Skip to content

Їли в’ялену рибу: у Дніпрі двоє людей захворіли на ботулізм

Ксенія Куземко

Їли в’ялену рибу: у Дніпрі двоє людей захворіли на ботулізм

Двоє жителів Дніпра захворіли на ботулізм, вживаючи в’ялену рибу домашнього приготування. Це стало черговим нагадуванням про важливість вживання лише перевірених продуктів харчування. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на ДніпроОВА.

Ботулізм – це серйозна і потенційно смертельна інфекція, яка може розвиватися стрімко. Збудник цієї хвороби – бактерія Clostridium botulinum, яка може “ховатися” в продуктах харчування, що не були належним чином оброблені, зберігалися або транспортувалися.

Фахівці наголошують: хвороби можна уникнути, якщо дотримуватися правил. Найперше, не слід вживати протерміновану консервовану їжу з банок зі здутими кришками. А ще купувати рибні та м’ясні продукти з рук на вулицях та стихійних ринках. Особливо – в’ялену або копчену невипотрошену рибу.  

Для нарізання сирих та готових продуктів варто використовувати окремі дощечки. Крім цього, потрібно ретельно дотримуватися правил термічної обробки.

Серед перших симптомів ботулізму – температура, нудота,  блювота, діарея. Далі розпочинається порушення зору, дихання, м’язова слабкість, запаморочення.

За найменшої підозри на ботулізм потрібно негайно звертатися до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Хворим потрібно ввести антитоксин.

Раніше ми писали, на Дніпропетровщині за рік 1000 людей захворіли на туберкульоз.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: