Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ З повітряними тривогами та відключеннями світла: як проходить НМТ у Дніпрі

Починаючи з середини травня цьогорічні абітурієнти складають Національний мультитест. Як проходить тестування у Дніпрі, на що варто звернути увагу перед тим, які йти до екзаменаційного центру? Про це дізналась журналістка «Нашого міста».

Абітурієнтів буде більше

Наказом Міністерства освіти і науки України затверджено календарний план організації та проведення у 2024 році національного мультипредметного тесту (НМТ). Тестування проходить під час основних і додаткових сесій. Основні тривають з 14 травня до 25 червня, додаткові – з 11 до 19 липня. Інформацію про результати основних сесій НМТ за шкалою 100–200 балів буде розміщено в персональних кабінетах учасників до 2 липня, додаткових сесій – до 26 липня. У Дніпропетровській області для проходження НМТ зареєструвалось понад 24 тисяч людей, з них у Дніпрі – 9,5 тисяч.

–  У нашому місті проходять тестування не тільки мешканці Дніпра, а й переселенці , – розповідає Марина Горбенко-Хвастунова, директор Дніпропетровського регіонального центра оцінювання якості освіти. – Більше всього – з Донеччини, бо ми є, умовно кажучи, «донором» для цієї області щодо тестування. Далі за кількісними показниками йдуть Херсонська, Миколаївська, Луганська та Харківська області. При цьому абітурієнти з Сум та Харкова більше концентруються у Полтаві. Цього року на основну сесію зареєструвалось трохи більше абітурієнтів у порівнянні з минулим. А на додаткову – у п’ять разів більше.

Візьміть з собою теплий одяг

Випускники минулих років складають НМТ у травні у наземних аудиторіях, які  розташовані у тимчасових екзаменаційних центрах, зі спуском в укриття під час тривог. А випускники 2024 року  – у червні, виключно в укриттях в екзаменаційних центрах. Тест проходить онлайн, його тривалість – 4, 5 години. З цього часу 4 години триває саме тест, 20 хвилин – перерва, 10 – технологічні процедури.

– Радимо тим, хто буде складати тест у червні виключно в укриттях, брати з собою теплий одяг, – зазначає Марина Горбенко-Хвастунова.  – Бо там може бути прохолодно – біля +18. Оскільки тест відбувається онлайн, в укриттях є інтернет, а також джерела альтернативного живлення. Але все ж таки технічні збої можливі – під час тестування у травні вони були. Разом  з тим, оскільки тестування відбувається цього року в одну зміну, був та є час все налагодити та продовжити іспити. Взагалі на усунення технічних негараздів може бути відведено максимум 2,5 години.

Можливі відключення електроенергії

Те, що повітряні тривоги не будуть заважати абітурієнтам у Дніпрі проходити НМТ, оскільки він буде тільки в укриттях, це, безперечно, хороша новина. Але є й погана – можливі відключення світла, від яких ніхто не  застрахований. У разі аварійних відключень електроенергії під час складання національного мультипредметного тесту порядок подальшого проведення тестування вирішуватиметься на місцях регіональними центрами. Про це  повідомила очільниця Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

– Працюватимемо відповідно до визначених процедур, – наголошує Тетяна Вакуленко.  – У разі відключень персонал тимчасового екзаменаційного центру контактує з регіональним центром, намагається з’ясувати питання і розв’язати проблему. Якщо не буде змоги це зробити, учасникам запропонують взяти участь у додатковій сесії.

  Для участі в додатковій сесії абітурієнтам потрібно буде написати відповідну заяву. Це можуть зробити і ті вступники, які запізнилися на тестування основної сесії з поважної причини: через хворобу або повітряну тривогу. Звісно, така ситуація є дуже небажаною, бо стане причиною для нервування в очікуванні повторного тестування. Але якщо світла не буде понад 2, 5 години – тестування не відбудеться.

– Центри проведення тестування за дорученням губернатора внесені до переліку об’єктів критичної інфраструктури, – підкреслює Марина Горбенко-Хвастунова. – Вони не є сконцентрованими в одному місці, до того ж є  ліміти електроенергії, які видаються на нашу область. Якщо в межах ліміту електроенергії вистачає, її не відключають.   Ми подали до тих, хто відповідає за відключення, інформацію про наші пункти тестувань з адресами та датами. Відповідні структури тримають руку на пульсі. Але гарантувати, що все буде добре, я не можу.

Тож будемо сподіватись на те, що негаразди, які пов’язані з війною, не завадять цьогорічним абітурієнтам пройти тестування.

Що робити в день перед НМТ

Практика показує, що в абітурієнтів є велика спокуса від хвилювання перед іспитом почати повторювати весь матеріал. Однак насправді цього робити не варто. За один день вам уже не вдасться засвоїти велику кількість інформації, а ось отримати ще більше переживань через те, що здаватиметься, що ви недостатньо засвоїли знання, – цілком реально. Наступний день буде переповнений хвилюванням і стресом, тож важливо набратися сил та якісно відпочити. 

Займіться організаційною підготовкою. Ранок перед іспитом – не найкращий час, щоб збирати необхідні речі  та планувати маршрут до місця складання НМТ, адже через переживання доволі легко щось забути. Добре виспіться та гарно поснідайте. Гарне самопочуття – це вже велика частина успіху на іспиті, тож спробуйте виспатися перед важливим днем. Якщо заснути від хвилювання буває складно, прийміть теплий душ, заваріть собі чаю та послухайте заспокійливу музику. Це допоможе розслабитися та швидше заснути. 

Що обовʼязково потрібно взяти з собою на НМТ 

Учасникам обов’язково потрібно взяти із собою:

1.       Документи:

–          Посвідчення особи (можна показати документи у “Дії”).

–          Сертифікат учасника НМТ (роздрукований чи електронний).

–          Запрошення на НМТ (роздруковане чи електронне).

2.       Ручку (папір для чернеток видадуть у центрі тестування).

3.       Питну воду (обовʼязково) та перекус (за бажанням).

Ви можете також взяти із собою необхідні ліки та медичні прилади. 

Що потрібно знати про програму, в якій проходить тестування 

Після прибуття на місце, кожен учень повинен переконатися у тому, що персональний комп’ютер розташований зручно, а робоче місце – комфортне.  Якщо є потреба збільшити шрифт на екрані монітора, то це робиться натисканням клавіш “Ctrl” та “+”, або ж утриманням “Ctrl” та регулюванням колеса миші.

Для початку роботи із тестом потрібно натиснути кнопку “Розпочати роботу над тестом”, після чого у правому верхньому куті з’явиться таймер відліку часу. Обирати послідовність предметів в межах одного блоку та час на завдання учні будуть самостійно, завжди можна повернутися до будь-якого завдання в межах одного блоку. Збереження відповіді відбувається кнопкою “Зберегти відповідь”. У випадку зміни варіанта потрібно обрати бажаний та натиснути кнопку повторно. У цьому випадку збережеться остання відповідь, усі відповіді відображатимуться справа на спеціальній панелі. Для того, аби не виникало жодних непорозумінь, абітурієнтів просять уважно ознайомлюватися з вказівками, які будуть з’являтися на моніторі.

Фото з відкритих джерел.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які нові спеціальності з’явились у ЗВО Дніпра

Категорія: Новини Дніпра, Освіта, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: