Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ ОФІЦІЙНО Відключення світла у Дніпрі: місто тримає удар та економить електроенергію

Михайло Чернов

В Дніпрі міські комунальні служби, попри всі негаразди та випробування воєнного часу, стабільно працюють для міста та дніпрян, забезпечують нормальні умови для життя та роботи, для того, щоб у людей був прийнятний комфорт, спокій та надія, – повідомляє “Наше місто”.

Ситуація в енергетиці країни через ворожі удари стає все складнішою. Втім, в Дніпрі врахували складний досвід блекаутів осені-зими 2022-23-х років, які важко пережила вся країна. Серед іншого міські комунальні підприємства отримали різноманітні потужні генератори, які допомагають службам життєзабезпечення впевнено працювати для людей.

Фахівці “Дніпроводоканалу” виконують ремонти цілодобово

Приміром, завдяки зусиллям міської влади комунальне підприємство Дніпроводоканал напоготові до роботи у екстрених ситуаціях. Відомо, що функціонування підрозділів та інфраструктури підприємства, постачання води мешканцям, установам, організаціям значною мірою залежить від наявності електроживлення. А відключення електрики призводять до складнощів.

Найперша справа – оперативне інформування про нештатні ситуації. КП «Дніпроводоканал» швидко публікує актуальні повідомлення у власному каналі в Телеграм, на сторінці у  Фейсбук, у вайбер-каналі. Також важливі новини про роботу комунального підприємства оперативно повідомляє холдинг Наше місто.

Ремонтно-відновлювальні роботи виконуються в штатному режимі, оперативно та якісно, розповідають на підприємстві. У разі виникнення аварійних та екстрених ситуацій для їх ліквідації будуть задіяні всі аварійні бригади та необхідна кількість техніки.

– Дільниці оперативно-аварійних робіт цілодобово працюють над усуненням  пошкоджень, – розповідає Юрій Гамазинський, директор  КП “Дніпроводоканал”.  – В середньому за тиждень виконуються сотні заявок, які надходять від громадян у Контакт-центр Дніпра.

Нещодавно, за тиждень фахівці комунального підприємства виконали 153 заявки щодо ремонтів на мережах водопостачання  та 260 заявок – щодо робіт на мережах водовідведення. А загалом за рік виконано приблизно 21 520 заявок.

Власні джерела енергії для комунальників, свердловини з водою – для мешканців

У межах підготовки до роботи у можливих екстрених ситуаціях, за останній час було придбано, змонтовано та підключено 144 генератори. Пристрої розподілені між структурними підрозділами КП “Дніпроводоканал” – в залежності від функцій, які покладено на  підрозділи.

Крім того, для забезпечення містян водою в екстрених ситуаціях в Дніпрі комунальники облаштували понад сто колонок в різних місцях. На випадок зупинки об’єктів водопостачання для мешканців підготували 56 свердловин на лівому та 45 – на правому березі міста.

Також на низці локацій у Дніпрі, зокрема – на території закладів освіти та в Пунктах незламності –  встановлені 86 ємностей з технічною водою.

Для зручності містян створений ресурс в Інтернеті, де можна дізнатися про місцезнаходження та готовність ємностей та колонок з водою.

Буде світло, попри все

Через надскладний стан в енергетичній системі країни, який значно погіршився через численні ворожі удари навесні, в Дніпрі в вечірній час ретельно економлять електрику. Зокрема, ввечері, з 21.00 до 24.00, працює лише 30 відсотків світильників по всьому місту, окрім мостів.

Такі дії з раціонального споживання електрики, які застосовують у Дніпрі, зменшують загальне навантаження на енергосистему нашої країни. Місто робить свій важливий внесок у національну справу економію енергії та допомагає іншим українським мегаполісам триматися.

Попри все, дніпровські комунальники продовжують модернізацію вуличного освітлення, ремонтують, оновлюють мережі та прилади і, зокрема несуть світло туди, де раніше вуличного освітлення не було взагалі. Дніпро крок за кроком стає містом без темних околиць.

Вкрай важливий акцент цієї роботи, яка вже багато років проводиться в Дніпрі з ініціативи міського голови Бориса Філатова – впровадження енергозберігаючих технологій, сучасних ламп та загалом систем освітлення, завдяки чому місто отримує суттєву економію електрики.

Приміром, нещодавно фахівці КП “Міськсвітло” проводили роботу з модернізації мереж зовнішнього освітлення у приватному секторі міста – по вул. Черкаській.

– Тут замість старих натрієвих ламп встановили 40 сучасних енергоефективних світлодіодних світильників, – розповів Андрій Алєксєєв начальник експлуатаційно-технічного району № 2 КП «Міськсвітло» Дніпровської міськради. –

 Стільки ж оцинкованих кронштейнів. Ще замінили 1100 метрів ізольованого проводу.

 Місцева мешканка пані Валентина дуже радіє, що у приватному секторі буде нове освітлення:

– Дуже добре, що встановлять саме яскраві світильники, адже від старих не було користі. Частіше вони просто не горіли. Була проблема, як іти, можна  було ноги зламати. А тепер буде дуже добре!

Сучасні світильники, які впроваджують фахівці КП “Міськсвітло” у Дніпрі, дозволяють економити електрику та менше навантажують енергосистему. 

– Нове освітлення у середньому більш економне за старе (приблизно на 30 %) та дає яскравіше освітлення, — зазначив Андрій Алєксєєв. – Це допомагає витрачати менше коштів з міського бюджету на оплату електроенергії. 

Загалом у  2023 році в Дніпрі замінили 8 562 лампи зовнішнього освітлення та 126 опор.  У 2024 р. КП «Міськсвітло» продовжує роботи із встановлення світлодіодних світильників, які менше навантажують енергосистему.  Станом на початок 2-го кварталу встановлено 1221 світильник (з них 908 світлодіодних), змонтовано близько 32 км сучасного самонесного ізольованого проводу та 253 нові опори.

Від початку 2024 року фахівці вже провели роботи на 90 об’єктах: по вул. Мелітопольській, Салтівській, Поштовій, Балтійській, Тернопільській та пров.Лісозаводському. Також не оминули подвір’я вулиць Орлівської, Енергетичної, Незалежності, Будівельників тощо.

Роботи з ремонтів та покращень проводяться в т.ч. за зверненнями містян. 

Номери Єдиної гарячої лінії міськради:

+38 (056)732 12 12, +38 (095)732 12 12, +38 (096)732 12 12

Доступ в Інтернет: провайдери придбали генератори

Провайдери доступу в Інтернет також готуються до роботи в умовах відключень електрики.


Як повідомили “Нашому місту” в компанії ДТС, яка надає послуги доступу в Інтернет для багатьох клієнтів в Дніпрі, фірма заздалегідь придбала та підготувала два генератори, щоб забезпечити роботу технологічного обладнання в екстрених випадках.

Також компанія має пристрій безперебійного живлення, уточнив керівник компанії Костянтин Любимий.



Раніше “Наше місто” розповідало про те, як подбати про наявність доступу в Інтернет, попри відключення світла. Значна кількість абонентів вже скористалися можливістю провести у свої оселі або офіси т.зв. оптичний Інтернет, який працює навіть у разі відсутності електроживлення. Тож попри все, дніпряни зможуть бути з Інтернетом.

Категорія: ЖКГ, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: