Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Вейпи та IQOS у Дніпрі: розвінчуємо міфи про модні альтернативи сигаретам

Електронки та вейпи

Всесвітній день без тютюну, який відзначається щорічно 31 травня, покликаний підвищити обізнаність населення про куріння. Традиційні сигарети давно визнані шкідливими для здоров’я. Проте у сучасному світі з’являються й нові, модні способи вживання тютюну, які, на перший погляд, здаються менш шкідливими.Та чи справді вони настільки безпечні, як обіцяє реклама виробників? Журналісти “Наше місто” вирішили розібратися у цьому непростому питанні.

Все про вейпи та електронні сигарети

В останні роки все частіше можна почути про електронні сигарети та вейпи, які позиціонуються як безпечніша альтернатива звичайним сигаретам. Їхню популярність підвищують численні ароматизатори, можливість регулювати рівень нікотину та відсутність неприємного запаху.

  • Вейпінг – це процес вдихання та видихання аерозолю, який часто називають паром, що виробляється електронною сигаретою чи подібним пристроєм. Пар зазвичай містить нікотин, ароматизатори та інші хімічні речовини.
  • Електронні сигарети – це невеликі пристрої, які містять батарею, нагрівальний елемент і картридж, наповнений рідким нікотином. Коли користувач вдихає, рідина нагрівається і перетворюється на пару, яка потрапляє в легені.

Про вплив альтернативних методів куріння на організм людини нам розповів сімейний лікар Андрій Вікторович.

Как бросить курить

– За останні десятиліття, крім традиційних сигарет, набувають популярності, особливо серед підлітків та осіб юнацького віку, альтернативні види паління, а саме – електронні сигарети (Е-сигарети, вейпи), пристрої для нагрівання тютюну (IQOSи), а подекуди — вироби зі зниженим вмістом тютюну (нюхальний, жувальний тютюн тощо), – наголосив Андрій Вікторович. – Крім того, серед молоді модним і подекуди престижним залишається кальян, який також чинить шкідливий вплив на організм.

IQOS – новомодний тренд серед молодшого покоління. Нерідко можна помітити компанії підлітків, та навіть дітей, які курять електронні сигарети.

Організм дитини дуже чутливий до компонентів, які містяться у складі вейпів, тож негативного впливу буде вдвічі більше, ніж на дорослу людину.

Електронні сигарети здатні впливати на розумові здібності дитини – погіршується концентрація, з’являться певна загальмованість думок та проблеми з пам’яттю. Також страждають і фізичні показники – дітям тяжче даються спортивні навантаження, з’являється задишка та, у деяких випадках, сильний кашель.

– Не існує безпечних видів паління, небезпека альтернативних методів куріння полягає у недостатньому вивченні їх впливу на організм у зв’язку із короткою історією їх використання, це формує хибне уявлення про їхню безпечність, – сказав сімейний лікар. – Даний фактор, разом з активною маркетинговою складовою, заохочує підлітків до раннього початку тютюнопаління, замаскованого під «безпечний та прогресивний» метод розслабитися, зняти стрес. Середній вік початку куріння стрімко знижується, що чинить негативний вплив на організм, який ще не сформувався.

Головна мета виробників електронних сигарет (так само, як і виробників тютюнових виробів) – «підсадити» на свій продукт якомога більше людей, починаючи з дитячого та підліткового віку. Поки проводяться наукові дослідження щодо впливу е-сигарет на організм людини, маркетологи компаній-виробників формують покоління споживачів, які будуть залежати від їхнього продукту. 

– Нові види куріння несуть усі ризики, що притаманні звичайним сигаретам, – підкреслив сімейний лікар. – Наразі тривають дослідження стосовно шкідливого впливу ароматичних та смакових добавок, які використовуються у альтернативних засобах для куріння. 

На сьогодні в Україні кожен п’ятий підліток віком 13-15 років курить електронні сигарети, а понад 50% – пробували курити ці пристрої.

Часто виробники електронних сигарет просувають їх, як засіб відмови від куріння. Дані останнього мета-аналізу, проведеного серед усіх досліджень з цієї теми, показали, що дорослі курці, які використовують електронні сигарети, у більшості випадків не можуть позбутися згубної звички.

– Існують дослідження, які вказують, що люди, які намагаються відмовитися від куріння за допомогою електронних сигарет, мають менші шанси на успіх, у порівнянні з тими, хто ці пристрої не використовує, тому даний спосіб використовувати категорично не рекомендується, – підкреслив Андрій Вікторович.

Які негативні наслідки паління для організму

Куріння будь-яких тютюнових виробів, а також електронних сигарет чи вейпів, так чи інакше шкодить організму. Воно може сприяти розвитку серйозних системних захворювань. Багато з них мають фатальні наслідки.

– Куріння може призвести до розвитку запальних захворювань дихальних шляхів, підвищує ризик появи злоякісних новоутворень в організмі, знижує імунітет, негативно впливає на серцево-судинну систему, посилює ризики гіпертонії, інфаркту міокарда, інсульту, – повідомив сімейний лікар. – Найбільше страждають ротова порожнина, зуби, гортань, трахея, бронхи, стравохід, шлунок, підшлункова залоза, шийка матки, нирки, судини, серце, головний мозок.

Хвороби спричиняє не лише активне куріння. Пасивні курці також зазнають ризику отримати одну з них. Пасивне куріння є особливо небезпечним для дітей. За підрахунками ВООЗ, пасивне куріння вбиває щороку 600 000 людей, з яких близько третини — діти. 

– Результати численних наукових досліджень говорять про те, що в середньому негативний вплив пасивного куріння для людини, яка не палить, є рівнозначним викурюванню однієї сигарети кожні 5 годин, – підкреслив Андрій Вікторович. – І активний, і пасивний курець отримують майже однакову шкоду для здоров’я. Одночасно пасивні курці можуть отримати більшу шкоду від окремих речовин, що містить тютюновий дим. Це пояснюється тим, що активний курець курить сигарету з фільтром, а пасивний курець дихає димом без жодних фільтрів.

Той, хто переміг залежність, має власні секрети

Існує безліч способів, які допомагають позбутися бажання курити, але головним залишається робота над собою. З цим твердженням згодні усі курці, які успішно кинули цю звичку.

Тетяна має великий досвід курця. Жінка виявила надзвичайну силу волі і позбулася залежності.

Как бросить курить

– Я курила понад 30 років, – розповіла вона. – Вирішила кинути. Було дуже велике бажання. Я читала книгу “Легкий спосіб кинути палити” (Ален Кар). І завдяки цьому я кинула паління. З тих пір зовсім не тягне, а минуло вже понад 15 років. Так що раджу всім спробувати. Найголовніше – ваше бажання! Буду тільки рада, якщо мої поради комусь допоможуть позбутися цієї згубної звички!

Вікторія спробувала декілька способів кинути палити, але більшість з них не були достатньо дієвими. Лише звістка про вагітність повністю змінила життя майбутньої мами. З особистих міркувань Віка просила нас не публікувати її фото.

– Я курила 12 років, потім прочитала що приїжджає лікар з Києва, який ставить голки від куріння, – зізнається Вікторія. – Я звернулась до нього і мені поставили ці голки. Тиждень страждала – так хотілося курити. Правда, у нас всі на роботі курили, може через це і хотілося. Мені просто подобався процес-вийти на альтанку з колегами, взяти каву і курити. Коротше – почала знову і курила ще 2 роки. Лише коли завагітніла –  кинула. Я не курю вже 6 років і навіть не думаю про це. Моя дитина – найкращий стимул!

Катерина має серйозний стаж куріння – 25 років. Кинула на початку повномасштабного вторгнення. 

Как бросить курить

– Я курила приблизно з 13 років, просто життя не уявляла без цигарок, – зізнається Катерина. – Кинула дуже легко, бо розуміла що в мене просто немає вибору. Коли кидала паління, мала неймовірний апетит і їла дуже багато. Звісно, набрала вагу, але якість мого життя стала набагато кращою. Дуже допомогло, що в моєму оточенні, яке я змінила, не курять зовсім. Вже більше двох років я не курю. Інколи подобається, якщо поряд хтось курить хороші сигарети,  але зовсім не переношу запах людини, від якої тхне табаком.

Користь ваш організм відчує вже з перших годин після того, як ви відмовитеся від паління. Провівши всього один день без сигарет, ви відчуєте свободу і повагу до себе, яка допоможе не повертатися до шкідливої звички.

Как бросить курить

Не варто переживати, що ви пропустите якісь новини, які до цього можна дізнатися на перекурі – ті звістки, які вас стосуються, неодмінно отримаєте й без паління. Подумайте про те, як розпоряджатися вільним часом — ви зможете присвятити його підвищенню кваліфікації, розвитку, новому хобі – будь-яке з цих занять зробить ваше життя цікавим та насиченим.

Як кинути курити: поради лікарів

Найкраще, що може зробити курець для себе і близьких – позбутись залежності й кинути курити. Це може зробити кожен – незалежно від стажу куріння. Комусь це вдається швидко (їх меншість), а хтось потребує зробити декілька спроб.  

– Статистично без допомоги лише 6 із 100 людей мають шанс успішно кинути куріння, – повідомив Андрій Вікторович. –  На сьогоднішній день найефективнішими способами допомоги у боротьбі з нікотиновою залежністю є використання фармакотерапії. Діючі речовини Цитизин (Tabex) і Варениклін (Champix) діють шляхом активації нікотинових рецепторів мозку, які вивільняють дофамін під дією нікотину – таким чином вони запобігають їхній активації нікотином. Дослідження демонструє, що близько 14%, які намагаються кинути таким способом, здобудуть успіх через 6 місяців і більше. Окрім вище наведених прикладів, вчені виокремили ще одну стратегію нікотинозамісної терапії (НЗТ) – використання нікотинових пластирів і жувальних гумок або льодяників. 

Крім того, вчені з’ясували, шо поступове зниження споживання нікотину дещо ефективніше за раптову відмову від куріння.

– Людям, які хочуть кинути курити, я раджу звернутися до медичного закладу за кваліфікованою лікарською допомогою для підбору фармакотерапії, – додав сімейний лікар. –  Не витрачайте час та кошти на методи «психологічного впливу» від сумнівних спеціалістів, зазвичай такі методи не є ефективними. Важливу роль відіграє і оточення курців, за можливості варто обмежити контакт із особами, що курять, хоча б на перший, найважчий період боротьби із залежністю.

Відомо, що синдром відміни нікотину характеризується психологічною нестабільністю, дратівливістю, головними болями, надмірною збудливістю та гострими реакціями на стрес. Подолати дані симптоми набагато легше, якщо поділитись своїми проблемами та переживаннями із близькими.

– Розпочніть свій день з огляду причин, чому ви відмовилися від паління, – порадив Андрій Вікторович. –  Ще одна гарна ідея — зібрати «мішок для зняття стресу». У нього ви можете помістити цукерки, м’ятні льодяники, низькокалорійні снеки, стрес-м’яч чи щось інше, щоб зайняти ваші руки та відволіктися від нав’язливого бажання. Подумайте про місця, де ви зазвичай курите. Якщо ви зможете уникнути їх після того, як кинете, це допоможе вам не піддатися спокусі та впоратися з тягою до сигарет.

Один з інструментів, який допоможе досягти цілі – план припинення куріння. Так ви зможете побачити конкретні кроки на шляху до цілі, підготуватися до їхнього втілення і запобігти можливим ризикам. 

 – Конкретного терміну, впродовж якого людина повністю позбудеться залежності, не існує. Все індивідуально, – повідомив сімейний лікар. –  Найважливішими є перші 4-5 тижнів, коли відбувається синдром відміни. Далі – кожен день наближає вас до успішного завершення початого шляху. Наступний орієнтир – 6 місяців, досягнувши його ви вже побачите позитивні зміни у стані вашого здоров’я. Пам’ятайте, що ви мусите утриматись у статусі «некурця» від одного до двох років.

Можна вигадувати багато альтернативних способів вживати тютюн та тішити себе думкою, що якийсь із них менш шкідливий. Однак варто пам’ятати, – безпечного вживання тютюну не існує! Найкраще, що кожен курець може зробити для себе, – взагалі відмовитися від куріння. А Всесвітній день без тютюну, який відзначається щороку 31 травня, може стати гарною нагодою для того, щоб це зробити.

Фото автора, з відкритих джерел та з особистого архіву героїв.

Читайте також: Магічні місця: де у Дніпрі загадати бажання на заході сонця.

Категорія: Важливо, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: