Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ На Дніпропетровщині за рік 1000 людей захворіли на туберкульоз

24 березня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Протягом останніх десятиріч ця інфекція є однією з найбільших медичних та соціальних проблем в Україні. Яка ситуація на Дніпропетровщині, дізнавались журналісти «Наше місто».

Вже майже 30 років Україна бореться з епідемією туберкульозу. Наразі у Дніпропетровській області спостерігається певна стабілізація показників. Цьогоріч зафіксовано зниження рівня захворюваності на туберкульоз порівняно з 2022 роком. Про це сказали під час брифінгу представники Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

–  У 2022 році в області було зареєстровано 1500 випадків туберкульозу серед дорослого населення, – повідомила завідувачка відділення особливо небезпечних інфекцій Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Галина Шамичкова. – У 2023 році виявлено 1000 випадків бацилярних форм туберкульозу. Серед дітей – понад 100 випадків, з яких бацилярних – 12 (у минулому році було 10). З початку 2024 року вже маємо близько 100 нових випадків. Тож можна казати про зниження рівня захворюваності.

За її словами, серед умов, які можуть призвести до поширення інфекції, – міграція населення, недостатнє укомплектування кадрами закладів охорони здоров’я та небажання деяких людей звертатися за медичною допомогою.

Фото “Наше місто”

-Збудником являється мікобактерія туберкульозу, яка добре зберігається в навколишньому середовищі, – повідомила Галина Шамичкова. – Хворі при розмові можуть заражати людей, що знаходяться поряд. Також можливе зараження через предмети побуту. Тому найбільша кількість випадків виникає серед контактних осіб. Джерелом інфекції є хвора людина. На туберкульоз хворіє і велика рогата худоба. При вживанні молока від інфікованих тварин можливе зараження людини.

Фото з відкритих джерел

Симптоми туберкульозу: втрата ваги, втомлюваність, температура, нічна пітливість, тривалий кашель. Якщо ви помітили у себе ці ознаки – негайно зверніться до лікаря. Вам проведуть скринінгове анкетування, після чого запропонують пройти обстеження.

Профілактика туберкульозу: на що слід звернути увагу

Профілактика туберкульозу – це в першу чергу проходження флюорографії. Це дозволяє вчасно виявити хворобу і швидко вилікувати її на  ранньому етапі. Флюорографію необхідно проходити раз на рік.

-Питаннями профілактики туберкульозу опікуються сімейні лікарі, – сказала Галина Шамичкова. – Вони організовують також безкоштовні обстеження пересувними флюрографами. Обстежитись в першу чергу  мають представники групи ризику: люди, що мають захворювання імунної системи, ВІЛ-інфіковані, особи з хронічними захворюваннями. У світі прийнято глобальну стратегію «Подолаємо туберкульоз разом», до якої приєдналась і Україна. Хочу підкреслити, що ця програма повністю безкоштовна. А це і діагностика, і лікування і профілактичні огляди.

Щоб запобігти зараженню потрібно вести здоровий спосіб життя, підтримувати імунітет, займатися спортом, часто гуляти на свіжому повітрі, збалансовано харчуватися, відмовитись від шкідливих звичок, уникати контактів з хворими. Також надійним способом профілактики туберкульозу вважається вакцинація.

Фото “Наше місто”

-Вакцинація проводиться в перші дні після народження дитини. Ми всі повинні розуміти, що саме так ми можемо убезпечити себе від цього захворювання, – повідомила завідувачка відділення імунопрофілактики Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Портних. – Інколи стається, що навіть вакцинована людина хворіє. Але щеплення необхідне щоб уникнути тяжких ускладнень від туберкульозу.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вакцинована дитина у 15 разів рідше може захворіти на туберкульоз, ніж невакцинована.

-Краще проводити таку вакцинацію у пологовому відділенні, адже при народженні у дитини немає практично жодних протипоказань для такого щеплення, – сказала Валентина Портних.- Якщо з різних причин дитина не вакцинується у пологовому, щеплення вона може отримати у будь-якому віці до досягнення 17 років.

Фото з відкритих джерел

За минулий рік на Дніпропетровщині охоплення вакцинацією проти туберкульозу склало 84% від усіх новонароджених. Тож є частина батьків, які відмовляються.

-У минулі роки після першої вакцинації у пологовому проводилась і ревакцинація – у 7 та 14 років. Потім календар щеплень змінився. Станом на сьогодні маємо лише одне щеплення. Всі заклади охорони здоров’я забезпечені області вакциною європейського виробництва (Польща, Болгарія). У нас в наявності понад 13 тисяч доз вакцини БЦЖ. Вона безпечна, ефективна та проводиться безкоштовно.

Хворіють на туберкульоз різні верстви населення, незалежно від соціального статусу. А щодо термінів лікування, то їх значно скоротили.

Фото з відкритих джерел

-Відзначу, що зараз немає тривалих курсів лікування по 6 місяців, вже є більш короткі схеми, – сказала Галина Шамичкова. – Через 2-3 тижні після початку лікування людина може лікуватися амбулаторно, бо вона вже не виділяє мікобактерії туберкульозу. Звертаю увагу на те, що зараз застосовуються сучасні методи дослідження мокротиння. Для дитячого населення використовують спеціальні тести, метод імуно-ферментного аналізу. Підкреслюю, що туберкульоз виліковний. Головне – своєчасно звернутися за допомогою.

Туберкульоз небезпечний, з цим не можна не погодитися, але ситуація не безнадійна. Сучасна медицина дає можливість боротися із цим захворюванням, а своєчасна профілактика допомагає запобігти його розвитку. Будьте уважні до себе й своїх близьких, не соромтеся звертатися за допомогою до лікарів. Бережіть своє здоров’я!

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: