Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Шахраї тероризують мешканців Дніпра: як уберегти свій Telegram-акаунт

Супрун Юлія

шахраї у телеграм

Вона дізналася, що шахраї від її імені просять гроші через акаунт у Telegram, коли почали телефонувати знайомі. Люди повірили, що з жінкою сталася біда і вона потребує допомоги. На щастя, більшість з них вирішила перевірити цю інформацію, але були люди, які одразу перевели гроші. 

Месенджер Telegram, який налічує понад 700 мільйонів активних користувачів щомісяця, став популярним майданчиком не лише для спілкування, а й для шахрайства. На жаль, ця проблема активно поширюється й у Дніпрі. Як працює популярна шахрайська схема, з’ясовувала кореспондентка “Нашого міста”. 

шахраї у телеграмі

Психологічний тиск та маніпуляції

В останні тижні у Дніпрі значно зросла кількість випадків шахрайських схем, пов’язаних з Telegram-акаунтами. Зловмисники використовують різні методи, щоб отримати доступ до особистої інформації та коштів користувачів.

Мені за добу до зламу у телеграм прийшло повідомлення від доброго знайомого, чудового лікаря, прекрасного татуся – підтримати його донечку – проголосувати, щоб вона пройшла конкурсний відбір. Просто додати свій голос, це ж просто  – лайкнути і ти щаслива, бо бачиш, що одразу голос зараховано і дитинка ось-ось обжене колегу. Я навіть не встигла збагнути привітати татуся з участю донечки у конкурсі. Уже згодом зʼясувала, що ця донька давно виросла і вже має свою донечку, – розповідає журналістка Фаїна Мендалюк історію взлому її акаунта у Telegram.

шахраї у телеграм

А вже наступного дня шахраї господарювали у її акаунті. Все відбулось миттєво, коли Фаїна робила робочі розсилки у Telegram. Він раптово на мить вимкнувся, а потім запросив авторизуватися і всі намагання скинути авторизацію були марними. Поки жінка намагалася з’ясувати, що сталося з її акаунтом, шахраї вже благали її знайомих про термінову грошову допомогу, обіцяючи через кілька годин повернути гроші.

Фаїна Мендалюк

Я дізналася, що мене взломали, коли мені почали телефонувати знайомі та питати, чим мені допомогти. Як з’ясувалося в телеграмі від мого імені шахраї просили гроші. І одна моя колега вже перечислила 4400 грн. Вона повірила, що мені потрібна допомога. Потім я повернула їй ці гроші з власних, – розповідає Фаїна Мендалюк.

Саме так, як вона розповідає і працює ця шахрайська схема у найпопулярнішому месенджері. Шахраї намагаються виманити у людей пароль або код підтвердження, вдаючись до психологічного тиску або маніпуляцій. Наприклад, вони можуть сказати, що ваш акаунт був зламаний і вам потрібно терміново ввести код, щоб його відновити.

Зараз гуляє така шахрайська схема, коли зламують одну сторінку і всім контактам надсилають однакове повідомлення. Наприклад, проголосуй там за мене або за когось.

Коли люди переходять за посиланням, якщо в них не встановлено хмарний пароль, то відразу їх викидає зі сторінки. Її володарями стають шахраї. І ще буває, що вони навіть встановлюють людям хмарний пароль для того, щоб людина вже не змогла отримати доступ, – розповідає Аліна Дябло, старший інспектор 1-го сектору Управління протидії кіберзлочинам в Дніпропетровській області.

Головний редактор газети “Наше місто” Олена Міснік теж відгукнулась на телеграм-повідомлення від поважної та відомої у Дніпрі людини, яка просила перейти за посиланням та проголосувати за дитину, яка бере участь у конкурсі.

Олена Місник

Я бачу в  Telegram з’явилась якась група 25+. Я дивлюсь, її зробив Олексій Григорук, а це замдиректора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА. Це людина, яку я особисто знаю та довіряю їй. Я проголосувала та ще перекинула посилання у робочу групу і мої колеги теж проголосували, розповідає Олена Міснік.

Через кілька годин Олексій Григорук повідомив у фейсбуці, що його телеграм-акаунт взломали. Після цього співробітники газети “Наше місто”, які взяли участь у голосуванні за посиланням у створеній шахраями групі, кинулися перевіряти свої телефони та соцмережі.

Найпоширеніші схеми шахраїв

  • Ваш друг у біді: Шахраї надсилають повідомлення, нібито від близької людини, яка потребує термінової допомоги. Вони можуть просити перевести їм гроші на карту, щоб вирішити проблему.
  • Фейкові розпродажі: Зловмисники створюють фейкові канали або групи, де пропонують товари за дуже низькими цінами. Після того, як користувач переводить оплату, товар йому не надсилають.
  • Фішингові посилання: Шахраї надсилають посилання, які ведуть на фейкові сторінки входження до Telegram. Після того, як користувач вводить свої дані, зловмисники отримують доступ до його акаунту.
  • Вірусні програми: Шахраї можуть надсилати файли або посилання, які містять віруси. Після того, як користувач завантажує їх, зловмисники отримують доступ до його пристрою та особистої інформації.
  • Злом через QR-коди: Зловмисники можуть генерувати QR-коди, які, якщо їх відсканувати, ведуть на шкідливі сайти або додатки, які можуть вкрасти ваші дані або заразити ваш пристрій.

Не довіряти та відкоригувати налаштування

До системного адміна Андрія Борисенка в останні дні дуже часто звертаються люди з проблемою злому телеграм-акаунту. Він каже, що зараз захиститися від злому облікового запису справа не проста, адже шахраї постійно вдосконалюються та користуються наївністю людей. 

Андрій Борисенко

Під виглядом голосувань, зборів, різних оцінок, шахраї намагаються затягнути людину для переходу по шахрайському посиланню, після чого якимось чином повідомити їй числовий код, який в результаті буде використано для злому облікового запису. Тому насамперед, крім усіх пунктів безпеки, не варто бути довірливими і не переходити за сумнівними посиланнями голосувань тощо, – каже Андрій Борисенко. 

Він пропонує кілька правил, які допоможуть захистити обліковий запис від шахраїв.

  • Налаштувати двофакторну авторизацію, для цього потрібно увімкнути хмарний пароль. якщо зловмисник зможе увійти за кодом смс, йому потрібно буде ввести ще хмарний пароль, який буде створений людиною.
  • Приховати номер телефону від сторонніх, це дає змогу приховати дані для злому, але іноді не зовсім прийнятно для людей, які мають великий обсяг роботи в телефонному режимі (багато дзвінків від сторонніх номерів).
  • Перевіряти, на яких пристроях активний ваш акаунт, у налаштуваннях, у меню пристрою, можна побачити, на яких пристроях наразі використовується акаунт, це може бути телефон і ноутбук, під час злому облікового запису в списку з’явиться якийсь інший невідомий пристрій. У цьому ж меню є пункт, закрити сеанс, або закрити всі сеанси крім поточного (телефон або планшет, яким ви користуєтеся), після цього необхідно повторити вхід в обліковий запис на необхідних пристроях.

Як використовують викрадені акаунти

У Кіберполіції  радять ніколи не переходити за посиланнями від незнайомих людей, а якщо вас про це просить знайомий, треба щонайменше придивитися, як виглядає посилання.

Рекомендація саме від поліції – треба впевнитися, що ви спілкуєтесь саме зі своїм знайомим. Зателефонуйте йому або напишіть в іншому месенджері, – радить Аліна Дябло, старший інспектор 1-го сектору Управління протидії кіберзлочинам в Дніпропетровській області.

кіберполіція

За даними Кіберполіції, найчастіше шахраї просять гроші і роблять це дуже правдоподібно. Наприклад, пишуть нібито своєму знайомому, что треба терміново погасити кредит, а гроші обіцяють повернути. Також зловмисники можуть читати переписки, мають доступ до фото, шукають якийсь компромат на людину, яким можна  потім її шантажувати.

Якщо є такий шантаж, то в будь-якому разі не потрібно платити шахраям, тому що, по-перше, ви не можете бути впевнені, що ця людина дійсно не викладе цю інформацію або фото, навіть якщо ви заплатите. А по-друге, найчастіше буває, що шахраї потім постійно, просто як на кормушці, давлять на людину і вимагають гроші, – каже співробітниця Кіберполіції.

Поради від Кіберполіції

  • Не використовувати однакові паролі. Багато хто ставлять однакові або дуже схожі паролі, які ставили ще у ВК та в Однокласниках, а ці соцмережі вже неодноразово були зламані. Існують такі бази, де зберігаються старі зламані паролі. І шахраї користуються ними.
  • Паролі повинні бути складні – від десяти символів з великими та малими літерами, символами і цифрами. Коли шахраї намагаються отримати доступ до будь-якої соцмережі, або банківських додатків, вони це роблять за допомогою програм по підбору паролів. Якщо пароль складний, то потрібно дуже багато часу, щоб підібрати таку велику ймовірність. 
  • Треба ставити хмарний пароль – він є в налаштуваннях телеграм. В інстаграмі та у фейсбуці це називається двофакторна аутентифікація. В інших месенджерах називається «двоетапна перевірка». Це спеціальна функція для безпеки. В телеграмі приходить спочатку п’ятизначний код, щоб відкрити ще одну сесію, і потім ввести пароль. В інстаграмі і в фейсбуці, наприклад, спочатку треба вводити пароль, а потім на телефон приходить чотиризначний код, і тільки після введення цього коду можна  входити на сторінки.

Якщо вас взломали

У випадку, якщо шахраї заволоділи вашим акаунтом, треба дуже швидко намагатися вийти з активних сеансів, радять у Кіберполіції. 

У налаштуваннях – ви бачите, з якого пристрою були зроблені входи на вашу сторінку – треба закрити інші активні сеанси, щоб залишити тільки у вас на телефоні. І це потрібно дуже швиденько зробити для того, щоб цей шахрай пішов з вашої сторінки. По-іншому, ніяк не можливо, – каже Аліна Дябло.

Перші кроки:

1.Змініть пароль: Якнайшвидше змініть свій пароль від тelegram. Для цього:

  • Відкрийте Telegram на будь-якому пристрої, де у вас є доступ до нього.
  • Натисніть на іконку меню (три горизонтальні лінії) у верхньому лівому кутку.
  • Перейдіть до “Налаштування”.
  • Виберіть “Безпека та конфіденційність”.
  • Натисніть “Змінити пароль”.
  • Введіть свій старий пароль, а потім двічі введіть новий пароль.
  • Натисніть “Зберегти”.

2. Вийдіть з акаунту на всіх пристроях: Це допоможе запобігти тому, щоб шахраї знову отримали доступ до вашого акаунту. Для цього:

  • Перейдіть до “Налаштування” > “Безпека та конфіденційність”.
  • Прокрутіть сторінку вниз до розділу “Активні сеанси”.
  • Натисніть на кнопку “Завершити всі інші сеанси”.

3. Зверніться до служби підтримки Telegram: Служба підтримки Telegram може допомогти вам відновити ваш акаунт і дати вам поради щодо того, як уникнути злому в майбутньому. Ви можете зв’язатися зі службою підтримки Telegram через https://telegram.org/support.

4. Повідомте про шахрайство: Ви можете повідомити про шахрайство в Telegram, щоб допомогти їм покращити безпеку платформи. Для цього:

  • Перейдіть до чату зі шахраєм.
  • Натисніть на ім’я шахрая вгорі чату.
  • Натисніть на кнопку з трьома крапками у верхньому правому кутку.
  • Виберіть “Поскаржитися”.
  • Виберіть причину скарги (“Шахрайство”).
  • Натисніть “Відправити”.

Пам’ятайте!

  • Шахраї постійно шукають нові способи обдурити людей.
  • Важливо бути уважними та обережними, щоб не стати жертвою шахраїв.
  • Ви можете уберегти свій Telegram-акаунт від злому, дотримуючись простих правил безпеки.

Нагадаємо, раніше ми писали, як у Дніпрі шахраї наживаються на людях.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: