Skip to content

У Дніпрі знайшли рідкісний гриб веселка Адріана

Нещодавно у Дніпрі грибники виявили рідкісний та унікальний гриб під назвою веселка Адріана (Phallus hadriani). Цей гриб, також відомий як «яйце Адриана», вирізняється незвичайним зовнішнім виглядом та цікавими властивостями, пише «Наше місто».

Веселка Адріана у молодому віці має форму білого або кремового яйця з гладкою шкірою. З часом яйце розтріскується, і з нього з’являється довга сітчаста ніжка з конусоподібною шапкою, яка спочатку має темно-зелений колір, а потім стає оливково-коричневим або бурим. Гриб має різкий, неприємний запах, який приваблює мух, що сприяють його розмноженню.

Цей гриб зустрічається значно рідше, ніж більш поширена веселка звичайна (Phallus impudicus). Веселка Адріана росте у Європі, Північній Африці та Північній Америці, але в Україні її знаходять лише зрідка. На відміну від інших грибів, запах веселки Адріана не їстівний, а навпаки, огидний. Це пов’язано з тим, що гриб використовує цей запах, щоб привабити мух, які переносять його спори.

Народна медицина використовує веселку Адріана для лікування різних захворювань, проте наукових досліджень щодо її безпеки та ефективності недостатньо.

Нагадаємо, раніше ми писали, що на Дніпропетровщині знайшли унікальний гриб-паразит, який на смак нагадує смажене курча.

Фото: Тетяна Кузнецова.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: