Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Вступна кампанія-2024: які нові спеціальності з’являться у вишах Дніпра

Вже незабаром, а саме – з 25 червня, цьогорічні абітурієнти будуть створювати електронні кабінети вступників і обирати майбутній фах. А обирати дійсно є з чого. Журналістка «Нашого міста» поцікавилась, які нові спеціальності з’являться у 2024 році у закладах вищої освіти Дніпра. 

Йдуть в юристи, а потрібні вчителі 

Яку спеціальність краще обрати? У цьому питанні краще за все орієнтуватись на інтереси майбутнього студента, його здібності. Звісно, не можна ігнорувати і ситуацію на ринку праці. Ідеально, якщо бажання абітурієнта та попит на омріяну спеціальність у суспільстві співпадають. Але так буває далеко не завжди.

Наприклад, у цьогорічних абітурієнтів  – так само, як і у їхніх попередників, знов буде високий попит на такі спеціальності як психологія, комп’ютерні науки, право, економіка та менеджмент. Минулого року саме право вийшло на перше місце за популярністю у багатьох вишах. Звісно, дуже добре, якщо всі ті, хто спрямовані на цю спеціальність, хочуть зробити свій вагомий внесок у вдосконалення системи правосуддя в Україні. Але вже не перший рік з усіх усюд лунає інформація про те, що стільки юристів країні не потрібно. Водночас МОН працює над підвищенням популярності таких спеціальностей як фізика, хімія та біологія. А після закінчення війни однозначно будуть затребувані  інженерні спеціальності. Втім, для того, щоб вони стали популярними, вочевидь має змінитись підхід до освіти у старшій школі.

Станом на зараз найбільш затребуваними в Україні є IT-спеціалісти, які на старті заробляють від 20 000 гривень, працівники сфери продажів, фахівці з маркетингу та реклами, фахівці з управління персоналом, фахівці з фінансів та бухгалтерії — від 15 000 гривень. Звісно, зарплати можуть відрізнятися залежно від регіону, рівня кваліфікації та досвіду роботи того чи іншого спеціаліста. Наприклад, у Києві зарплати зазвичай вищі, ніж в інших регіонах України. А ще більш досвідченим та кваліфікованим фахівцям зазвичай пропонують вищу зарплату. Разом з тим, хто знає – можливо, не за горами той час, коли інженери-будівельники або лікарі будуть отримувати стільки же, скільки айтівці? У багатьох українських школах, і зокрема дніпровських,  зараз не вистачає вчителів фізики, інформатики, англійської мови. Але то вже інша історія. 

Медичні психологи допоможуть подолати кризу

У Дніпровському державному медичному університеті у порівнянні з 2023 роком з’явилися дві нові спеціальності – «Медична психологія» і «Громадське здоров’я». У чому їх особливість?

На «Медичній психології» треба навчатись 6 років. По закінченні навчання випускникам буде присвоєна ступінь магістра та кваліфікація лікаря-психолога. Навчатися можна тільки на денній, очній формі. Наразі лікар-психолог – це одна зі спеціальностей, яка надзвичайно потрібна для системи охорони здоров’я України. Звісно, це пов’язане з війною, яка триває у нашій країні. Та навіть після її закінчення потреба у таких фахівцях буде дуже великою. З 2022 року Міністерство охорони здоров’я України ввело посади лікарів-психологів у закладах охорони здоров’я, які надають реабілітаційну та медичну допомогу.  Це викликає збільшення кількості вакансій лікарів-психологів.

Кафедра психіатрії, наркології та медичної психології ДДМУ має великий досвід підготовки фахівців в системі охорони психічного здоров’я.  Тож у чому полягають відмінності таких спеціальностей як лікар-психолог та психолог?

– Найближчі п’ять-сім років будуть небезпечними для багатьох з нас через психологічні кризи, – переконана Вікторія Огоренко, завідувачка кафедри психіатрії, наркології і медичної психології ДДМУ.  – Очікується, що психологічної підтримки лікаря-психолога потребуватимуть близько 15 мільйонів наших громадян. Тому актуальність та престижність цієї професії не викликає сумнівів. Медична психологія вивчає загальні та окремі психологічні особливості змін і відновлення психічної діяльності за різних патологічних станів. Такі фахівці допомагають лікарям багатьох спеціальностей проводити якісне лікування пацієнта. Тому лікар-психолог має знати, як діагностувати та лікувати загальні захворювання.

Лікар-психолог має більш широкі компетенції, ніж просто психолог. Він надає медико-психологічну допомогу. Якщо лікар-психолог отримає додаткову освіту, він може бути психотерапевтом. Під час навчання на спеціальності «Медична психологія» медичні дисципліни вивчаються майже у повному обсязі. Їх скорчено у порівнянні з іншими медичними спеціальностями на 15-20% і за рахунок цього введені психологічні дисципліни. Безпосередньо у клінічному середовищі, у профільних відділеннях медзакладів Дніпропетровщини,   майбутні лікарі-психологи будуть навчатись понад 4 тисячі годин. А це чудова можливість для практики.  До речі, очікується, що на цю спеціальність буде виділено багато бюджетних місць. 

“Громадське здоров’я” – у випускників багато можливостей

Спеціальність  «Громадське здоров’я» дуже поширена у країнах Європи та стрімко розвивається в Україні. Її поява була викликана проведенням медичної реформи, розбудови національної системи громадського здоров’я. У закладах охорони здоров’я, в умовах постійного впровадження інноваційних технологій, є запит на кваліфікованих працівників, які не лише розуміються в області медицини, але і володіють знаннями про новітні підходи вирішення гострих питань. Фахівець з громадського здоров’я повинен вміти аналізувати стан фізичного та психічного здоров’я як окремої особистості, так і групи людей, а також населення цілої країни. Це людина, яка займається промоцією здорового способу життя, охороною довкілля, стежить за екологічною ситуацією, запобігає травматизму на роботі, під час навчання та відпочинку.

 Широкий спектр діяльності випускників цієї спеціальності обумовлений отриманням компетенцій з дисциплін, що знаходяться на межі природничо-наукових і гуманітарних дисциплін: медицини, екології, біології, статистики, соціологічних, юридичних, економічних та політичних наук. Відмінність від лікарської справи полягає у тому, що діяльність у системі громадського здоров’я пов’язана, в основному, із соціальними аспектами медичних проблем та організацією роботи у системі охорони здоров’я. Випускник буде готовий для роботи у системі адміністрації та управління закладами охорони здоров’я, наприклад, у госпіталях, клініках, санаторіях, будинках опіки, реабілітаційних центрах, а також центрах б’юті-індустрії. Це буде управлінсько-адміністративна робота з певними знаннями в області медицини. 

Де навчають на податківців 

В Університеті митної справи та фінансів відкриття нових спеціальностей, освітніх програм завжди відбувається на запит роботодавців. Мінливий ринок праці нашого регіону підказує потребу у тих чи інших фахівцях, тож університет постійно актуалізує навчальні плани, розробляє та впроваджує відповідні новації в освітньому процесі.

– Цього року на бакалаврському рівні ми відкриваємо освітню програму «Податкова справа», яка адаптована для забезпечення кадрами податкових органів всіх рівнів, а також для підготовки фахівців, обізнаних в особливостях адміністрування податків, обов’язкових платежів, – розповідає Вікторія Тараненко, відповідальний секретар приймальної комісії УМСФ.  – Головним стейкхолдером за цією освітньою програмою виступає Головне управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області, але свою підтримку програми надають і Головне управління Державної казначейської служби України у Дніпропетровській області, департамент фінансів Дніпропетровської ОВА.Також на бакалаврському рівні відкрито освітню програму «Управління митною справою», що відповідає специфіці нашого університету та виконано з урахуванням потреб Державної митної служби України. Саме фахівці ДМСУ долучилися до розробки освітньої програми, щоб адаптувати її під сучасні реалії.

Третя освітня програма, яка відкрита на бакалаврському рівні, це «Цифрові фінанси та бізнес-аналітика». Вона виконана на замовлення провідних фінансових та ІT-компаній. Акцент цієї програми зроблений на обов’язковому вивченні іноземної мови та набутті знань та практичних навичок в сфері фінансів, банківської справи, страхування, фондового ринку, а також на поглибленому вивченні цифрових фінансів та бізнес-аналітики.

Фахівці у сфері гастрономії без роботи не залишаться

На магістерському рівні в УМСФ з’явились три нові освітні програми, якими університет заслужено пишається.  «Кризова та реабілітаційна психологія» була відкрита з урахуванням потреб у відповідній реабілітації військових, ветеранів та ветеранок, цивільного населення під час війни. Запити на таких фахівців були сформовані Дніпропетровською ОВА. «Податкове регулювання» була створена не тільки з урахуванням потреб ГУ ДПС у Дніпропетровській області, а й з огляду на потреби громад області у фахівцях з податкового планування та регулювання. Міждисциплінарна освітня програма «Готельно-ресторанна справа та громадське харчування» реалізується з огляду на потребу у висококваліфікованих фахівцях в сфері гастрономії та гостинності, які мають глибокі знання у галузі ресторанних технологій та готельно-ресторанного бізнесу.  Таким чином, в Університеті митної справи та фінансів вибір освітніх програм, за якими перше робоче місце гарантовано, став ще більшим.   

Більш докладно ознайомитись з новими та найбільш затребуваними на ринку праці спеціальностями, які пропонують ЗВО у Дніпрі, можна на Dnipro education city-2024, який відбудеться 11 та 12 травня з 10:00 до 16:00  біля центрального входу до парку Шевченка (колонада). У суботу, 11  травня, там будуть представлені заклади вищої освіти. 

Фото з відкритих джерел.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як відбувається об’єднання вишів у Дніпрі

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: