Skip to content

Злісні кровососи: жителів Дніпропетровської області атакують мокреці

Жителів Дніпропетровської області атакують мокреці - Наше Місто

Внаслідок втрати Каховського водосховища створилися умови, що в поточному році привели до росту чисельності популяції мокреців. Особливо це відчувають на собі жителі прибережної Нікопольського району, які з ранньої весни потерпають на сильні укуси цих комах. Проте і в Дніпрі є випадки, коли мешканці жаліються на атаки мокреців, пише «Наше місто».

Хто такі мокреці

Мокреці найдрібніші з кровосисних двокрилих комах (1-3 мм довжини). Вони мають подовжене тіло сіруватого кольору, великі ниркоподібні очі, довгі вусики.

Поширення мокреців дуже широке. Місцями їхнього виплоду можуть бути мілководні ділянки річок, озер, болота зі стоячою і слабо проточною водою, різні поглиблення ґрунту з водою, волога лісова підстилка тощо. Живляться кров’ю тварин та людей.

При сильному вітрі живлення мокреців припиняється. Слабкий дощ не перешкоджає їхньому нападу на тварин. Мокреці можуть атакувати людей тільки поза приміщеннями, звичайно в такий час доби: вечір або ранок, але деякі види нападають і в день. Найбільше страждають від укусів шия та обличчя людини. Реакція шкіри дуже схожа на укус комара, тому і заходи захисту від цих шкідливих комах такі ж, як і від комарів.

Покусані мокрецями нікопольці публікують фото у соцмережах.

Життєвий цикл

Яйця цих комах розвиваються 3-6 днів. Стадія личинки в сприятливих умовах триває 2-3 тижні, а стадія лялечки — 3-7 днів. Зимують личинки і лялечки. Масовий виплід мокреців має локальний характер і пов’язаний зі сприятливими умовами середовища для розвитку, а також з наявністю тварин.

Як вберегтися

Поширені вони практично скрізь. А так як мокреці маленького розміру часто залишаються непоміченими. Мокреці завдають значної шкоди як злісні кровососи, там де їх чисельність велика, приносять сильні страждання людям. Їхня слина дуже токсична, особливо при масовому нападі. Вони переносники збудників інфекційних та інвазійних хвороб. Зокрема відіграють велику роль в передачі збудників філяріатозів.

Краще запобігти укусам комах, ніж боротися з їх наслідками. Тому , щоб захистити себе слід користуватися спеціальними засобами – репелентами та тліючими спіралями для відлякування та знищення літаючих комах.

Читайте також: Які комарі найбільш небезпечні у Дніпрі.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: