Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Які фонтани Дніпра ми більше ніколи не побачимо

Супрун Юлія

забуті фонтани Дніпра

Дніпро завжди був багатий на фонтани – водограї тішили містян у різних куточках облцентра, були місцем зустрічей та побачень й навіть потрапляли у художні фільми.

Про фонтани, які ми вже ніколи не побачим згадує “Наше місто”. 

Культове місце біля ЦУМу

“Чекаю тебе біля фонтану” – справжні дніпровці  70-90-х років добре знали, що мова про водограй біля Центрального універмагу. Він був розташований у самому центрі міста біля зупинок громадського транспорту і тому був дуже зручним місцем для зустрічей. 

Фонтан біля ЦУМу

Його побудували в 1970-х, під час реконструкції ЦУМу, як градирню, яка охолоджувала велике приміщення магазину. Побічно він був прикрасою центральної площі. У 2010-му фонтан довго стояв без води, а у 2011-му його обнесли парканом й незабаром демонтували. 

Фонтан біля ЦУМу

Фонтан біля кінотеатру “Салют”

Цього водограю не існує вже багато років, а на місці кінотеатра вже виріс новий хмарочос. Фонтан з’явився на житловому масиві “Перемога” разом з кінотеатром ”Салют” у 1976-му. Це було найулюбленіше місце відпочинку місцевих жителів. Але з плином часу все змінюється, ущільнюється забудова, а зони відпочинку змінюють розташування.

Фонтан біля кінотеатру Салют
Фонтан біля кінотеатру Салют

Забутий велетень 

У парку Глоби, коли він ще носив ім’я Чкалова, існувала справжня перлина фонтанного мистецтва – водограй “Самсон”.  Він з’явився у першій половині 1950-х років і став “зіркою” того часу. Скульптурна композиція була встановлена на штучному кам’яному пагорбі посередині озера – могутній Самсон, що бореться з левом, з пащі якого виривалася потужна струя води. 

Фонтан Самсон

Востаннє фонтан працював у 1974 року. Його фотографували для путівника про наше місто. Потім водограй таємниче зник. Причини демонтажу досі невідомі, але багато хто з дніпрян згадують величного “Самсона” і шкодують про його втрату.

Фонтан Самсон

Скоріше за все “Самсон” був демонтований через те, що бетона скульптура вийшла з ладу. Згідно міського архитектурного плану тих часів у Дніпрі прибирали усі бетонні скульптури. Вони ставали непридатними, їх підфарбовували, але вони настільки втрачали зовнішній вигляд, що справа завжди закінчувалася демонтажем. Тим паче бетонний Самсон весь час контактував із водою, – розповів Святослав Чирук, заступник директора Музею історії Дніпра з наукової роботи, кандидат історичних наук.

Святослав Чирук

Днями містом поширилися чутки, що скульптура Самсона знайшлася у Музеї історії Дніпра. Насправді, музею нещодавно передали картину, на якій зображений цей давно забутий водограй. 

Місцевий художник Сергій Фадєєв написав картину під назвою “Золоте дитинство”. Там зображений ставок у парку Глоби з фонтаном. Але у нього на картині статуя Самсона золота. Але вона ніколи не була золота. Це був звичайний бетон. На фото ми бачили білу скульптуру, але були часи, коли його фарбували сріблянкою, – пояснив Святослав Чирук.

фонтан Самсон

Фото – з пабликів “Історія в фотографіях. Катеринослав – Дніпропетровськ” та “Ностальгія по Дніпру“.

Нагадаємо, раніше ми писали, як у Дніпрі з плином часу змінювалися міські клумби.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: