Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Сумний наслідок війни: у Дніпрі відзначають зростання кількості безпритульних тварин

Михайло Чернов

У Дніпрі відзначають зростання кількості безпритульних тварин - Наше Місто

Війна – страшне випробування для людей та для братів наших менших. У прифронтовому Дніпрі останнім часом відчутно зросла кількість безпритульних тварин. На жаль, багатьох собак та кішок залишили на вулиці господарі, які виїхали з Дніпра за кордон. Додалися тварини, яких привезли до нашого міста із зони бойових дій. Собаки, що втратили будинок і господарів, переміщуються з територій, де йдуть активні бої. Деяких собак та кішок вивозять з-під обстрілів у безпечніший Дніпро зооволонтери та небайдужі військовослужбовці, повідомляє «Наше Місто».

У Дніпрі і до війни, і зараз проблемою бездомних тварин максимально активно займається міське комунальне підприємство “Зооконтроль”. До того ж, діє виключно гуманними, цивілізованими методами. У “Зооконтролі” констатують: зростання кількості безпритульних тварин – це сумний наслідок  війни, яку країна-агресор розв’язала проти України.

Фахівці комунального підприємства всіма силами намагаються зменшити чисельність безпритульних тварин, для чого забирають безпритульних собак та кішок з вулиць, а потім дбають про них – лікують, стерилізують та вакцинують. Собаки повертаються на місце проживання стерилізовані та щеплені від сказу.

У Дніпрі відзначають зростання кількості безпритульних тварин - Наше Місто

– Попри війну, ми не припиняємо цю роботу ні на день, – каже Ірина Пономаренко, представниця КП “Зооконтроль.

Щодня співробітники КП за допомогою спецавтомобіля виїжджають на планові вилови бездомних тварин, про які повідомляють містяни. Завдяки цьому щодня з вулиць забирають по 10-15 бездомних собак та кішок. А загалом за минулий рік фахівці забрали з вулиць 2629 бездомних собак.

У Дніпрі відзначають зростання кількості безпритульних тварин - Наше Місто

Окрім стерилізації, КП “Зооконтроль” допомагає тваринам, які потрапили у біду. З початком війни допомогу надають не тільки місцевим собакам та кішкам, а й тим, яких привозять пораненими із зони бойових дій.

У “Зооконтролі” бездомних тварин оглядають, за потреби – надають медичну допомогу, зокрема – лікують переломи, отруєння та інші недуги. Загалом за 2023 рік фахівці комунального підприємства вилікували від різних захворювань 558 собак та 73 кота.

Усі безпритульні тварини, яких забирає КП “Зооконтроль”, стерилізуються та прищеплюються від сказу. Як зазначають фахівці, через війну відчутно посилилася міграція у т.ч. диких тварин, наприклад – лисиць, які все частіше потрапляють до населених пунктів. Дикі тварини нерідко можуть бути носіями сказу. Тому вкрай важливою є вакцинація собак і кішок – і домашніх вихованців, і безпритульних – від цього небезпечного захворювання.

– Після цього тварин, яких підлікували та вакцинували, намагаються влаштувати в сім’ї – знайти їм нових дбайливих господарів, – розповіла Ірина Пономаренко. На щастя, за минулий рік вдалося знайти новий будинок для 307 собак та 36 котів.

Якщо прилаштувати тварин не вдається, то стерилізованих собак з характерними кліпсами (зараз кліпси – червоного кольору) випускають у ті місця, де їх виявили. Тварини не можуть розмножуватися, в результаті їхня чисельність поступово знижується.

Для того, щоб проблема безпритульних тварин вирішувалася максимально цивілізовано, мешканцям також слід дотримуватись певних правил. Насамперед, нагадують фахівці КП “Зооконтроль” – не варто годувати бездомних тварин, собак та кішок, біля під’їздів, дитячих майданчиків, магазинів тощо. У таких випадках тварини розглядатимуть ці місця як свою кормову базу і в деяких ситуаціях можуть виявляти агресію, наприклад, коли голодні.

Якщо є гуманне бажання нагодувати бездомного собаку чи кішку – краще зробити це подалі від людних місць. А після – обов’язково прибрати та утилізувати миски, пакетики та інші предмети, з яких їли тварини.

У Дніпрі відзначають зростання кількості безпритульних тварин - Наше Місто

А найголовніше – всім дніпрянам нагадують: про безпритульних тварин (особливо тих, у яких немає червоної кліпси у вухах, тим більше – про зграї тварин) доцільно повідомити комунальне підприємство “Зооконтроль” за телефоном: 098 172 85 99, у робочі дні з 8-00 до 17-00.

Окреме важливе прохання спеціалісти “Зооконтролю” адресують власникам свійських тварин, насамперед – мешканцям приватного сектору: категорично не варто випускати ваших улюбленців гуляти без нагляду – на т.зв. “вільний вигул”. У такому разі тварини можуть гуртуватися в зграї, через певний час – народжуються цуценята, у результаті знову збільшується кількість безпритульних тварин. Тож відповідальність  господарів домашніх собак та кішок має дуже велике значення для зниження кількості бездомних тварин.

Фото КП “Зооконтроль”, Валерій Кравченко.

Категорія: Війна, Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: