Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Спрага: які напої треба пити у спеку, а від яких краще відмовитися

Найкорисніші напої у спеку

З настанням літа Україну накрила справжня спека. У Дніпрі стовпчик термометра сягає 30 градусів і вище. У такі дні важливо вживати достатньо рідини, адже зневоднення може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Медики Дніпра назвали найкорисніші напої, які слід пити у спеку, та розповіли, від чого краще відмовитися. Детальніше про це читайте в матеріалі “Наше місто”.

Який напій стане порятунком у спеку

Під час спеки організм втрачає багато рідини через рясне потовиділення. Це може призвести до зневоднення, яке своєю чергою порушує електролітний баланс крові. Це негативно впливає на роботу м’язів, знижує працездатність та може призвести до інших проблем зі здоров’ям. Про те, як підтримати водний баланс організму, журналістам “Нашого міста” розповіла сімейна лікарка Альона Вікторівна.

Як підтримати водний баланс організму. Фото: “Наше місто”

– Залежно від того, скільки часу відчувається дефіцит рідини, можна запідозрити зневоднення, сказала Альона Вікторівна. – Коли людина втрачає до 6% відсотків рідини, вона відчуває слабкість, сухість у роті, сухість шкіри, прискорене серцебиття, запаморочення.

Потребу в рідині найточніше відображає відчуття спраги. Пийте, щойно згадаєте про воду і відчуєте сухість у роті. Найбільш ефективний і популярний напій для втамування спраги у спеку – безумовно, вода. Зараз виробники пропонують широкий її вибір: з газом, без газу, слабогазована, вода з ароматичними домішками. 

– Найкращий напій для того, щоб втамувати спрагу під час спеки, – чиста вода, підкреслила Альона Вікторівна. – Решта напоїв, якими б вони не були, мають свої особливості прийому. А при тих чи інших захворюваннях у спеку вони можуть бути небезпечними.

У спеку допоможе чиста вода. Фото з відкритих джерел

Вживати воду краще потроху. Якщо у спеку одразу випити багато рідини, то вона буде виводитись з організму разом з потом також швидко. Якщо ви перебуваєте на вулиці або в задушливому приміщенні, то норму потрібно збільшити.

– Орієнтуватися потрібно на свої відчуття, але рекомендовано пити приблизно 30 мл води в розрахунку на кілограм маси тіла, – пояснила Альона Вікторівна. – Для дорослої людини це приблизно півтора-два літри протягом дня. Це залежить від того, чи має людина надмірні фізичні навантаження, чи займається спортом, який має розпорядок дня. Також все залежить від наявності чи відсутності хронічних захворювань та необхідності прийому лікарських засобів. Якщо паралельно людина приймає діуретики, то об’єм води, який вона має споживати, має збільшуватися відповідно.

Хоча фізіологічні механізми нашого організму убезпечують від надмірної кількості рідини, людям із хронічними захворюваннями, на кшталт діабету чи ниркової недостатності, варто консультуватися з лікарем.

Чим можна замінити звичайну воду: рецепти напоїв

Якщо хочете урізноманітнити пиття — зробіть лимонад. МОЗ ділиться рецептом:

Заморозьте лимон чи апельсин, натріть його із цедрою на терку та залийте кип’яченою водою. Тут вам і свіжий смак, і вітамін С, і бета-каротин, і клітковина пектин, і ефірна олія лімонен.

Рецепт лимонаду від МОЗ. Фото з відкритих джерел

Замість лимона можна брати будь-які ягоди. Розтовчіть ягоди у воді та доведіть до кипіння, щоб напій не одразу проскис.

Солодкі газовані напої можна замінити узваром із сухофруктів — це хороше джерело мікроелементів. Сушені абрикоси багаті на калій, чорнослив — на залізо і бор. Але не треба додавати до узвару цукор — він вже є у фруктах.

Узвар та компот втамують спрагу. Фото: “Наше місто”

Пенсіонерка Ольга Назарівна рятується від спеки з допомогою домашніх компотів. Жінка має невеличку ділянку, на якій ростуть ягоди та фрукти. 

Пенсіонерка поділились рецептом напою. Фото:”Наше місто”.

– Я не вживаю соки та газовані напої, бо після них ще більше хочеться пити, – зізнається жінка. – Завжди готую компоти з того, що виростила сама. Все натуральне, тож корисне для здоров’я. Цукор ніколи не кладу. А рецепт простий: потрібно прокип’ятити у двох літрах води жменьку порічок, додати стільки ж вишень та малини. І вітамінний напій готовий. 

Лікарі радять звернути увагу на такі корисні напої:

Чиста вода: Саме вода допомагає організму підтримувати водний баланс та нормальне функціонування всіх систем. Необхідно пити протягом дня невеликими порціями, не чекаючи відчуття спраги.

Компоти: Сезонні фрукти та ягоди – чудовий спосіб не лише насититися вітамінами, але й приготувати смачний та корисний напій. Компоти потрібно варити без цукру.

Зелений чай: Натуральний зелений чай багатий на антиоксиданти, які допомагають захистити організм від шкідливого впливу навколишнього середовища. Варто вживати теплим і без цукру.

Небезпечні напої у спеку: чого слід уникати

Медики наголошують, що у спекотні дні слід уникати вживання деяких напоїв, адже вони не лише не втамовують спрагу, але й можуть призвести до проблем зі здоров’ям. А напої, які містять цукор, можуть стати справжнім ворогом людини, якщо стовпчик термометра повзе вгору. 

Алкоголь у спекотну погоду може зашкодити. Фото з відкритих джерел.

– Влітку варто уникати солодких газованих напоїв, алкоголю та тонізуючих енергетичних напоїв, що містять кофеїн, – застерігає сімейна лікарка. – Ці напої можуть викликати зневоднення організму, бо мають сечогінний ефект.  До того ж ці напої створюють додаткове навантаження на серцевий м’яз, прискорюючи його роботу. У спеку люди потіють і втрачають електроліти, калій, який є допоміжним в роботі серця. 

У спекотні дні холодні напої дають приємне відчуття прохолоди, але цей ефект короткочасний. Лікарі застерігають від їх вживання та рекомендують ненадовго залишити напій при кімнатній температурі, щоб він став теплішим.

Сімейна лікарка з Дніпра. Фото: “Наше місто”.

– Екстремально холодні напої вживати у спеку не варто, – додала Альона Вікторівна. – У разі наявності в організмі сплячої патогенної флори, вони можуть спричинити загострення певних захворювань. Також надмірно холодні напої викликають звуження судин у шлунку. Внаслідок цього рідина гірше всмоктується і насичення організму відбувається повільніше. Є великий ризик отримати зневоднення. 

Дотримуючись цих простих порад, ви зможете не лише пережити спекотні дні без шкоди для здоров’я, але й покращити своє самопочуття та зарядитися енергією.

Читайте також: Гордість міста і країни: у Дніпрі живе донор-рекордсмен.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: