Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Забуті хвороби повертаються: які інфекції загрожують дітям у Дніпрі

Інфекційні хвороби у Дніпрі

Медики б’ють на сполох: в Україні, спостерігається стрімке зростання захворюваності на так звані “вакцинозалежні” інфекції. Через падіння рівня вакцинації, вони знову дають про себе знати. Які інфекційні хвороби загрожують мешканцям Дніпра, читайте в матеріалі «Наше місто».

Кашлюк, дифтерия, правець

В Україні фіксується тривожна тенденція – зростання кількості випадків захворювань, які колись вважалися зниклими або ж добре контрольованими. Незважаючи на те, що медицина досягла високого рівня розвитку, є хвороби, викорінити які лікарям майже не під силу.

-Є інфекції, які все ще зустрічаються в Україні. Вони несуть велику небезпеку, – наголосив голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики в спільних проєктах Світового банку та МОЗ Федір Лапій.Одна з таких інфекцій – правець.  Нещодавно ми мали випадок у 13-річної дівчинки в Черкаській області. Дитина майже місяць провела в реанімації. Дитина взагалі була не вакцинована. Після незначної травми, з якою зазвичай ми не звертаємося до лікаря, вона захворіла на правець. Також зафіксовано випадок дифтерії зі смертельним наслідком у жінки старшого віку.

За повідомленням Дніпропетровського обласного ЦКПХ, за минулий тиждень зареєстровано 6 випадків кашлюка, у т.ч. 5 випадків серед дітей до 17 років. Випадки реєструвалися у м.Дніпро, м.Кривий Ріг, Криничанській та Губиниській громадах.

– На жаль, ми маємо зростання захворюваності на кашлюк, – повідомив Федір Лапій. -Нагадаю, що в Україні дуже низький рівень вакцинації дітей. Відомо, що 15% дітей першого року життя у 2023 році не отримали потрібні їм дози вакцини. Наголошую, вакцина є в наявності. Кашлюк найбільше небезпечний для дітей раннього віку і саме від нього вакцина захищає.

Кір, краснуха, паротит

За три місяці 2024 року в Україні зареєстровано 23 випадки захворювання на кір, тоді як за аналогічний період минулого року — 9 випадків. Про це повідомили у МОЗ.

Востаннє спалах кору був зафіксований в Україні у 2017-2019 роках. Тоді померла 41 людина (з яких 25 – діти). Але такі спалахи циклічні і повторюються приблизно раз на п’ять років, тож Україна – під ризиком нового спалаху. Причина – низький рівень охоплення щепленнями, адже для формування колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет до цієї хвороби. 

Кір — одне з найзаразніших інфекційних захворювань: 9 із 10 невакцинованих людей ризикують захворіти після контакту із хворим. Найбільш вразливі до інфекції діти, які не мають щеплень.

За Національним календарем профілактичних щеплень, кожна дитина має отримати дві дози вакцини КПК — у 12 місяців та в 6 років.  Щеплення — безоплатні та дозволяють сформувати специфічний імунітет проти кору, паротиту та краснухи або в разі хвороби перенести її легше й уникнути серйозних ускладнень. Ліків проти кору не існує, тому вакцинація — єдиний засіб захисту проти захворювання.

Фото з відкритих джерел.

Читайте також: Як заклади соціальної сфери Дніпра працюють під час планових відключень світла.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: