Skip to content

Грошова допомога на дітей в Україні 2024: перелік виплат під час війни

Грошова допомога на дітей 2024: перелік виплат під час війни

З початком повномасштабної війни в Україні кожен малюк потребує більше фінансової та моральної підтримки, ніж раніше. Навіть у цей важкий період держава продовжує надавати фінансову допомогу українським дітям. Які виплати можна наразі отримати, – розповість «Наше Місто».

Підтримка у зв’язку із вагітністю та пологами

Декретна відпустка – це період, під час якого батько або мати залишаються на домогосподарстві, доглядаючи за новонародженою дитиною та не працюють. Можна вийти у декрет з 30-го тижня вагітності, однак жінка повинна мати лікарняний листок.

Декретні виплати надаються усім жінкам (навіть неповнолітнім), які не мають страховки в державній системі соціального страхування. Розмір допомоги:

  • загальний – 100% середньомісячного доходу жінки на місяць;
  • мінімальний розмір – 25% від прожиткового мінімуму для працездатної особи на місяць, тобто не менше ніж 757 грн.

Варто зауважити, що розмір допомоги для жінок, які офіційно працюють, залежить від їхнього заробітку за останні 12 календарних місяців перед декретом.

Для безробітної допомогу визначатимуть на основі допомоги з безробіття

Розмір виплати не може бути меншим за мінімальну суму, розраховану на основі мінімальної заробітної плати. У 2024 році це виглядає так:

  • Максимальна сума допомоги для працездатних жінок становить 106 500 гривень на місяць;
  • Мінімальна сума для працездатних жінок складає 7 100 гривень на місяць.

Виплати при народженні дитини:

Державна допомога при народженні дитини становить 41 280 гривень, але вона виплачується не одразу. Спочатку видається перша частина допомоги у розмірі 10 320 гривень, після чого рівними частинами щомісяця протягом трьох років виплачується по 860 гривень. Можна оформити цю допомогу протягом 12 місяців з моменту народження дитини. Крім того, таку ж допомогу надають і для усиновлених дітей.

У 2024 році, крім традиційної паперової форми, діє спеціальна послуга “єМалятко”. Батькам потрібно подати заявку та отримати кілька послуг одночасно:

  • Реєстрація народження дитини та її місця проживання;
  • Призначення допомоги при народженні дитини;
  • Призначення допомоги для багатодітних сімей.

Пакунок малюка

Також при народженні малюка передбачена допомога у вигляді боксу для новонародженої дитини. Вона містить найнеобхідніші речі для малюка.

«У 2024 році збільшиться кількість товарів, які мають попит: багаторазових вологостійких пелюшок, теплого одягу для немовлят, плед-ковдру замінять на більшу для зручнішого використання, натомість зменшать кількість одягу найменшого розміру», – повідомляє Мінсоцполітики.

Зазвичай пакунок для новонародженої дитини видають після виписки з пологового будинку. Проте, якщо бокси закінчилися у пологовому будинку, то батькам потрібно звернутися до найближчого управління соціального захисту.

Також батьки можуть отримати грошову компенсацію. Проте варто пам’ятати, що під час дії воєнного стану це не можна зробити онлайн. Отже, щоб отримати компенсацію за пакунок, потрібно звернутися до найближчого центру соціального захисту. Один з батьків повинен подати такі документи:

  • заяву про отримання пакунку для новонародженої дитини (або грошову компенсацію);
  • паспорт;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку з пологового будинку про те, що ваша сім’я не отримувала пакунок для новонародженої дитини.

Розмір грошової компенсації за пакунок для новонародженої дитини становить не менше ніж три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років. У 2024 році це складає 2 563 гривні.

Отже, у 2024 році батьки отримуватимуть за бебі-бокс для новонародженої дитини 7689 гривень.

Виплати для матерів-одиначок

Матері-одиначки, які не перебувають у шлюбі, та одинокі усиновлювачі, у яких в свідоцтві про народження дитини або інших документах не вказаний батько (тобто тільки мати), мають право на отримання допомоги на утримання дітей.

Сума допомоги для одиноких матерів визначається як різниця між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Максимальні суми допомоги на дітей для одиноких матерів у 2024 році складають:

  • 2 563 грн на дітей до 6 років;
  • 3 196 грн на дітей від 6 до 18 років;
  • 3 028 грн на студентів, які навчаються на денній формі навчання віком від 18 до 23 років.

Навіть у разі введення воєнного стану або в період до одного місяця після його закінчення, виплата допомоги не буде припинена, навіть якщо отримувач не встигне своєчасно переглянути її.

Аліменти на дитину у 2024 році

Гарантований мінімальний обсяг аліментів, які батько або мати сплачують за дитину при низьких доходах, становить не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Отже, мінімальні суми аліментів у 2023 році складають:

  • для дітей до 6 років – 2 563 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років – 3 196 грн;
  • для дітей 18-23 років – 3 028 грн.

Виплати опікунам дітей, позбавленим батьківського піклування

Держава надає допомогу опікунам дітей, які позбавлені батьківського піклування. Слід зазначити, що ці виплати є власністю дитини.

Розмір допомоги також залежить від прожиткового мінімуму та дорівнює 2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. У 2024 році це:

  • для дітей до 6 років – 6 407,5 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років – 7 990 грн.

Якщо дитина має інвалідність, суми виплат будуть більшими:

  • для дітей до 6 років – 8 970,5 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років – 11 186 грн.

Виплати дітям з багатодітних сімей

Виплати для дітей з багатодітних сімей залишаються незмінними у 2024 році – становлять 2 100 грн за третю та кожну наступну дитину. Ці виплати здійснюються до досягнення дитиною віку шість років, а заявку на отримання допомоги у розмірі 2 100 грн можна подати будь-коли, навіть якщо дитина вже має три або чотири роки. Щоб отримати цю допомогу, один з батьків повинен звернутися до органу соціального захисту населення або Центру надання адміністративних послуг із відповідною заявою.

Допомога дітям з інвалідністю

Діти з інвалідністю мають право на виплату у розмірі 70% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Наприклад, у 2023 році це становить 1652,7 грн. Додатково передбачена надбавка на догляд за цими особами.

Допомога дітям-ВПО

Також надається допомога дітям-внутрішньо переміщеним особам. Для осіб з інвалідністю і дітей щомісячні виплати складають 3 тисячі гривень.

Нагадаємо, раніше ми писали: Відновлення пенсій: як повернути заморожені виплати.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: