Skip to content

Їжа, яка вбиває: скільки трансжирів на добу може вживати людина

Скільки трансжирів на добу може вживати людина - Наше Місто

В Україні, як і в багатьох інших країнах, споживання трансжирних кислот (трансжирів) стає все більш серйозною проблемою. Їх високий рівень у раціоні тісно пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, ожиріння, цукрового діабету, розладів імунної системи та інших проблем зі здоров’ям, пише «Наше місто» з посиланням на ГУ Держспоживслужби у Дніпропетровській області.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує:

  • Споживати не більше 1% трансжирних кислот від загальної калорійності їжі, що складає приблизно 2,2 г на день для людини, яка вживає 2000 калорій.
  • Виключити трансжири з раціону або максимально мінімізувати їх споживання.

Середня норма споживання природних насичених жирів у раціоні на день складає:

  • для чоловіків – не більше 30 г на день,
  • для жінок – не більше 20 г на день.
Скільки трансжирів на добу може вживати людина - Наше Місто

Трансжири бувають двох видів:

  • Природні: містяться в м’ясі та молочних продуктах (в невеликих кількостях)
  • Промислові: штучно створюються під час гідрогенізації рослинних олій. Саме вони становлять найбільшу небезпеку для здоров’я.

Промислові трансжири можна знайти в:

  • Кондитерських виробах: тортах, тістечках, печиві, вафлях, цукерках
  • Фастфуді: картоплі фрі, наггетсах, бургерах, чебуреках
  • Морозиві: молочних напоях, каві, гарячому шоколаді з вершками
  • Чіпсах, сухариках, попкорні
  • Переробленому м’ясі: ковбасах, сосисках, сардельках, шинці, беконі, солоному та копченому м’ясі, м’ясних консервах
  • Сухих сумішах: для супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів
  • Соусах, кетчупах, майонезах: сирних та плавлених сирах, твердих сирах, заморожених напівфабрикатах

Використання гідрогенізованих жирів робить продукти дешевше, збільшує термін їх зберігання. Тому виробники активно їх застосовують.

Як уберегти себе від трансжирів?

  • Читай етикетку перед купівлею готових продуктів або напівфабрикатів. Трансжири зазвичай позначаються як: кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або спред чи маргарин.
  • Виключай споживання трансжирів повністю або мінімізуй їх.
  • Вживай лише натуральну тваринну їжу.
  • Готуй їжу самостійно.
  • Віддавай перевагу рослинній їжі.
  • Заміни майонези та соуси оливковою олією.
  • Відмовся від фастфуду та напівфабрикатів.
  • Вживай більше м’яса, риби, морепродуктів, яєць, свіжих овочів, фруктів, авокадо, горіхів, насіння, бобових та цілісних злаків.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: