Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Дніпрянка Ірина Чабан робить лікарські флораріуми

Дніпрянка Ірина Чабан робить лікарські флораріуми - Наше Місто

Випускниці фізтеху ДНУ Ірині Чабан одного разу спала на думку ідея створювати мініатюрні сади. Своєрідні маленькі світи, які можуть вміститися на підвіконні. Окрім естетичної цінності «пляшкові сади» мають ще й лікарський ефект. Про це повідомляє «Наше місто».

Підгледівши ідею флораріумів на західних ресурсах, наша землячка сама почала експериментувати з екзотичними рослинами та творити власні всесвіти.

Дніпрянка Ірина Чабан робить лікарські флораріуми - Наше Місто

– За освітою я інженер-еколог і природа мене завжди надихала, – розповідає Ірина. – Використовую тропічні екзоти, які живуть у вологому середовищі і просто у квартирі їм некомфортно. А в невеликій ємності вони почуваються чудово. Рослини п’ють воду, випаровують її через листя. Волога осідає на стінах посудин і знову поглинається рослинами. Замкнута екосистема!

Дніпрянка Ірина Чабан робить лікарські флораріуми - Наше Місто

Деякі рослинки поміщені зовсім у маленький простір. Здається, що вони і в тісноті, і в образі. Але це не так.

Дніпрянка Ірина Чабан робить лікарські флораріуми - Наше Місто

  – Нехай і в обмежених умовах, але рослини живуть-ростуть непогано, – пояснює підприємець. – Коли коріння досягає меж, розвиток просто сповільнюється. Таким чином флораріум може існувати кілька років. Можливо, і більше. Поки що в мене такої практики не було. Догляд нескладний – раз на кілька місяців додавати трохи води.

Одразу після повномасштабного вторгнення попит на «пляшкові сади» Ірини впав, але, через деякий час, вони стали дуже затребувані. Нічого дивного – людям хочеться відпочити від війни.

Дніпрянка Ірина Чабан робить лікарські флораріуми - Наше Місто

– Сама робота і спостереження за рослинами підвищує рівень серотоніну, – зазначає Ірина Чабан. – Це знімає стрес і повертає спокій. Своєрідний терапевтичний ефект!

Але найголовніше, що відома флористична практика, використана дніпрянкою, отримала застосування для порятунку наших захисників.

– Моя знайома, бойовий медик уже третій рік на фронті, – розповідає Ірина Чабан. – Вона використовує мої рослини, щоб виводити бійців із важкого психологічного стану. Трапляється, що після бою людина замикається, ні на що не реагує, занурюється в себе. У такому стані допомагають мої мініатюрні сади. Природа лікує! Мені здається, що ще більший ефект буде, якщо після перебування на нулі, у період реабілітації бійці спробують власноруч майструвати подібні композиції.

Раніше ми писали про те, що у Дніпрі до музею передали пошкоджений внаслідок ракетного удару човен «Крим».

Фото Володимира Федорищева

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: