Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як зберігати продукти влітку, аби вони не зіпсувались: поради дніпрянам

Як зберігати продукти влітку

З настанням літньої спеки, питання зберігання продуктів стає особливо гострим. На жаль, через перебої з електропостачанням холодильники не завжди виконують свою функцію. Журналісти “Наше місто” з’ясували, як зберегти їжу свіжою та безпечною в таких умовах.

Холодильник – невід’ємна частина будь-якого будинку. Однак не всі знають, як зберігати продукти в холодильнику, щоб вони довше не псувалися.

Як зберігати продукти в холодильнику

Умови зберігання продуктів

Фрукти та овочі. Свіжі фрукти та овочі зазвичай зберігаються протягом 3-5 днів. Після приготування овочі зберігаються в холодильнику в герметичному контейнері  до 7 днів.

Супи та гарніри. У холодильнику варені макарони, каші, супи зберігаються до 3 днів. Десерти та солодощі зазвичай зберігаються в холодильнику близько 3-4 днів.

М’ясо, яйця, риба. М’ясо, стейки, філе, відбивні зберігаються в холодильнику 3-4 дні. Відповідно, холодні салати з яєць, тунця або курки, варто вживати протягом 3-5 днів.

Круто зварені яйця слід вживати протягом 7 днів після їх приготування. Рибу і морепродукти споживайте протягом 3 днів.

Зберігання продуктів без холодильника 

Перші страви, гарніри. Супи і борщі важко зберігати при кімнатній температурі. В першу чергу, таку страву варто прокип’ятити, так ви “виграєте” трохи часу, адже вона буде остигати ще кілька годин. Крім цього, кип’ятіння вбиває бактерії, які можуть з’являтися в страві. 

Як зберігати овочі та фрукти

Фрукти та овочі. Картоплю, моркву, буряк і цибулю краще зберігати в темному і прохолодному місці. Чудово зберігаються без холодильника і яблука. Якщо ж ви бачите, що перезрілі фрукти вже складно врятувати, зваріть компот, кисіль, або джем. 

Яйця можна зберігати без холодильника

Яйця, масло, м’ясо. Курячі яйця можуть зберігатися за кімнатної температури до тижня. Масло можна обгорнути пергаментом, скласти в каструлю, залити солоним розчином (ложка солі на 1 л води) і міняти воду щодня.

Щоб продовжити термін зберігання сиру, знадобиться серветка з тканини. Її потрібно намочити солоною водою й укутати сир, потім вкласти в папір і покласти у прохолодне місце. Так сир витримає до трьох днів.

Як зберігати сир

М’ясо та рибу не варто зберігати без холодильника довше двох годин. Краще відразу приготувати та спожити страви з цими продуктами.

Загальні поради зберігання продуктів без холодильника

Завчасно заморозьте декілька пляшок з водою, щоб при відключенні світла мати змогу зберегти температуру їжі в морозилці на рівні 4°С або нижче. 

Коли електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо їх не відкривати, продукти ще можуть зберігатися у холодильнику, до 48 годин у повній морозилці, 24 години у напівпорожній морозилці.

У МОЗ радять викидати будь-яку їжу з неприємним запахом, кольором чи текстурою. Також не варто їсти готові страви, які декілька годин зберігалися при температурі повітря вище 4°С.

Фото: EvaBlog.

Читайте також: Мальовничий куточок серед великого міста: як виглядає Тунельна балка у Дніпрі очима 9-річного фотографа.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: