Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Активне довголіття: як Університет третього віку змінює життя літніх людей у Дніпрі

у Дніпрі Університет третього віку йде в ногу з часом

Заряд бадьорості, нові знання та цікаве спілкування – ось що дарує своїм слухачам Університет третього віку у Дніпрі. Цей проєкт, започаткований у 2016 році за ініціативи міського голови Бориса Філатова, здобув неабияку популярність серед людей поважного віку. Він дає можливість не лише безкоштовно навчатися і піклуватися про своє здоров‘я, а й забути про самотність. Цьогоріч до проєкту додались нові напрямки. Детальніше читайте в матеріалі “Наше місто”.

Коли старість – в радість

Замість того, аби нудьгувати та скаржитись на життя, пенсіонери з Дніпра пішли вчитися. Саме таку можливість надає соціальний проєкт “Університет третього віку”. Його мета – не просто дати людям похилого віку знання, а й покращити їхнє життя загалом.

– Соціальний інноваційний проєкт “Університет третього віку” спрямований на реалізацію права людини на навчання, освіту, отримання соціальних послуг та адаптації старшого покоління до сучасних викликів життя, – повідомила Карина Коденчук, провідний спеціаліст сектору планування заходів департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики ДМР. – У період воєнного часу для пенсіонерів міста відкриті нові напрямки. Серед них – антистрес: управління рівнем стресу, самосцілюючі методики заспокоєння. Також запроваджено щотижневі зустрічі з юристом.

Життя учасників УТВ насичене і яскраве: вони надзвичайно цікаво проводять усі свята, займаються танцями, вчать іноземні мови і, звичайно, ходять на лекції.  Більшість з них має сучасні гаджети, якими вони з легкістю користуються. А найстаршій студентці – майже 90 років.

– В УТВ діють освітні програми, лекції, семінари, практичні заняття з таких напрямків: українська, польська, англійська та німецька мови, психологія, основи роботи зі смартфоном, айфоном та ПК, правознавство, суспільствознавство, українознавство, лекції з дієтологом та нутріціологом про здоровий спосіб життя, а також агрономія, – додала Карина Коденчук. – Всі ці напрями дозволяють пенсіонерам не лише зберегти розумові здібності на відмінному рівні, а й розвивати і розширювати коло своїх інтересів, горизонт знань та навичок, підтримувати критичне мислення. 

Психологічна та юридична підтримка студентів УТВ

Окрім широкого спектру навчальних програм та фізичних активностей, Університет третього віку пропонує слухачам заняття з психологом.

– Зустрічі з психологом надають пенсіонерам алгоритм дій, ресурси, інструменти для підтримки їхнього душевного здоров’я, – сказала Карина Коденчук. –  Якщо ми говоримо про практичні техніки самозцілення і самозаспокоєння, то це новітні напрями, які ми відкрили тільки цього року. Незалежно від віку люди перебувають у стані перманентного стресу. Тож на цих практично-лекційних заняттях слухачам визначають рівень тривожності і розписують алгоритм дій, як пережити стрес і вийти з апатії та насолоджуватися життям.

Лариса Іванівна вже понад два роки відвідує Університет. Вона – постійна слухачка психологічних лекцій.

– Я дуже щаслива, що мені випала така нагода, – зізнається Лариса Мороз. – Тут в мене з’явилися друзі. Ми відвідуємо цікаві заняття. Я ходила на заняття з психології, здорового способу життя, опанування смартфонів. Залюбки ходжу у театр та органний зал, на танці. Фізкультура дуже корисна для здоров’я. Тренування проходять в парках, навколо природа прокидається, і легше дихати і жити! Адже зараз усім важко, війна йде. У мене племінник на фронті, у знайомих діти воюють, все це важко пережити. Тому я найбільше люблю заняття з психології. З нами викладач спілкується дуже душевно. Він цікавиться нашою думкою, питає, як ми живемо, виходимо з різних ситуацій. Серед нас багато допитливих людей, які ставлять нестандартні питання. Ми обговорюємо книги, ходимо в кіно на історичні фільми. Це дає поштовх думати та робити висновки. Тож життя стає цікавішим. Від нас самих багато залежить. 

За словами Карини Коденчук, лекції та консультації з юристом також мають надзвичайно важливе значення у період воєнного стану. Спеціалісти надають алгоритми дій щодо шахрайський схем, їхнього виявлення, захисту інтересів громадян. 

В ногу з часом: слухачі УТВ опановують гаджети

У сучасному світі знання та навички користування гаджетами стають все більш необхідними. Університет третього віку йде в ногу з часом і пропонує своїм слухачам курси з навчання користування смартфонами. До речі, вони мають найбільшу популярність серед відвідувачів.

– Навчання основам користування смартфоном та комп’ютером значно полегшує життя пенсіонерів, – каже Карина Коденчук. – Це забезпечує їм доступ до необхідних ресурсів та комунікацію з банками, ЦНАПами та різними організаціями, які вимагають відповідних навичок.

Анна Просяна вже сім років відвідує Університет третього віку. І лише минулоріч жінка пройшла навчання з комп’ютерної грамотності. Тоді вона опанувала багато нових навичок, але час не стоїть на місці і пані планує продовжити вивчати функції смартфона, записавшись на новий курс. 

– Я ходжу на спортивну руханку, українську мову, малювання. Мені дуже подобається відвідувати усі заходи, – ділиться Анна Просяна. – У минулому році ходила на заняття з опанування гаджетів. Я не дуже вправно користувалась смартфоном, а на заняттях розповідали цікаві речі. Я дізналася, як чистити гаджет, як фотографувати, як використовувати додатки. Це були дуже цікаві лекції. Тепер навіть мої діти кажуть, що я вже багато вмію! 

Заняття безкоштовні, вони проводяться у доступній та цікавій формі з урахуванням вікових особливостей слухачів.

Культурні вечори Університету третього віку

Для учасників Університету третього віку регулярно організовуються різноманітні культурні заходи, які дарують їм незабутні враження, емоції та нові знання.

– Культурні заходи, такі як відвідування театрів та музеїв міста, перегляд фільмів слугують додатковим засобом психологічної підтримки, допомагають відволіктися від негативних думок і зосередитися на позитивних аспектах історії та культури міста, – запевняє Каріна Коденчук. – Кожен з учасників може безплатно відвідати протягом місяця один захід, що відбувається у театрах міста. Також учасники можуть відвідувати центри етнічних спільнот, художній та історичний музеї, квиток також безплатний.

Виставки, театральні вистави, екскурсії до музеїв – це лише деякі з активностей, які чекають на слухачів університету. Кожен захід – це можливість поринути у світ мистецтва, історії, культури, розширити світогляд та поспілкуватися з однодумцями.

– Щороку в Університеті з’являється щось нове, – ділиться враженнями Анна Просяна. – Раз на місяць нам дають квитки до театру, я люблю ходити з дівчатами на вистави. Також кожного року ми пишемо Всеукраїнський диктант національної єдності. А 16 травня – День вишиванки. Я завжди беру участь у відзначенні цього свята. УТВ дає мені можливість спілкування з однодумцями, коло знайомих та подруг постійно збільшується. Я дуже рада, що у Дніпрі є такий Університет. Все це завдяки меру Борису Філатову. Це була його ідея. Також дяка співробітникам Університету, які приділяють нам максимум уваги. 

Також для учасників проводяться майстер-класи з образотворчого мистецтва – медитативне малювання, малювання кавою, виготовлення свічки, виготовлення ляльки-мотанки – оберегу українського народу тощо.

Для людей похилого віку влаштовують дискотеки

Вік – танцям не завада. Про це кажуть учасники УТВ з Дніпра. Вони з задоволенням відвідують ретро-дискотеки та кажуть, що й на пенсії можна жити цікаво та яскраво. Наші журналісти відвідали один з таких заходів, що проходів у парку Глоби.

Українські класичні та сучасні хіти, що лунали з колонок, одразу ж привабили любителів музики і танцмайданчик швидко заповнився енергійними танцюристами.

– Мені 70 років, але я, немов, танцор-диско, відвідую усі танцювальні заходи, – розповідає Микола. – У мене дружина також танцює, з нею й ходимо на дискотеки, адже ми вже 48 років разом. Наша найулюбленіша пісня – «Смерека».

Світлані Григорівні 67 років, вона також постійна відвідувачка таких дискотек.

– Я давно відвідую Університет третього віку, займаюся гімнастикою, – каже Світлана Григорівна.- Прийшла на танці з подружками, ми тут завжди збираємося. Я дуже люблю пісню «Україночка», вона про мене, моїх батьків, нашу Україну.

У Дніпрі ретро-дискотеки стали вже традиційними для людей поважного віку. 

– З настанням теплої погоди люди звернулися до нас з проханням відновити такі заходи,- прокоментувала Катерина Гришина, представниця КП «Міська інфраструктура» міськради Дніпра- Ми пішли їм на зустріч. Плануємо і надалі проводити дискотеки, вони дуже подобаються нашим гостям. Танці допомагають трохи розвантажитись і гарно провести час. Анонси дискотек ми публікуємо заздалегідь на офіційних сторінках у соцмережах КП «Міська інфраструктура» та департаменту парків та рекреації.

Запальні українські хіти, танці на свіжому повітрі та дружня атмосфера дарують заряд бадьорості та позитиву людям старшого віку, допомагаючи їм зберегти душевну рівновагу під час війни.

Фізична активність – запорука здоров’я та бадьорості

З настанням теплої погоди заняття зі спортивних напрямків також проходить на свіжому повітрі. З ранку у парку Глоби збираються поціновувачі здорового способу життя. Всі старанно та злагоджено під сучасну музику виконують вправи традиційної зарядки.

– Я вже три роки відвідую Університет, дуже задоволена,- запевняє Людмила Смагіна. – Це така собі зарядка для організму, спілкування та гарний настрій. Сюди не просто йдеш, а летиш. Якщо чесно, якби не цей Університет, ми б всі уже зачахли. А так ми розквітаємо, як ті квіточки. Зарядку відвідую обов’язково. Наприклад ця руханка спрямована на сустави. Починаємо з голови і закінчуємо пальчиками на ножках. Все рухається. Це дуже корисно для здоров’я. Після зарядки почуваємося значно краще. Ми на заняттях забуваємо про свій вік. У нас є жіночка, якій скоро виповниться 90 років, але вона бадьора та активна. 

– Я – переселенка з Донецької області, – додала Антоніна Ткаченко. – Вже рік беру участь у заходах, які проводить УТВ. Зараз прийшла на гімнастику, відвідую також східні танці та йогу. Мені дуже подобаються ці заняття. Вони дають змогу відволіктися від тривожних новин та негативу. Я нещодавно була на семінарі у Полтаві, там були представники майже усіх великих міст центральної частини України. Ми спілкувалися з ними і я дізналась, що більше ніде немає такого Університету для людей похилого віку. Вони мені навіть не вірили, що такий є у Дніпрі! Дякую Філатову, що піклується про нас, пенсіонерів. 

Тренера Сергія Молчанова відвідувачі називають спортивною родзинкою УТВ. Кажуть, що він дарує присутнім неймовірний заряд позитиву та енергії. 

– Насамперед тренування мають бути побудовані на настрої, – пояснює Сергій Молчанов, лектор та тренер ранкових зарядок УТВ. – Я дуже активна людина, обожнюю зарядки, тренування та ділюся цим з іншими людьми. Роблю це з задоволенням. Спеціально добираю такі вправи, які будуть корисні. Наприклад, коли ми робимо нахил, то ми активізуємо наш жовчний. А це дуже важливо. Тому всі вправи засновані саме на поліпшенні стану здоров’я. Вони підійдуть на кожен день, учасники зможуть самі виконувати їх вдома. Передусім я показую танцювальні вправи. Раджу жінкам вмикати вдома улюблену музику і танцювати просто для себе. Це поліпшує фізичний та емоційний стан.  

Спортивні програми проєкту корисно впливають на підтримку фізичного, психологічного стану та зберігають мобільність учасників. 

– У нас є такі спортивні напрями: пілатес з елементами йоги, також продовжуємо вдосконалювати китайську гімнастику “Байлун Бол”, – повідомила Каріна Коденчук. – Напрямки: оздоровча зарядка, танцювальна зарядка, зарядка з елементами східних єдиноборств, скандинавська хода, черлідинг, східні танці. 

Заняття з цих спортивних напрямків проходять на локаціях, розташованих у різних районах міста, щоб було зручно усім учасникам. 

Як долучитися до проєкту

У той час триває пошук нових шляхів для розвитку та вдосконалення Університету третього віку. Адже для спорту, творчості та креативності не існує вікових обмежень.

– З планів на майбутнє, хочемо в цьому сезоні проводити різні показові спортивні виступи в парках міста, щоб більше учасників мали змогу долучитися, – сказала Каріна Коденчук. – Також плануємо створити професійну команду учасників УТВ з черлідингу, будемо брати участь у всеукраїнських, а можливо і міжнародних змаганнях. 

В Університеті третього віку впевнені, що команда з черлідингу стане доказом того, що люди похилого віку можуть бути активними, здоровими та успішними. Університет створений для того, щоб його учасники змогли реалізувати всі нездійснені мрії молодості, знайти однодумців та опанувати сучасні навички у світі новітніх технологій.

– Ми запрошуємо жінок віком від 55 років, а чоловіків віком від 60 років, – повідомила Каріна Коденчук. – Особи, які не досягли зазначеного віку, але отримують пенсію за вислугу років, можуть також долучитися до участі у проєкті. ВПО, які фактично проживають у Дніпрі і це зазначено у довідці, теж можуть відвідувати перелічені вище заходи. Усі заняття безкоштовні.

Звертайтеся за адресою: вул. Старокозацька, 40б. При собі потрібно мати оригінали документів: паспорт, пенсійне посвідчення, ідентифікаційний код, для ВПО – довідку про взяття на облік.

Фото Володимира Федорищева, Валерія Кравченка  та з відкритих джерел.

Категорія: Важливо, Влада, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: