Skip to content

Як у разі відключень світла в Україні не залишитися без зв’язку та інтернету

Як при відключенні світла в Україні не залишитися без зв’язку та інтернету - Наше Місто

Через атаку на енергетичні об’єкти 8 травня, в Україні готуються до віялових відключень електроенергії. У вечірній час з 18:00 до 23:00 споживання електроенергії сягає піка. Тому в цей період мешканці міст можуть залишитися без світла. Як у випадку відключень не залишитися без інтернету та зв’язку, – розповість «Наше Місто».

Як відновити мобільний зв’язок

Через нестабільне електропостачання можливі перебої з мобільним зв’язком. Коли зникає світло, базові станції операторів переключаються на резервне живлення. Зазвичай його вистачає на 4-5 годин.

Якщо ж відключення затягується, станція може повністю відключитися і зв’язок зникне.

Щоб українці мали доступ до зв’язку, у 2022 році було запущено національний роумінг. Це безкоштовна послуга, що дозволяє абонентам підключатися до мереж інших операторів, якщо їхня власна недоступна.

Як активувати національний роумінг:

  • Android: Перейти в Налаштування, потім – Мобільна мережа (або Підключення) – Оператор – Вибрати вручну потрібну мережу.
  • iOS: Параметри – Мобільні дані – Вибір мережі – Вибрати вручну потрібну мережу.
Як при відключенні світла в Україні не залишитися без зв’язку та інтернету

Оберіть доступний оператор мережі – VODAFONE UA, UA-KYIVSTAR або LIFECELL. Якщо спроба реєстрації безуспішна, спробуйте знову або оберіть іншого оператора. Після цього ви зможете здійснювати телефонні дзвінки, приймати їх, а також відправляти та отримувати SMS-повідомлення.

Щодо мобільного інтернету, його використання в національному роумінгу може бути не дуже зручним. Оператори надають доступ до мережі 2G/3G зі швидкістю до 512 Кбіт/с. Цього може вистачити для обміну повідомленнями в месенджерах або пошуку інформації в Інтернеті.

Як без світла мати домашній інтернет

Якщо ви хочете мати доступ до інтернету, навіть коли вимикають світло, необхідно заздалегідь про це подбати. Зверніться до свого провайдера та запитайте, чи використовує він енергоефективні мережі за технологією xPON.

Технологія xPON –  «пасивна мережа», що дає можливість підключати інтернет до будинків за допомогою оптики. Це означає, що кабель заводиться безпосередньо у вашу квартиру, а обладнання, яке потребує живлення, розміщується на станції провайдера.

PON має унікальну деревоподібну структуру, що робить живлення периферійних пристроїв необов’язковим. Завдяки цьому, навіть при локальних відключеннях електроенергії, ви матимете доступ до мережі, за умови наявності резервного живлення на ваших девайсах. Швидкість з’єднання залишається на високому рівні, достатньому, як до прикладу, для комфортного перегляду онлайн-телебачення.

Якщо ваш провайдер не пропонує доступ до Інтернету через оптичний кабель, ви можете знайти найближчого постачальника з xPON-мережею та подати заявку на підключення. Для прискорення процесу рекомендується об’єднатися з сусідами. Наприклад, у Києві більшість великих постачальників пропонують цю послугу.

Як при відключенні світла в Україні не залишитися без зв’язку та інтернету

Якщо в домашній мережі використовується Wi-Fi, крім джерел живлення для ноутбука або комп’ютера, потрібно мати альтернативне джерело живлення для роутера. Це може бути зарядна станція, безперебійне живлення або павербанк. У випадку з павербанком необхідно мати батарею, яка здатна надавати необхідний вольтаж, і кабель з відповідними роз’ємами.

Таким чином, підключивши роутер до повербанка, Wi-Fi працюватиме абсолютно так, як і зазвичай.

Пункти незламності

Якщо національний роумінг не діє і зник домашній Інтернет, ви також можете звернутися до одного з Пунктів незламності. Просто завантажте мапу в додатку “Дія”, щоб знайти найближчий пункт лише за кілька кліків.

За допомогою додатку можна визначити, чи працює пункт, чи доступний він для людей з інвалідністю, а також чи є зв’язок, Інтернет, генератор, вода, тепло, аптечка і можливість підзарядки гаджетів.

Як при відключенні світла в Україні не залишитися без зв’язку та інтернету
Фото: thedigital.gov.ua.

Нагадаємо, раніше ми писали: В Україні зберігається дефіцит електроенергії: як економити світло вдома.

Читайте також: Як економлять електроенергію мешканці Дніпра.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: