Skip to content

До 30 переказів на місяць: в Україні введуть обмеження на переведення коштів

До 30 переказів на місяць: в Україні введуть обмеження на переведення коштів

Національний банк України планує запровадити обмеження на кількість та суми карткових переказів між фізичними особами. Це означає, що протягом одного місяця ви зможете здійснити не більше 30 переказів на загальну суму до 100 тисяч гривень. Чим спричинені такі зміни, – розповість «Наше Місто» з посиланням на ДніпроTV.

Економічна оглядачка Світлана Кушнір зауважила, що подібні обмеження не сприятимуть розвитку банківської системи. Вона вважає, що якщо громадяни відчують на собі обмеження лімітів до 100 тисяч гривень на місяць і 30 транзакцій на місяць, вони перейдуть на готівкові операції. Це, за її словами, призведе до скорочення ринку електронних банківських послуг. Деякі люди вважають це кроком вперед, але насправді, на думку Кушнір, це буде крок назад.

Журналісти спитали, що думають дніпряни стосовно таких нововведень. Більшість опитаних вважають, що на звичайних людей це особливо не вплине. Але якщо буде обмеження – то дніпряни збираються перейти на готівку. Окрім того, дехто зауважує, що це може бути дуже корисно, бо у нашій країні багато незаконних переказів.

«Багато так званих в нашій країні незаконних переказів та інших подібних тем. Тому думаю, що правильно», – каже дніпрянка.

У Нацбанку зазначають, що на звичайних користувачів зміни не вплинуть. А стосуватимуться фінансових операцій, пов’язаних з незаконним заробітком: наркоторгівля, незаконний гральний бізнес та різних тіньових схем.

«НБУ пропонує такі ліміти, ґрунтуючись на результатах дослідження операцій клієнтів семи найбільших транзакційних банків, на які припадає більше 91% всіх емітованих карток, за два квартали 2024 року. За попередніми оцінками, обмеження в 30 операцій на місяць не відчують 98,44% клієнтів, а обмеження за сумою жодним чином не вплине на 95% клієнтів», – пояснює голова Національного банку України Андрій Пишний.

Рішення про обмеження Р2Р-переказів зумовлене нетиповим зростанням їх обсягів з осінніх місяців 2023 року, а також значним збільшенням кількості карток, задіяних у цих транзакціях.

За даними одного з провідних банків-емітентів, лише за період з жовтня 2023 року по квітень 2024 року було виявлено понад 12 тисяч “дроп”-клієнтів. Через рахунки цих осіб за короткий проміжок часу проходили мільйони гривень платежів.

Сукупно йдеться про мільярди гривень, які не були оподатковані, що призвело до недоотримання державою значних сум податків та зборів.

Варто зауважити, що зміни стосуються лише вихідних платежів, на вхідні операції ліміти не впливають. Це означає, що волонтерська діяльність та інші важливі надходження коштів на картки й надалі будуть доступними. Окрім того, операції за реквізитами IBAN залишаються без будь-яких обмежень. Що стосується, зокрема і ФОПів.

Обмеження у Національному Банку України збираються ввести впродовж місяця.

Нагадаємо, раніше ми писали: В Україні деякі гроші більше не прийматимуть у банках та магазинах.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: