спрямовані на популяризацію української культури. 

– Створено рух «Бабусі для ЗСУ», – повідомила Яна Миронова. – Так протягом двох років підопічними міського територіального центру для підтримки наших воїнів, що на передовій, та поранених, які знаходяться у лікарнях, було виготовлено власноруч та передано за допомогою волонтерів значну кількість натільної білизни, подушок, оберегів, в’язаних шкарпеток, килимків та сплетених нашоломників. 

За словами Яни Миронової, в умовах воєнного стану, впроваджуються нові форми роботи з підопічними.

-Ми надаємо психологічну підтримку. Готуємо музичні привітання до свят з подальшим поширенням їх у соціальних мережах, – повідомила Яна Миронова. – Проводяться індивідуальні консультації, опитування та поширення важливої для підопічних інформації за допомогою телефонного додатку Viber. Наприклад, інформацію щодо поводження громадян в умовах воєнного стану, під час повітряної тривоги та блекауту.

На жаль, останнім часом в соціальні сфері спостерігається гостра нестача кадрів. Є велика потреба в соціальних працівниках, профільних фахівцях соціальної роботи, психологах, кваліфікаційних медичних робітниках, водіях. Усі охочі долучитися до команди фахівців можуть звертатися за адресою: вул. Панікахи,95. Тел. +38 050 3242603.

У терцентрі можна не лише оздоровитись, а й знайти другу половинку

У Дніпрі діє Комплексна програма соціального захисту мешканців міста на 2022-2026 роки, затверджена рішенням міської ради. Згідно з цією програмою, міський терцентр забезпечує готовими стравами 8577 підопічних на місяць.

– Отримувачі соціальних послуг виключно відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги одержують обіди до 5 разів на тиждень (крім вихідних та святкових днів), – сказала Яна Миронова, заступниця директора, начальниця відділу  Дніпровського міського територіального центру в Амур-Нижньодніпровському районі. – Отримувачам соціальних послуг відділення соціальної допомоги вдома, які не здатні і не можуть самостійно пересуватися за межі будинку, такі обіди доставляються соціальними робітниками двічі на тиждень за місцем їхнього проживання.

Територіальний центр – це місце, де можна не лише подбати про своє здоров’я, але й цікаво та корисно провести час.

– У нас працюють групи здоров’я, йоги, різні види зарядок за різними методиками, проводяться індивідуальні та групові заняття психологів, сеанси ароматерапії, масажів та електромасажів, – розповіла Яна Миронова. – Спортивні зали оснащено тренажерами, спортивним інвентарем. Для організації дозвілля працюють бібліотеки, кабінети трудової адаптації, де отримувачі соціальної послуги можуть розвивати дрібну моторику рук. 

Щодня відвідувачі денного відділення приймають вітаміни та пінний коктейль. Мало того, що це дуже корисно, так ще й смачно.

– Це коктейль, до складу якого входить яблучний сік і корінь солодки, – пояснила медсестра Олеся Сергіївна. – Через спеціальний пристрій відбувається наповнення напою киснем, підіймається пінка. Цієї порції вистачає дорослій людині для насичення клітин киснем.

Також відвідувачі відділення денного догляду мають можливість провести час у кімнаті релаксу. Там у напівтемряві, під спокійну музику, люди можуть відпочити та привести свої думки до ладу. Дехто навіть засинає.

– Люди приходять до терцентру з великим задоволенням, – додала Яна Миронова. –  Саме тут вони мають можливість, за допомогою професійних фахівців, вести контроль власного здоров’я та самопочуття, отримати навички самообслуговування, навчитися працювати з комп’ютером, у смартфоні або планшеті, розвивати творчі здібності, знаходити нових друзів та спілкуватися не лише у реальному, а й у віртуальному світі через соціальні мережі і навіть знаходити свої другі половинки. 

Творчість – як терапія: у територіальному центрі люди знаходять сенс життя

Для тих, хто прагне розкрити свої творчі здібності працюють відповідні майстерні. Любов Михайлівна щодня приходить до територіального центру. Відвідує психолога, заняття з гімнастики, сеанси масажу, але понад усе полюбляє майстеркласи з рукоділля.

– Я-переселенка з Луганської області, – пригадує Любов Михайлівна. – Мого будинку вже немає, навіть міста немає. Ми дивом залишилися живі. Війна почалася у лютому, але ми сподівалися, що нас омине лихо. Два тижні сиділи в укритті місцевої гімназії, потім стало трохи тихіше і ми вирішили звідки тікати. А невдовзі після нашого виходу з міста стався приліт якраз в цю гімназію. Будівля рухнула, а люди, що були у сховищі, загинули. Я приїхала до Дніпра. Була у розпачі, постійно плакала. Дякувати Богу, що дізналася про цей центр і почала сюди ходити. Завдяки дівчатам, що тут працюють, я забуваю про свої проблеми. От зараз роблю ці квіточки і поступово приходжу в себе. Завдяки цьому я живу. 

Ольга Дмитрівна вже третій рік ходить до терцентру. Жінка чудово володіє технікою створення картин з бісеру. 

У територіальному центрі створили свій хор. Це солісти, вокалісти та читці – команда з 25 осіб, які регулярно відвідують репетиції. На всі свята вони організовують дивовижні концерти.

– Мені дуже тут подобається, – зізнається Ольга Олександрівна. – Вівторок та четвер – наші улюблені дні. Адже ми приходимо на репетиції. Ми тут поповнюємо організм енергією. Ми – одна родина. Я вдячна викладачам, які нас підтримують. А також усім працівникам терцентру за цікаве дозвілля. Це нас надихає. 

Любов Зайцева – переселенка з Лисичанська. Вона вже два роки займається вокалом у територіальному центрі.

– У нас дуже дружний колектив, – каже пані Любов. – Кожен учасник прикипів своїм серцем до улюбленої справи. Я тут знайшла віддушину, Вдячна працівникам цього центру, що вони підтримують, допомагають, надихають на нові концерти. Наш колектив вносить маленьку частинку у відродження української культури, ми несемо українську пісню в люди. 

На концертах, які проходять у територіальному центрі, виступають і танцівниці гурту “Чарівниці”. Вони представляють глядачам запальні хореографічні композиції. Ми завітали на одну з репетицій, на якій якраз ставили новий танок.

– Для нас це – не лише розвага, а й здоров’я, чудовий настрій, спілкування, – розповіла Надія Федорівна. – У нас прекрасний колектив, ми підтримуємо одне одного, вже стали майже родиною. Я особисто люблю українські танки. Один з них – “Червона калина”, де я виходжу у вбранні калини, воно дуже красиве. Ще один з улюблених – “Незламна”. А з легкого репертуару – “Молода”, адже ми ще молоді. 

Територіальний центр також пропонує своїм відвідувачам заняття з психологом.

– Я з задоволенням приходжу до терцентру, – розповіла Клавдія Сергіївна. – Тут багато моїх подруг. Після спілкування з психологом я заспокоююсь, мені хочеться посміхатись, хочеться жити. Добре, що є таке чудове місце!

Світлана Юріївна близько року відвідує територіальний центр. Вона з задоволенням користується послугою денного догляду.

– Тут дуже гарно! – каже вона. – Мені дійсно потрібна підтримка і спілкування. У мене була черепно-мозкова травма і я потребую реабілітації. Мені тут допомагають покращити стан здоров’я. Всі викладачі дуже чуйні. До того ж, нас тут смачно годують. Сьогодні була каша, м’ясо, салат, чай і смаколик. А після обіду ми можемо полежати і відпочити. Чесно скажу, що такі заходи мені допомагають. 

Особливою популярністю у підопічних користуються лекції з комп’ютерної грамотності, трудової  адаптації, спортивні заняття за різними методиками, тощо.

Дніпровський міський територіальний центр має 8 відділів у районах міста, в кожному з яких є структурні підрозділи:

  • 13 відділень соціальної допомоги вдома, 
  • 8 відділень денного перебування, 
  • 8 відділень організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, 
  • відділення денного догляду для дітей з інвалідністю.

Для того, щоб отримати послуги у територіальному центрі, потрібно звернутися до УСЗН за місцем реєстрації з заявою та документом, що посвідчує особу.

Фото автора.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: