Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як кинути палити: досвід курців та прості поради лікарів з Дніпра

Як кинути палити

Відомий американський письменник Марк Твен говорив, що немає нічого простішого, ніж кинути курити. А потім додавав, що сам він це робив багато разів. В іронічному зауваженні прозаїка полягає вся суть куріння – позбутися його мріє кожен курець, проте кинути палити назавжди вдається далеко не всім. Журналісти «Наше місто» поспілкувались з дніпрянами, яким вдалося кинути курити. Також ми запитали у лікарів дієві поради тим, хто лише планує позбутися шкідливої звички.

Багато людей залежні від нікотину. Проте ніколи не пізно кинути палити. Відмова від цієї шкідливої звички має значні переваги і для здоров’я, і для гаманця. На думку медиків, позбутися цієї залежності може кожен, незалежно від віку чи стажу куріння.

Як кинути курити: поради лікарів

Найкраще, що може зробити курець для себе і близьких – позбутись залежності й кинути курити. Комусь це вдається швидко (їх меншість), а хтось потребує зробити декілька спроб.  

-Статистично без допомоги лише 6 із 100 людей мають шанс успішно кинути куріння, – сказав сімейний лікар Андрій Вікторович. – На сьогоднішній день найефективнішими способами допомоги у боротьбі з нікотиновою залежністю є використання фармакотерапії. Діючі речовини Цитизин (Tabex) і Варениклін (Champix) діють шляхом активації нікотинових рецепторів мозку, які вивільняють дофамін під дією нікотину – таким чином вони запобігають їх активації нікотином. Дослідження демонструє, що близько 14%, які намагаються кинути таким способом, здобудуть успіх через 6 місяців і більше. Окрім вище наведених прикладів, вчені виокремили ще одну стратегію нікотинозамісної терапії (НЗТ) – використання нікотинових пластирів і жувальних гумок або льодяників. 

Крім того, вчені з’ясували, шо поступове зниження споживання нікотину дещо ефективніше за раптову відмову від куріння.

-Людям, які хочуть кинути курити, я раджу звернутися до медичного закладу за кваліфікованою лікарською допомогою для підбору фармакотерапії, – підкреслив Андрій Вікторович. – Не витрачайте час та кошти на методи «психологічного впливу» від сумнівних спеціалістів, зазвичай такі методи не є ефективними. Важливу роль відіграє і оточення курців, за можливості варто обмежити контакт із особами, що курять, хоча б на перший, найважчий період боротьби із залежністю.

Відомо, що синдром відміни нікотину характеризується психологічною нестабільністю, дратівливістю, головними болями, надмірною збудливістю та гострими реакціями на стрес. Подолати дані симптоми набагато легше, якщо поділитись своїми проблемами та переживаннями із близькими.

-Розпочніть свій день з огляду причин, чому ви відмовилися від паліня, – порадив сімейний лікар. – Ще одна гарна ідея — зібрати «мішок для зняття стресу». У нього ви можете помістити цукерки, м’ятні льодяники, низькокалорійні снеки, стрес-м’яч чи щось інше, щоб зайняти ваші руки та відволіктися від нав’язливого бажання. Подумайте про місця, де ви зазвичай курите. Якщо ви зможете уникнути їх після того, як кинете, це допоможе вам не піддатися спокусі та впоратися з тягою до сигарет.

Один з інструментів, який допоможе досягти цілі – план припинення куріння. Так ви зможете побачити конкретні кроки на шляху до цілі, підготуватися до їх втілення і запобігти можливим ризикам. 

 -Конкретного терміну, впродовж якого людина повністю позбудеться залежності, не існує. Все індивідуально, – додав Андрій Вкторович. –  Найважливішими є перші 4-5 тижнів, коли відбувається синдром відміни. Далі – кожен день наближає вас до успішного завершення початого шляху. Наступний орієнтир – 6 місяців, досягнувши його ви вже побачите позитивні зміни у стані вашого здоров’я. Пам’ятайте, що ви мусите утриматись у статусі «некурця» від 1 до 2х років.

Той, хто переміг залежність, має власні секрети

Існує безліч способів, які допомагають позбавитися бажання курити, але головним залишається робота над собою. З цим твердженням згодні усі курці, які успішно позбавились залежності.

Тетяна має великий досвід курця. Жінка виявила надзвичайну силу волі і позбулася цієї звички.

-Я курила понад 30 років. Вирішила кинути. Було дуже велике бажання, – розповіла Тетяна. – Я читала книгу “Легкий спосіб кинути палити” (Ален Кар). І завдяки цьому я кинула паління. З тих пір зовсім не тягне, а минуло вже понад 15 років. Так що раджу всім спробувати. Найголовніше – ваше бажання! Буду тільки рада, якщо мої поради комусь допоможуть позбутися цієї згубної звички!

Вікторія спробувала декілька способів кинути палити, але більшість з них не були достатньо дієвими. Лише звістка про вагітність повністю змінила життя майбутньої мами. З особистих міркувань Віка просила нас не публікувати її фото.

-Я курила 12 років, потім прочитала що приїжджає лікар з Києва, який ставить голки у вуха від куріння. Я звернулась до нього і мені поставили ці голки. Тиждень страждала – так хотілося курити, – зізнається Вікторія. – Правда у нас всі на роботі курили, може через це і хотілося. Мені просто подобався процес-вийти на альтанку з колегами, взяти каву і курити. Коротше – почала знову і курила ще 2 роки. Лише коли завагітніла –  кинула. Я не курю вже 6 років і навіть не думаю про це. Моя дитина – найкращий стимул!

Катерина має серйозний стаж куріння – 25 років. Кинула на початку повномасштабного вторгнення. 

-Я курила приблизно з 13 років, просто життя не уявляла без цигарок. Кинула дуже легко бо розуміла що в мене просто немає вибору. Коли кидала паління, мала неймовірний апетит і їла дуже багато. Звісно, набрала вагу, але якість мого життя стала набагато кращою, – зізнається Катерина. – Дуже допомогло, що в моєму оточенні, яке я змінила, не курять зовсім. Вже більше двох років я не курю. Інколи подобається, якщо поряд хтось курить хороші сигарети, але зовсім не переношу запах людини, від якої тхне табаком.


Користь ваш організм відчує вже з перших годин після того, як ви відмовитеся від паління. Провівши всього один день без сигарет, ви відчуєте свободу і повагу до себе, яка допоможе не повертатися до шкідливої і зовсім не потрібної звички.

Не варто переживати, що ви пропустите якісь новини, які до цього можна дізнатися на перекурі – ті звістки, які вас стосуються, неодмінно отримаєте й без паління. Подумайте про те, як розпорядитися вільним часом — ви зможете присвятити його підвищенню кваліфікації, розвитку, новому хобі – будь-яке з цих занять зробить ваше життя цікавим та насиченим.

Фото автора, з відкритих джерел та з особистого архіву героїв.

Читайте також: Уряд оновлює програму допомоги ВПО: що зміниться з червня 2024 року.

Категорія: Важливо, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: