Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Навчання в Європі та США 2024: скільки коштує та що потрібно знати

Навчання в Європі та США 2024: що потрібно знати

Дехто задається питанням. Чому українська держава у такий складний час усіма способами намагається налагодити навчальний процес? Організація іспитів, набір до вищих навчальних закладів, впроваджує дистанційне навчання, та робить багато іншого, не чекаючи закінчення військових дій.

Чому ж це робиться, коли війна ще не закінчилася? Все досить просто — освітній процес не можна припиняти, оскільки саме молодому поколінню доведеться відновлювати свою країну та піднімати її на новий рівень, пише «Наше місто».

Навчання в Європі та США 2024: що потрібно знати

Які документи вимагають при подачі та коли саме варто їх подати?

Перший етап вступу — це подача документів, таких як:

  • заявка про вступ;
  • атестат про середню освіту з оцінками;
  • дипломи, сертифікати, документи, які підтверджують статус учня (якщо такі є);
  • мотиваційне есе;
  • рекомендаційні листи від вчителів (якщо такі є);
  • портфоліо (якщо є необхідність);

Подача документів для вступу проводиться в спрощеному порядку. Наприклад, деякі вищі навчальні заклади відтепер не вимагають перекладу документів для подачі на мову приймаючої країни. Терміни подання документів залежить від країни і правил учбового закладу. У більшості з них прийом закінчується не пізніше за липень поточного року.

Скільки коштує навчання?

В університетах Європи для українців є як платні, так і безкоштовні місця. Якщо вибрати платне навчання, його вартість може стартувати від 1000 до 13000 євро за рік. Існують також навчальні заклади, які готові навчати іноземних студентів безкоштовно за умови високого рівня знання їх національної мови. Наприклад, в Чехії та Німеччині усі бажаючі іноземні студенти можуть вступити на безкоштовну форму навчання, якщо зможуть скласти іспит на знання мови країни на рівні не менше В2.

Варто зазначити наступні фактори, які треба прорахувати абітурієнту.

Місцезнаходження навчальних корпусів та гуртожитків, необхідність користування транспортом, харчування та проживання студента, побутові витрати, додаткові заняття, стиль життя та інше.

Є навчальні заклади, в яких деякі з цих пунктів вже враховані у вартість навчання, проте найчастіше вони вносяться окремо. Ці моменти можна уточнити на сайті обраного вами закладу.

У деяких державах слід враховувати додаткові витрати на опікунство над підлітком, який не досяг повноліття. Іноді ці функції перебирає на себе агентство, але у багатьох випадках вони покладаються на приватних осіб. Також є окремі університети, які дають можливість українцям вчитися за місцевими цінами. Вони приймають українських студентів й пропонують їм навчання за локальними цінами. У відсотках — це приблизно мінус 70%. Є низка країн, де університети спеціально виділяють для студентів з України бюджетні місця або пропонують навчання за мінімальну оплату. У тому числі такі країни, як Естонія, Литва, Німеччина, Італія, Бельгія, Чехія, Польща, Австрія, Фінляндія тощо. У більшості університетів потрібне знання державної мови, тому часто доводиться при вступі складати відповідний мовний тест. Іноді вивчення мови пропонують проводити паралельно з основним навчанням, відвідуючи спеціалізовані курси.

Навчання у відносно дешевих вищих навчальних закладах Європи

Німеччина. Найпрестижніший технічний вуз в Мюнхені. Середня річна вартість навчання досить дешева, вона становить лише 352 євро.

Франція. Паризький університет — найбільший ВНЗ Парижа, який входить до топ 50 найкращих університетів Франції. Середня річна вартість навчання на бакалавраті – близько 270 євро, у магістратурі – близько 350 євро. Це робить його одним із найдешевших університетів Європи, незважаючи на статусність.

Польща. Варшавський університет — один із найбільших та найвідоміших навчальних закладів Польщі, одночасно відноситься до найдешевших університетів Європи. Навчання обійдеться у 900 євро. На проживання варто відкладати від 300 євро в місяць. Безумовно, Польща, яка надає Україні підтримку на всіх напрямках, не зробила винятку і в освітній сфері. Державні польські університети в рамках програми «Solidarni z Ukraina» дають можливість українським студентам та докторантам навчатися безкоштовно. Для цього необхідно звернутися до Національного агентства з питань академічного обміну.

Навчання в Європі та США 2024: що потрібно знати

Чеський агротехнічний університет у Празі. Навчання чеською мовою безкоштовне. Вартість навчання англійською мовою може змінюватись з року в рік. Також, багато університетів Чехії пропонують допомогу різних форм для студентів та абітурієнтів з України. Це і безкоштовне навчання, і стипендії, і мовні курси. Наприклад, Університет Палацького запровадив схему обміну студентами з тих вишів, які постраждали внаслідок війни.

Навчання в Європі та США 2024: що потрібно знати

Австрія. Віденський університет — це найстаріший університет у німецькомовному світі та один із найстаріших у Європі. Вартість навчання складає 746 євро в семестр.

Навчання в Європі та США 2024: що потрібно знати

Що потрібно для вступу в вищий навчальний заклад в США?

Подавати документи в університети Сполучених Штатів Америки бажано мінімум за півроку із-за високого конкурсу. Але все залежить від учбового закладу. Якщо ви знаєте англійську мову, варто подумати про навчання в Канаді або США. Тим більше, що університети цих країн вважаються одними з найкращих у світі та стабільно потрапляють у топ світових рейтингів. Навчання коштуватиме від 10 до 35 тисяч доларів на рік, але можна спробувати знайти грант. Для цього потрібні хороші оцінки в табелі і хороший рівень англійської мови, підтверджений сертифікатом IELTS або TOEFL. У деяких американських університетах є додатковий іспит SAT Довідка, але його вимагають лише топові виші. У багатьох університетах є й додаткові вимоги, але вони різні. Наприклад, якщо ви вступаєте на творчу спеціальність, можливо, вам доведеться підготувати портфоліо. На магістратуру з інженерії у США доведеться скласти GRE Довідкy. Тест для перевірки математичних, мовних та аналітичних навичок, для бізнес-напрямів — GMAT.

Скільки коштує навчання?

Навчання у канадському коледжі (у Канаді коледжі вважаються вищими навчальними закладами) коштуватиме 14—17 тисяч канадських доларів на рік (приблизно 9—13 тисяч доларів США).

Вартість навчання в державних університетах США на бюджетних відділеннях — від 6 тисяч доларів у семестр.

Вартість навчання в приватних ВНЗ стартує від 4 тисячі доларів у семестр і здатна досягати 25 тисяч доларів у семестр в Гарварді (медична і юридична освіта може коштувати ще дорожче).

Чи можна вчитися в США безкоштовно? Існує варіант умовно безкоштовного навчання, коли за вас платить ваш майбутній працедавець. Але найреальніше отримати стипендію або грант. Їх видає уряд країни і штату, учбові заклади і різні фонди.

Топ відносно дешевих вищих навчальних закладів у США та Канаді:

  • Університет Невади. Розташований у місті Ріно. Вартість навчання буде складати від 26 тисяч доларів у рік.
  • Університет Флориди — знаходиться в місті Тампа, один з найбюджетніших державних ВНЗ, вартість навчання за учбовий рік становить від 15 тисяч доларів. Є багато різних направлень, таких як технічне, медичне, економічне тощо.
  • Унівеситет Фулл-Сейл. Вартість навчання становить від 11200 доларів США, цей навчальний заклад приватний.
  • Mohawk College. Коледж знаходиться у Канаді в місті Гамільтон, вартість навчання  від 10 тисяч євро на рік.
  • Коледж Джорджа Брауна. Найбюджетніший виш Канади. Від 8900 тисяч євро на рік коштує навчання у цьому коледжі. Нагадаю, що коледжі в Канаді прирівнюються до вищих навчальних закладів.

Теоретично, українці можуть вступати до будь-якого американського ВНЗ, при дотриманні всіх встановлених вимог. Чим раніше ви починаєте навчання в США, тим легше і успішніше відбувається зарахування та навчання. Найідеальніший варіант — це починати із середньої освіти.

Потрібно пам’ятати, що вступ на перший курс американського університету одразу після 11 класу української школи безпосередньо доступний не у всіх ВНЗ.

Загальна схема зарахування до ВНЗ США залежно від ваших вихідних даних

Навчання в Європі та США 2024: що потрібно знати

Бажаючим навчатися в Америці потрібна необхідна студентська віза. Видаються два види цього документа: категорії F-1 для студентів академічних програм і програм вивчення англійської мови. Власники цього дозволу на в’їзд повинні бути зайняті тільки навчанням і не мають права на роботу без спеціального дозволу.

Якщо ви власник візи F-1, тобто студент академічної програми, ви маєте право на один рік OPT (оплачувана практика) зі своєї спеціальності.

Магістратура в США не менш популярна ніж навчання на бакалавріаті й триває від 1 до 2 років. На відміну від ступеня бакалавра, який можна одержати як у коледжі, так і в університеті, ступінь магістра можна одержати тільки в університеті.

Раніше ми писали, безкоштовне навчання та тренування з мехатроніки для старшокласників Дніпра та області.

Автор: Артем Чернобай

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: