З настанням літньої спеки, питання зберігання продуктів стає особливо гострим. На жаль, через перебої з електропостачанням холодильники не завжди виконують свою функцію. Журналісти “Наше місто” з’ясували, як зберегти їжу свіжою та безпечною в таких умовах.
Холодильник – невід’ємна частина будь-якого будинку. Однак не всі знають, як зберігати продукти в холодильнику, щоб вони довше не псувалися.
Як зберігати продукти в холодильнику
Фрукти та овочі. Свіжі фрукти та овочі зазвичай зберігаються протягом 3-5 днів. Після приготування овочі зберігаються в холодильнику в герметичному контейнері до 7 днів.
Супи та гарніри. У холодильнику варені макарони, каші, супи зберігаються до 3 днів. Десерти та солодощі зазвичай зберігаються в холодильнику близько 3-4 днів.
М’ясо, яйця, риба. М’ясо, стейки, філе, відбивні зберігаються в холодильнику 3-4 дні. Відповідно, холодні салати з яєць, тунця або курки, варто вживати протягом 3-5 днів.
Круто зварені яйця слід вживати протягом 7 днів після їх приготування. Рибу і морепродукти споживайте протягом 3 днів.
Зберігання продуктів без холодильника
Перші страви, гарніри. Супи і борщі важко зберігати при кімнатній температурі. В першу чергу, таку страву варто прокип’ятити, так ви “виграєте” трохи часу, адже вона буде остигати ще кілька годин. Крім цього, кип’ятіння вбиває бактерії, які можуть з’являтися в страві.
Фрукти та овочі. Картоплю, моркву, буряк і цибулю краще зберігати в темному і прохолодному місці. Чудово зберігаються без холодильника і яблука. Якщо ж ви бачите, що перезрілі фрукти вже складно врятувати, зваріть компот, кисіль, або джем.
Яйця, масло, м’ясо. Курячі яйця можуть зберігатися за кімнатної температури до тижня. Масло можна обгорнути пергаментом, скласти в каструлю, залити солоним розчином (ложка солі на 1 л води) і міняти воду щодня.
Щоб продовжити термін зберігання сиру, знадобиться серветка з тканини. Її потрібно намочити солоною водою й укутати сир, потім вкласти в папір і покласти у прохолодне місце. Так сир витримає до трьох днів.
М’ясо та рибу не варто зберігати без холодильника довше двох годин. Краще відразу приготувати та спожити страви з цими продуктами.
Загальні поради зберігання продуктів без холодильника
Завчасно заморозьте декілька пляшок з водою, щоб при відключенні світла мати змогу зберегти температуру їжі в морозилці на рівні 4°С або нижче.
Коли електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо їх не відкривати, продукти ще можуть зберігатися у холодильнику, до 48 годин у повній морозилці, 24 години у напівпорожній морозилці.
У МОЗ радять викидати будь-яку їжу з неприємним запахом, кольором чи текстурою. Також не варто їсти готові страви, які декілька годин зберігалися при температурі повітря вище 4°С.
Фото: EvaBlog.
Читайте також: Мальовничий куточок серед великого міста: як виглядає Тунельна балка у Дніпрі очима 9-річного фотографа.
Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня