Skip to content

40% пацієнтів – військові: як у Дніпрі рятують поранених у надсучасному нейрохірургічному відділенні

40% пацієнтів – військові: як у Дніпрі рятують поранених у надсучасному нейрохірургічному відділенні

У Дніпрі в Клінічній міській лікарні №4 функціонує нейрохірургічне відділення. Воно було створене не так давно — влітку 2023 року. Лікарі відділення постійно виконують складні операції на нервах та мозку. У відділенні також займаються краніопластикою — встановлюють титанові пластини для кісток черепа. Як функціонує одне з найважливіших відділень Клінічної лікарні та яке там обладнання – дізнавалися журналісти ДніпроТБ, – пише «Наше Місто».

Свою роботу нейрохірургічне відділення почало з лікування поранених бійців. І наразі значна частина пацієнтів, приблизно 40% – військовослужбовці. Рятують життя захисникам висококваліфіковані фахівці, користуючись сучасним медичним обладнанням. Воно постійно оновлюється та доповнюється. За словами завідувача відділення та лікаря-нейрохірурга Ігоря Кирпа, нейрохірургія – спеціальність, яка дуже залежить від науково технічного прогресу. Тому відділення постійно отримує нове обладнання.

«Ми постійно отримуємо щось новеньке, тому що відділення нове. Воно будувалося з нуля – це ми не прийшли сюди після когось, до вже закупленого обладнання. Тож спочатку ми закупили суперсучасний операційний стіл, операційні лампи, електрокоагуляцію, електротрипан для проведення операцій на черепах для того, аби швидко та безпечно виконувати трепанацію», – розповідає лікар.

Для військових, які отримали пошкодження нервів, встановлюють інноваційні стимулятори, які допомагають повернути здорове функціонування. Один з пацієнтів у відділенні – військовослужбовець Олександр. Він отримав поранення, внаслідок якого його рука не повністю функціонує.

«Був прильот, пройшло уламком наскрізь – зачепило нерви. Через це не працювали пальці. Ну, вони і зараз ще не зовсім роблять. Але сподіваюсь що буде все працювати», – поділився захисник.

40% пацієнтів – військові: як у Дніпрі рятують поранених у надсучасному нейрохірургічному відділенні

Саме за допомогою спеціального стимулятора Олександр відновлює функціонування нервів. За словами лікаря Ігоря Кирпа, у відділення є величезний досвід використання цього обладнання, тож вони вважають його дуже важливим у лікуванні поранених бійців.

Одна зі складних, але дуже важливих операцій – краніопластика. Це пластика з відновлення або реконструкції кісткової структури черепа. Поширені випадки, коли у бійців, внаслідок поранення, у черепі утворився отвір. Для усунення дефекту створюється імплант. Спочатку розробляється 3D модель черепа конкретної людини, а вже потім розробляється індивідуальний імплант. У відділенні для нього використовують титан. За словами лікарів, це якісний матеріал, який добре приживається в організмі людини.

40% пацієнтів – військові: як у Дніпрі рятують поранених у надсучасному нейрохірургічному відділенні

Після оперативних втручань за пацієнтами здійснюється догляд медичними сестрами. Вони допомагають захисникам перейти на наступний рівень реабілітації.

Не дивлячись та не, що нейрохірургічне відділення має сучасне обладнання, його планують дооснащувати. За словами завідувача відділення, попри те, що Дніпро – прифронтове місто, медики продовжують удосконалювати можливості відділення. Тим паче наука не стоїть на місці і у світі майже кожного дня з’являються нові технології. Тому дуже важливо слідкувати за технічним прогресом та проваджувати його прямо тут. Особливо тому, що Дніпро став провідним медичним центром, куди дуже часто привозять поранених бійців з фронту.

Нагадаємо, раніше ми писали, як працює одне з найкраще оснащених відділень лікарні швидкої допомоги Дніпра.

Читайте також:  у Дніпрі працює унікальний реперфузійний центр, де 24/7 рятують пацієнтів з інфарктом міокарда.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: