Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ В школах Дніпра дітям нагадали про безпечну поведінку у різних життєвих ситуаціях

Михайло Чернов

Навчальний рік в школах Дніпра завершено, для більшості учнів почалися канікули. Протягом останнього навчального тижня в навчальних закладах міста тривало навчання щодо безпеки життєдіяльності дітей, в першу чергу –  під час літніх канікул. 

Хлопцям та дівчатам нагадують про безпечну поведінку на вулиці (та, в першу чергу – на дорогах), про основні правила поведінки в транспорті, розповідають про безпечне поводження з електричними приборами, нагадують алгоритм дії у разі пожежної небезпеки.

– Під час останнього навчального тижня в школах відбувається  навчання з безпеки життєдіяльності – для учнів усіх класів, а також для  батьків, – зазначає Тетяна Бичкова, начальник відділу безпеки життєдіяльності та соціального захисту управління освіти департаменту гуманітарної політики міської ради Дніпра. – Заняття проводяться з питань електро- та пожежної безпеки, безпечної поведінки під час високої температури повітря, що дуже часто має місце влітку. Також дітям нагадують правила під час перебування біля водойм. Учні згадують номери телефонів екстрених служб. Дуже сподіваємося, що літо для дітей буде активним, цікавим, а головне – безпечним.

Цікаво знати: в різних школах Дніпра облаштовано 8 класів безпеки. Кабінети містять цікаві та наглядні дані щодо того, як безпечно поводиться на дорогах, якщо натрапили на небезпечні предмети тощо. До початку нового навчального року в школах планують створити ще 8 таких класів.

В навчально-виховному комплексі № 136, що на житловому масиві Придніпровськ, учням старших класів розповідають про надання першої домедичної допомоги. Знання та навички – вкрай актуальні у наш складний воєнний час. Цікавий майстер-клас проводить досвідчений експерт, професор НТУ “Дніпровська політехніка” Юрій Чеберячко, якого спеціально запросили до школи для зустрічі з учнями.

– Під час заняття ми дізналися про надання невідкладної домедичної допомоги, – розповідає Єлизавета, учениця 10-го класу. – Приміром, що робити, якщо побачили непритомну людину, як підійти, як правильно допомогти. З такими ситуаціями в житті я вже стикалася, тож це – доволі корисна інформація.

Заняття з безпечної життєдіяльності проводяться для учнів різних класів. Діти зацікавлені та ставлять багато питань. А вчителі прагнуть зробити таке навчання цікавим, доступним та пізнавальним.

Зокрема – в одному з класів діти засвоювали корисні навички з безпеки, граючи онлайн в тематичну гру “Кахут”:

– Під час гри було дуже багато цікавих моментів, – ділиться враженнями Володимир Шокодько, учень 5-В класу НВК 136. – Зокрема, ми дізнавалися про те, як безпечно себе поводити в різних ситуаціях. Наприклад, якщо друзі побачили небезпечний предмет та намагаються його торкатися, то краще відмовити їх це робити.

Чітке дотримання правил безпеки в різних (в першу чергу – небезпечних) життєвих ситуаціях – головний результат такого навчання для дітей. Це – вкрай важливо у наш воєнний час.

– Тиждень безпеки в нашому навчальному закладі проводиться традиційно,  – зазначає Наталя Євсевська, директор навчально-виховного об’єднання №136. – Проводимо низку заходів, завжди намагаємося зробити їх цікавими, інтерактивними, різноманітними. На своїх заняттях ми прагнемо нагадати про алгоритм дій, за якими варто діяти в певних ситуаціях. Залучаємо до співпраці представників поліції, рятувальників. На мою думку, такі заходи з безпеки життєдіяльності варто проводити у кожному навчальному закладі, щоб ми мали змогу убезпечити дітей, зокрема – під час літніх канікул, нагадати їм правила безпечної поведінки.

До НВК №136 цього ранку завітали представники Патрульної поліції. Вони цікаво т розповідають дітлахам – учням молодших класів про важливі правила дорожнього руху та безпечну поведінку на дорозі. Діти – в захваті від гостей та охоче слухають корисні розповіді поліцейських, роздивляються флікери, які роблять пішохода “видимим” в темний час доби та жвавоприміряють їх. 

– Ми відвідали свято останнього дзвоника та нагадали дітям про правила поведінки під час канікул, – розповідає капітан поліції Алла Малиновська-Поправка, заступник начальника управління зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції Дніпропетровської області. – Нагадуємо про правила дорожнього руху, зокрема, акцентуємо увагу на тому, що переходити дорогу можна лише у встановлених місцях. Також нагадуємо про важливість використання світлоповертальних елементів (флікерів) у темний час доби. Ці засоби є обов’язковими для всіх пішоходів. Флікери варто закріпити на видному місці – поверх одягу, на рюкзаках тощо. Неодмінно – на самокатах та велосипедах, якщо діти катаються ввечері. Також можна позначити світловідбивними елементами своїх чотирилапих улюбленців, з якими гуляють люди. Флікери  справді рятують життя, адже завдяки світловідбивним елементам водії в темряві зможуть побачити пішохода набагато раніше та відреагувати.

Загалом представники поліції у останні навчальні дні  відвідають кілька десятків шкіл Дніпра, де зустрічаються зі школярами та вчителями, нагадують про правила безпечно поведінки. 

Фото Володимира Федорищева

Категорія: Важливо, Влада, Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: