Skip to content

У великому місті на Дніпропетровщині ввели карантин через сказ

У великому місті на Дніпропетровщині ввели карантин через сказ

У Дніпропетровській області в місті Нікополь були введені карантинні заходи у зв’язку з виявленням випадків сказу серед тварин. Про це повідомили в Нікопольській міській раді, – пише «Наше Місто».

У Нікополі офіційно підтвердили спалах сказу у тварин. Карантинні обмеження будуть діяти протягом двох місяців – з 24 квітня по 23 червня. Територія, де було виявлено випадки хвороби – житловий масив “Трубник-2”.

На зазначеній території проводиться обов’язкова вакцинація собак, котів та інших домашніх тварин, а також здійснюється контроль за тваринами, у яких є підозра на зараження. Заборонено проведення виставок собак на всій території Нікополя, а також вивезення поза межі міста собак, котім та диких тварин.

Власникам домашніх тварин, що перебувають за межами визначеної території зараження, рекомендується здійснити вакцинацію своїх тварин від сказу, якщо з моменту останнього щеплення пройшло більше року.

Де проводять вакцинацію

Фахівці Нікопольської районної державної лікарні ветеринарної медицини проводять вакцинацію для тварин.

Телефон: 099 459 39 58 (графік роботи з 8.00-17.00, понеділок-п’ятниця).

Чим небезпечний сказ та як вберегтися людям

Інфекція сказу може передаватися від інфікованої тварини через:

  • укус;
  • подряпину або мікроушкодження шкіри;
  • потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

Найчастіше люди заражаються від котів та собак у домашніх умовах, а в дикій природі — від лисиць та вовків. Особливою загрозою є бездомні тварини, особливо собаки, які можуть вкусити, захищаючи територію або їжу.

Якщо вас вкусила або облизала бездомна або дика тварина, негайно зверніться до лікаря. Затримка може мати смертельні наслідки.

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває 1–3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року, залежно від кількох факторів, таких як:

  • місце, кількість і глибина укусів (найнебезпечніші укуси за обличчя та голову загалом);
  • кількість і активність вірусу, що потрапив у рану;
  • вік постраждалої особи (діти вразливіші за дорослих).

Симптоми

Початкові симптоми включають підвищення температури, біль, а також незвичайні відчуття поколювання, печіння у місці ушкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально, оскільки вірус поширюється до центральної нервової системи, спричиняючи прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпропетровській області зросла кількість випадків сказу серед тварин.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: