Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як відрізнити кашлюк від застуди: поради інфекціоніста з Дніпра

Кашлюк - небезпечна інфекція

Кашлюк – серйозне інфекційне захворювання, що потребує своєчасного діагностування та лікування.У чому підступність хвороби та її відрізнити від звичайної застуди, журналістам «Наше місто» розповіла лікар-інфекціоніст з Дніпра.

Кашлюк починається як ГРВІ. Через деякий час розвивається нападоподібний кашель аж до почервоніння обличчя, кашель має характерний свист, виникають сльозотечі. Напади кашлю частішають вночі.

Як відрізнити кашлюк від застуди

– Кашлюк має декілька періодів. У катаральний період захворювання проявляється симптомами респіраторної інфекції. Підвищення температури, сухий кашель. На цьому етапі важко запідозрити кашлюк,- пояснила лікар-інфекціоніст Тетяна Валеріївна. – А вже коли інфекція переходить в період спазматичного кашлю, з’являються напади, специфічні для кашлюка: задуха, конвульсивний кашель.

За словами лікарки, в катаральний період сімейний лікар лікує інфекцію дихальних шляхів. Тому рідко призначаються специфічні дослідження. А коли інфекція переходить в період спазматичного кашлю, а лікар запідозрив кашлюк, тоді може бути проведено відповідне дослідження.

-Можна взяти бактеріологічний мазок. Забір проводиться з задньої стінки глотки на виявлення специфічної палички, – сказала лікар-інфекціоніст. – Також можна провести ПЛР діагностику на виявлення ДНК збудника, або серологічне дослідження на виявлення специфічних імуноглобулінів у крові.

Після визначення точного діагнозу дитячий лікар призначить відповідне лікування.

-Кашлюкова паличка – це бактерія. Вона вражає верхні дихальні шляхи, розмножується в епітелії, виробляє специфічні речовини. Імпульс надходить до центральної нервової системи, внаслідок чого відбуваються рефлекторні кашльові поштовхи, – розповіла Тетяна Валеріївна. – Бактерію ми вбиваємо, призначаючи антибіотики. Але це не впливає на кашель. Для полегшення дихання використовуються неспецифічні методи. Зволоження повітря у приміщеннях, прогулянки на свіжому повітрі, перебування поблизу річок та водойм. Діти на свіжому, вологому повітрі почуваються краще. Також коротким курсом призначаються протикашльові препарати. У період спазматичного кашлю, який триває від семи до чотирнадцяти діб, ці заходи полегшують стан дитини. Якщо це важкий випадок і триває стаціонарне лікування, то застосовують кисневі маски. Бо у дітей раннього віку може виникнути зупинка дихання.

У хворих на кашлюк можуть виникнути ускладнення, пов’язані зі спазматичним кашлем: крововиливи в сітківку, надрив вуздечки язика, пневмонія. Всі ці ускладнення лікуються, невідворотніх змін в організмі дитини не відбувається. Вважається, що дитина, яка перехворіла на кашлюк, отримує пожиттєвий імунітет від цієї хвороби.

Фото автора та з відкритих джерел.

Читайте також: Які знання та навички можуть здобути дніпряни в Університеті третього віку.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: