Skip to content

Дніпропетровщину атакують отруйні павуки

Дніпропетровщину атакують отруйні павуки

Настання теплої пори року активізує не лише корисних комах, але й небезпечних членистоногих. На Дніпропетровщині, окрім поширених нешкідливих, останнім часом все частіше зустрічаються два види отруйних павуків: південноруський тарантул та каракурт (чорна вдова). Яку загрозу вони несуть та як діяти у разі укусу, розповідає «Наше місто» з посиланням на Суспільне.

У Дніпропетровської області серед майже 700 видів різних павуків зафіксовано всього два отруйні види. Нещодавно мешканець Криничанського району побачив на порозі свого будинку тарантула.  

Дніпропетровщину атакують отруйні павуки

Ледь відігнали його. Це був південноросійський тарантул. Коли відганяв від будинку того павука, то було видно, що він агресивно поводився, – каже чоловік.

Цей павук вважається одним з найбільших у Європі. Усі без винятку представники роду тарантулів вважаються отруйними.

-Південноруські тарантули, що водяться у нас, не несуть смертельної небезпеки для людини. Вони отруйні, але їхня отрута не небезпечніше, ніж укус оси або бджоли, – каже зоолог Євген Буяновер.

Тим не менш, на Дніпропетровщині все частіше зустрічається так звана «чорна вдова». Її укус несе смертельну небезпеку для людини.

– Каракурт або чорна вдова – найотруйніший вид української фауни. По Європі десь до 3% смертності від укусу такого павука, – розповів доктор біологічних наук ДНУ ім. О. Гончара Кирило Голобородько.

Як розпізнати цих павуків:

Південноруський тарантул:

  • Великий павук (до 4 см) з густим коричневим волосяним покривом.
  • Тіло може мати бурі, сірі або чорні відтінки.
  • Волохаті лапи.

Каракурт (чорна вдова):

  • Невеликий павук (до 1 см) з чорним тілом та червоними плямами на спині.
  • Блискуче черевце.
  • Короткі лапи.

У разі укусу отруйного павука потрібно негайно звернутися за медичною допомогою. Це особливо стосується людей похилого віку, для яких укус каракурта може становити серйозну загрозу. Укус тарантула, хоча й не такий смертоносний, може спричинити сильну алергічну реакцію.

Читайте також: Які комарі найбільш небезпечні у Дніпрі.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: