Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Доступні ліки: як у Дніпрі отримати безкоштовні медикаменти

Доступні ліки у Дніпрі.

У Дніпрі завдяки програмі “Доступні ліки” люди з хронічними захворюваннями отримують життєво необхідні препарати безкоштовно  або з невеликою доплатою. Це допомогає підтримувати якість життя та запобігати ускладненням. Як долучитися до програми, читайте в матеріалі “Наше місто”.

Пані Тетяна прийшла на прийом до сімейного лікаря

Попри війну препарати для лікування хронічних захворювань стають доступнішими. Так дніпрянка Тетяна прийшла на прийом до сімейного лікаря щоб отримати електронний рецепт за програмою “Доступні ліки”. Жінка вже не вперше користується такою можливістю. 

Дніпрянка отримала рецепт за програмою “Доступні ліки”

-Це дуже зручно. Я отримала рецепт для себе та своєї мами, у якої хворі ноги. Зараз піду в аптеку, – сказала Тетяна. – Вже декілька років ми отримуємо ліки безкоштовно або з невеликою доплатою. Добре, що є така програма.

Державна програма “Доступні ліки” – це програма компенсації лікарських засобів для пацієнтів із певними захворюваннями. У Нацпереліку можна переглянути список ліків, доступних за програмою.

Сімейний лікар Андрій

-Зокрема, це серцево-судинні патології, цукровий діабет, хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів, – пояснив сімейний лікар Андрій. – До переліку входять ліки для пацієнтів з хворобою Паркінсона, епілепсією та психічними порушеннями. Далі нозології відібрані за принципом найбільшої смертності серед населення. Зокрема, серцево-судинна патологія та цукровий діабет призводять до ускладнень. А також патології, що призводять до значного погіршення якості життя. 

Для того, щоб отримати рецепти за програмою “Доступні ліки” пацієнту необхідно звернутися до сімейного лікаря. Після консультації визначається план лікування. 

-Пацієнт отримує електронний рецепт на телефон, вказаний у декларації. Рецепт складається з 16 унікальних символів та коду підтвердження, – сказав сімейний лікар Андрій. –  З цим рецептом потрібно звернутися до аптеки, яка відпускає ліки за програмою. Зазвичай, такі аптеки позначаються відповідною наліпкою. Після пред’явлення електронного рецепту, фармацевт пропонує лікарські засоби, що відповідають даному рецепту. Найдешевший препарат з переліку відпускається безкоштовно, решта препаратів – з доплатою. 

За 2023 рік програмою «Доступні ліки» скористалися понад 78,5 тис. пацієнтів. У міських медичних закладах було виписано більше ніж 483 тис. рецептів. Пацієнти Дніпровської громади заощадили 81 млн грн на лікуванні хвороб серцево-судинної системи, діабету та хронічних захворювань легенів. Ці кошти аптекам відшкодовує  державний бюджет.

Фото Валерія Кравченка.

Читайте також: Борис Філатов розповів, як теплове господарство міста готують до зими.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: